Skocz do zawartości
IGI

kilka dziwnych problemow z p4

Rekomendowane odpowiedzi

wiec od kilku dni testuje moj owy zestaw i pojawiaja sie dziwne problemy nie wiem co jest temu winne

jak komputer odlacze calkowicie od sieci to przy pierwszym uruchomieniu mam zwieche na tescie pamieci (nawet sie nie zaczyna) potem komp sie resetuje i ustawia defaultowa predkosc wchodze do biosa podkrecam spowrotem i juz wszystko dziala ok

nie dzieje sie tak jak komp jest wylaczony ale wpiety w siec - wydaje mi sie ze jest to zwiazane z tym ze wtedy pamieci dostaja napiecie

Podnoszenie na nie napiecia nic nie daje

2 problem - pamieci albo plyta

Na tej smiesznej plycie - gigabyte ga8iex mam dziwne problemy tj

jak wloze pamiec do pierwzego albo drugiego slotu nie moge podkrecic kompa wiecej niz na 2.0 - wiesza sie na samym starcie - nie wazne czy podniose npiecie

Jak wloze je do 3 slotu to kreci sie na 2,24 i wiecej

3 problem - smieszne mam taka stara gre - viper racing

jak na podkreconym kompie ja odpalam to samochody nie chac jechac !!!

gra sie nie wiesza wszystko dziala tylko jak sie ustawiaja wozy na starcie to nie zapala sie swiatlo do startu inie moge ruszyc (nie wazne czy podkrecam na 2,0 czy 2,24 czy zwiekszam napiecie czy nie) a na niepodkreconym tego problemu nie ma - to jest bardzo dziwne

dodam jeszce ze w innych grach nie mazadnego problemu - 3dmarki przeczodza bez problemu - wczoraj np zapuscilem cpustability test w tandemie z 3dmarkiem 2001 i nie zaliczylem zadnej zwiechy - wynik 442 3dmarki :)

i ostatnia dziwna zecz jaka zauwazylem - pamieci dzialaja w zaleznosci od nastroju

np wczoraj jechalem 3 godziny na pamiciach

(siemens na kosciach samsunga pc2100) ustawionych na 372 mhz bez zwiechy (podniesione napiecie napamic o 0,1) a nastepnym razem komp nawet ni chce sie tak uruchomic albo wylapuje ciagle zwiechy

ale generalnie im go mam dluzej tym lepiej sie kreci

Powiedzcie czym moga byc spowodowane te dziwne objawy ??

a i jeszcejedno - po wgraniu najnowszego biosa system byl niestabilny (win me nie chcial sie uruchomic) wiec powrocilem do starego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za plyta? na czym to?

To jest calkiem wypasiona plyta na I845E.

Do IGI: moze najnowszy bios pomoze cos ?

Ewentualnie trzeba pobawic sie napieciem na pamieciach i procku.

http://ftp.gigabyte.com.tw/support/temp/8iex_f6.zip

Nie wiem czy masz tego biosa ale sprobuje jezeli nie masz. (to jest najnowszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie problem z tym zesie kreci i dziala stabilnie ale ma kilka smiesznych problemow i obstawiam pamieci ew cos jest z plyta skopane

dzisiaj np podkrecilem go na 2.4 na napieciu 1.55

udalo mi sie nawet pamieci puscic na 400 mhz (standardowo sa to 266)

ale na napieciu +0,2

a tak naprawde to najbardziej mnie wqrza to ze jak nie dostaje wogole napiecia zasilacz (wylaczony ups) to po wlaczeniu spowrotem mam zwieche a potem bios ustawia defaultowe taktowanie

a jak nawet caly dzien nie dziala ale ups jest wlaczony to wszystko dziala gites

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...