Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra chłopaki teraz może i zaprzecze sam sobie ale znajomy właśnie szuka dla mni 100% zmodowanego 9800se powercolora. Normalnie bym kupił pełne 9800pro ale niestety mam duzy niespodziewany wydatek na rower. Ma ktoś może bios do powercolora który by go zmienił w 9800PRO i/lub XT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Panowie sciagnłem u siebie radiator i moim oczomo ukazały sie napisy:

R360

215R9PBKA11F

NO37.36.00

B345AA

:twisted: A wiec mógłby ktoś dac linki do adresów z BIOS'ami do XT ? Bo mam zamiar własnie taki wgrać i zobaczyć jak to bedzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Właśnie ktoś mi powiedział, że na tym forum znaleźć można kilka krytycznych uwag pod naszym adresem.

O do razu chciałbym odpowiedzieć na kilka zarzutów:

Prawdą jest, że na początku, tj gdzieś w marcu pierwsze dostawy kart PowerColor Radeon 9800SE były testowane na odblokowanie potoków nie dość dokładnie. Po prostu myślałem, że jeżeli Artifact Tester nie pokazuje żadnych błedów, a w 3D Mark 2001/3 tych błędów też nie ma to karta powinna być w porządku. Kilku ludzi, którzy zakupiło te karty poprosiło o wymianę. I każdemu karta została wymieniona, nikt nie został olany, świadczy o tym post Merbiego, któremu wymienialiśmy trzy razy, aż wreszcie z tego co widzę jest zadowolony.

Teraz poprawiliśmy procedurę testowania, ponieważ wymiany kart, to nie tylko problem dla kupującego, to również dla koszt dla nas. Na każdej karcie zapuszczany jest na początku Artifact Tester, a potem 3D Mark 2001 w pętli przez ok. pół godziny, aby rozgrzać kartę, a potem testy po kolei na Artifact Tester, 3D Mark 2003, Far Cry, Need for Speed Underground, Unreal Touranment 2004 i jeszcze raz Artifact Tester. Taka procedura powoduje, że jedna karta testowana jest średnio godzinę, w praktyce te które się modują to nawet 1,5h, bo te na których od razu wyskakuje szachownica, są od razu odrzucane, więc test trwa max. 10min. Wszystkie gry są ustawione na full detale, a w Windowsie ustawione jest antyaliasing na 6x, a filtrowanie na 16x. Niestety spadł też odsetek kart nadających się do modowania, z pudełka 20 sztuk nie więcej niż 2-3 sztuki działają. Ponieważ również taka procedura nie jest idealna, dajemy każdemu 10 dni na przetestowanie i w razie jakiegokolwiek problemu wymieniamy kartę na inną lub zwracamy pieniądze. Proponuje spytać się któregokolwiek z forumowiczów lub użytkowników Allegro, czy tak nie jest. Karty wymieniamy najszybciej jak się da, najczęściej w ciągu 3 dni roboczych (1 dzień przesyłka do nas, 2 dzień przetestowanie i pakowanie, 3 dzień karta jest u odbiorcy), oczywisćie zdarzają się poślizgi bo np. wypada weekend, albo aktualnie nie mamy sprawnych kart, ale rzadko się to zdarza.

Oczywiście zdarzają się niezadowoleni, np. tatuś Polarosa, który z wielkim krzykiem wparował do nas, twierdząc, że to g...... i on chce zwrot kasy. Przed zwrotem pieniędzy testujemy kartę, czy aby ktoś jej po prostu nie uśmiercił, no i okazuje się, że karta jest sprawna, ba, nie pokazuje żadnych artefaktów. Poproszony o sprawdzenie facet nawet nie chciał spojrzeć na ekran monitora!!! uparcie twierdząc, że karta nie działa. W takim przypadku poinformowaliśmy go, że jesli karta została zakupiona przez Allegro, to wypełniamy formularz zwrotu prowizji, bo jeżeli kupujący rezygnuje z zakupu to nam należy się zwrot wcale nie małej prowizji. Na szczęście nie była kupiona przez Allegro, bo po zachowaniu tego Pana sądzę, że ze zwrotem prowizji byłby duży kłopot. Pieniążki dostał i wyszedł, wiecej się nie pojawił. Na szczęście.

W sumie nikomu nie robimy problemu ze zwrotem pieniędzy, jeżeli tylko spełni warunki zwrotu opisane przy aukcji, no i wcześniej nas o tym powiadomi, bo może nagle się okazać, że nie ma pieniędzy w kasie.

A co Lumperatora i jego kolegi, który został przez nas olany, to po części też prawda, ale on dobrze wie o co chodzi, człowiek miał wielką pretensję, że na formularzu przyjęcia do serwisu został dokładnie opisany stan oddawanej przez niego płyty głównej, a stan był opłakany, więc facet w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ił się, zabrał płytę i poszedł, nie chciał jej serwisować, bo uważał, że nawet jak by ją zrzucił z 10 piętra, to ja i tak powinienem mu bez słowa przyjąć ją na serwis. Napisz Lumperator, czy to nie jest prawda!!

Ogólnie jest tak, że sprzedaliśmy dużo kompów sieci hipermarketów Leclerc i teraz przychodzą do nas klienci, którzy uważają, że powinni być obsługiwani "od ręki", wszystkie naprawy powinny być wykonywane natychmiast i Bóg wie co jeszcze, więc jeżeli ktoś przychodzi i od progu "z buzią" to niestety, ale ma na starcie u nas przerąbane. Na szczęście większość przychodzi spokojnie i wszystko można polubownie załatwić na spokojnie.

Jak ktoś nie wierzy, niech sobie zobaczy nasze komentarze na Allegro, jest naprawdę wielu BARDZO ZADOWOLONYCH klientów.

A jeżeli chodzi o karty, to sprzedaliśmy ich już ponad setkę -mowa o tych modowalnych, bo tych niemodowalnych może ze trzy sztuki wliczając w to kartę Lumperatora, który sam chciał niemodowalną, byle tanią, więc dostał taką, w której błędy były mało widoczne i nieprzeszkadzają za bardzo codziennym użytkowaniu, co może Merbi chyba poświadczyć, bo to karta, którą on wcześnie zwrócił.

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu ruszy sprzedaż kart (i nie tylko) NA RATY w całej Polsce. Za 15% wartości karty można będzie ja dostać, a potem spłacać 10 rat po 10% wartości karty. Przepłaca się 15% wartości, ale niestety takie warunki postawił BANK i jak chcesz to kupuj, a jak twierdzisz, ze to za drogo, to nie kupuj, sorry, ale to naprawdę nie ode mnie zobaczy.

I jeszcze jeden zarzut, że karty sa za drogie. Tanie to nie są, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że karty nie testowane, czyli takie prosto z półki, na chybił trafił (czyli masz szasnsę 1 na 8, że trafisz na modowalną) kosztują przynajmniej u nas 775zł (PoweColor). Mamy umowę z dystrybutorem, że możemy do 14 dni zrócić każdą ilość kart, ale kosztuje nas to 2% wartości zwracanego towaru. Policzcie sobie sami, czy to taki "chodliwy" interes, przy założeniach, że ok 10-20% kart daje się odblokować, prowizja pobierana przez Allegro to 28zł. I do tego całymi dniami dwóch ludzi siedzi i testuje. Powiem tylko tyle, że jeżeli średnia kart odblokowywalnych spada poniżej 12% to interes przestaje się opłacać. Stąd i taka cena.

Mam nadzieję, że rozwiałem większość wątpliwości dotyczących naszej firmy.

Co do psucia się kart, to moim zdaniem samo odblokowanie potoków raczej nie jest powodem do zmartwień, że karta może się uszkodzić. W końcu odblokowywuje sie to, co producent sztucznie zablokował. Bardziej obawiałbym się uszkodzeń po przetaktowaniu. Karta ma niezbyt dobre chłodzenie, grzeje się niesamowicie, ale przy standartowych ustawieniach to chłodzenie zupełnie WYSTARCZA. Mam kilku znajomych, którzy kupili ode mnie te karty i na moją prośbę, ale i nie tylko katują je kiedy tylko mogą, a trwa to już od ok. 3 miesięcy. Ale mają jeden warunek - karty nie można przetaktowywać i w obudowie musi być zamontowany dodatkowy wentylatorek. Jak na razie żadna z trzech testowych kart nie pokazuje żadnych objawów uszkodzeń, mimo, że tak jak wcześnie napisałem są katowane bez miłosierdzia na różnych nowych grach przez kilkunastoletnich graczy.

Jedyne problemy jakie zostały zauważone to niezbyt dopracowane sterowniki. Objawia się to wtedy, gdy zostaną zmienione systemowe ustawienia dotyczące antyaliasingu i filtrowania. Efekt jest taki, że np. w Far Cry na kamieniach pojawiają się czarne plamy, a w teście Pixel Shader w 3D Marku 2003 na figurkach słoni pojawiają się migające białe punkty wielkości piksela. Można się ich pozbyć przez odinstalowanie sterowników Omega, zainstalowanie zwykłej karty VGA, a potem zainstalowanie od nowa sterowników Omega i ustawienie odpowiednich parametrów antyaliasingu i filtrowania. Procedurę trzeba powtarzać, przy każdej zmianie tych parametrów. Oczywiście jest to błąd sterowników, a nie samej karty.

I to by było na tyle. Proszę o przekazywanie krytycznych uwag ( i nie tylko), na wszystkie postaram się odpowiedzieć.

Zespół firmy PC Serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam takiego RADOSLAWA 9800SE @ PRO i dziala mi na 8 potokach bez zadnych zaklaman ale pamiatki to fakt ledwo 680 a sa 2,8ns :( na 700 pojawiaja sie juz artefakty w testach NATURE i MOTHER NATURE :( a zalozylem na wszystkie pamieci naprawde kawal aluminium gesto zebrowany i wysoki na jakies 3,5cm poprostu pociolem radiator z procesora. mysle o V-modzie bo te pamieci to 800MHz musza poleciec a rdzen po zmodowaniu 405 i finito :( jak daje wyzej to z kazdym MHz'tem pokazuja sie kropeczki i efekt szachownicy ale do 405MHz jest krysztal obraz :) moze ktos ma jakiegos pewnego linka jak zrobic V-moda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zdarzają się niezadowoleni, np. tatuś Polarosa, który z wielkim krzykiem wparował do nas, twierdząc, że to g......  i on chce zwrot kasy. Przed zwrotem pieniędzy testujemy kartę, czy aby ktoś jej po prostu nie uśmiercił, no i okazuje się, że karta jest sprawna, ba, nie pokazuje żadnych artefaktów. Poproszony o sprawdzenie facet nawet nie chciał spojrzeć na ekran monitora!!! uparcie twierdząc, że karta nie działa. W takim przypadku poinformowaliśmy go, że jesli karta została zakupiona przez Allegro, to wypełniamy formularz zwrotu prowizji, bo jeżeli kupujący rezygnuje z zakupu to nam należy się zwrot wcale nie małej prowizji. Na szczęście nie była kupiona przez Allegro, bo po zachowaniu tego Pana sądzę, że ze zwrotem prowizji byłby duży kłopot. Pieniążki dostał i wyszedł, wiecej się nie pojawił. Na szczęście.

Żałuje teraz że nie zrobilem screenow artefaktow ktore sie pojawialy, pewnie ze zmeczenia wyskakiwaly mi te kropeczki w 3dmarku. Opowiedzialem swoja wersje wydarzen w zalozonym przezemnie topicu, zastanawiam sie tylko po co mialbym klamac opisujac zachowanie pracownikow Pc_serwisu ( moze chcialem wzbudzic litosc u forumowiczow albo bylo mi bardzo przykro ze nie mam modowalnego radka za 950 zl ). Przypomne tylko to co bylo zagwarantowane przez wasza firme "W 10 dziesieciu dni mozna oddac karte ". Bardzo załuje ze siedząc w pracy nie moglem zalatwic tego sam gdyz wciskanie ciemnoty pt pana syn nie umie zainstalowac sterownikow, ma pan za kiepski zasilacz i straszenie negatywem na allegro naprawde jest smiechu warte.

Mam nadzieje ze moja historia ( jak sie okazało zupelnie nie zgodna z "prawda") powstrzymala pare osob od zakupow w tej swietnej firmie ktorej trafiaja sie czasami niezadowoleni klienci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Polaros. Czyżby nie dostał Pan zwrotu pieniędzy? Czy był z tym jakikolwiek problem, ktoś nie chciał oddać kasy? Chyba przetestowanie oddawanego sprzętu to nie jest nic złego. U nas karta chodziła bez problemu, a szanowny tatuś NIE CHCIAŁ NAWET SPOJRZEĆ NA MONITOR uparcie twierdząc, że karta nie działa. Nie twierdzę, że u ciebie karta działa poprawnie, bo nie zależy to tylko od karty, ale też od konfiguracji komputera, dlatego dajemy możliwość zwrotu lub wymiany karty w ciągu 10 dni od zakupu. Tylko po co od razu z krzykiem i pretensjami??????? W ciągu pół godziny od wejścia do naszego sklepu gotówka została wypłacona, a karta wróciła na magazyn, dokładnie tak, jak gwarantujemy wszystkim. Ja też się cieszę, że nie zostałeś naszym klientem, bo nie lubimy konfliktów, a myślę, że każdy problem da się załatwić na spokojnie i ugodowo, natomiast ty, czy też ten kogo przysłałeś, zakwestionował prawo do przyznania zwrotu prowizji Allegro za zwócony przez ciebie przedmiot !!! I to jest wg. ciebie w porządku??? Na szczęście karta nie została zakupiona przez Allegro, więc nie mamy problemu ze zwrotem prowizji, a ty nie zostałeś naszym klientem, bo nie chcemy mieć do czynienia z klientami, którzy widzą tylko swój punkt widzenia, nasze argumenty po prostu olewają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno. Nikt nie straszył nikogo wystawieniem negatywa na Allegro, tylko poinformowaliśmy, że wypełniamy formularz zwrotu prowizji za zwrócony przdmiot!!!! A to jest duża różnica, a zwrot prowizji nam się NALEŻY w takich przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos tak z nudow przeczytalem caly watek i musze powiedziec,ze jesli mialbym kupowac taki sprzet to spokojnie i bez obaw zwrocilbym sie do Panow z PCSerwis :D ,szkoda ze niema wiecej takich firm.Sam "robie" w kompach i czesto widze jak sprzedawcy wciskaja kit zeby tylko spylic jakiegos grata. (testowanie cd-romu przy pomocy 3dmarkow itd. :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie że zakwestionowanie zwrotu prowizji na Allegro bylo sluszne gdyż NIE KUPIŁEM TEJ KARTY PRZEZ ALLEGRO Byla to ostatnia sztuka, po którą dzwoniłem rano i zarezerwowałem ją dla siebie. Nie wnikam w dzialanie mojego sprzetu ( na tych samych sterownikach windowsie itp bez zadnej reinstalki smiga teraz radeon 9800 pro@xt), moj ojciec został przezemnie poinformowany ze karta nie działa tak jak zostałow to zagwarantowane. Co do straszenia negatywem niestety na 100% musi byc to prawda z bardzo prostego powodu, moj papcio nie wie co to jest allego jak sie z tego korzysta wiec jezeli dzwoni do mnie i mowi ze został poinformowany ze otrzyma negatywa na allegro ( z pytaniem o co chodzi? ) to jestem swiecie przekonany ze tego nie zmyslil.

Moze to ja mialem takie nieszczeście w spotkaniu z pana firma i był to wypadek przy pracy ale nie zmieni to mojej opini. Dyskusja wydaje mi sie jałowa ponieważ każda ze stron przedstawia swoja wizje wydarzen. Dla mnie EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie pc serwis wydaje sie byc uczciwa firma , i sam polece znajomemu zakup u niej modowalnej karty , z tego co czytam nie ma u nich problemow z oddaniem towaru w razie jakies wady , a wiadomo ze samemu najlepiej jest cos przetestowac . a malo jest takich firm na allegro i wogole . z taka postawa na pewno zyskaja sporo klientow , tymbardziej ze forum tweaka czyta nie malo osob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kupiłem w PC Service, testuję i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Zwracać też nie zamierzam, a nawet jakby, to myślę, że nie byłoby z tym kłopotów. Karta chodzi bez problemy z odblokowanymi potokami z ustawieniami takimi samymi jak oryginalnego Radeona 9800PRO na wszystkich moich ulubionych grach.

Co do robiących wielki szum z małych problemów, to uważam, że jak ktoś chce się kłócić i wydzierać, to i tak nic go nie zadowoli, bo taki już jego charakter. Ja do nich nie należę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaros, ale bądź obiektywny i zauważ co napisał pcserwis. Twój ojciec bezkompromisowo zarządał kasy, nie zracajac uwagi czy na obrazie faktycznie są kropki, czy takowe roją ci się przed oczyma. Wierzę, że mogłes natrafić na model z lekka oprorny

na softmod, ale nie zmienia to faktu, żet o TY powinienneś rozmawiać ze sprzedawcą odnośnie tego problemu. Właśnie to mnie najbardziej denerwuje. Kupujący

wydaje sporo kasy, rząda zatem równie dużo, ale sprzedawca

to też człowiek i moze się pomylić. ! Jak Ci tak ciężko było nawiązać relacje w

sklepie PCserwis, to w takim razie polecam zakupy w Sirusie.

Przekonasz się, co znaczy olewać klienta. Zrozum, że kompy

są nieprzewidywalne. Jak lubisz kręcić, to musisz żyć w strachu.

Właśnie ta niepewność daje całą radość. Jak tego nie rozumiesz,

to niech tatuś dorzuci z wypłaty na PRO i koniecznie zmieni

pieluszkę ! Sorry, ale ja już po prostu dostaję skrętu kiszek

jak czytam niektóre posty.

A jesli chodzi o sfrustrowanego kolegę, o którym wspominał

pcserwis, to faktycznie, jego ECS nie wykazywał objawów

zepsucia, choć ten i mi usiłował wmuwić, ze to coś z płytą. No

ale zostawmy nieszczęśnika w spokoju (jego dziewczynę również,

która ponoć wykazała nieprzeciętną ekspresje własnych emocji :)

Powiem Wam tyle. Jesli sprzedawca idzie na kompromis i daje

różne furtki wyjscia, to co tu jeszcze marudzić ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam takiego RADOSLAWA 9800SE @ PRO i dziala mi na 8 potokach bez zadnych zaklaman ale pamiatki to fakt ledwo 680 a sa 2,8ns :( na 700 pojawiaja sie juz artefakty w testach NATURE i MOTHER NATURE :( a zalozylem na wszystkie pamieci naprawde kawal aluminium gesto zebrowany i wysoki na jakies 3,5cm poprostu pociolem radiator z procesora. mysle o V-modzie bo te pamieci to 800MHz musza poleciec a rdzen po zmodowaniu 405 i finito :( jak daje wyzej to z kazdym MHz'tem pokazuja sie kropeczki i efekt szachownicy ale do 405MHz jest krysztal obraz :) moze ktos ma jakiegos pewnego linka jak zrobic V-moda ??

Pamiątki wcale NIE MUSZĄ polecieć 800DDR po modzie ...

Kumpel ma 9800PRO i nawet na 3,30V pamiątki nie zaliczyły 800MHz :/

Max dla nich to ok 780 ... samsungi 2,86ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R360

215R9PBKA11F

NO37.36.00

B345AA

:twisted:  A wiec mógłby ktoś dac linki do adresów z BIOS'ami do XT ? Bo mam zamiar własnie taki wgrać i zobaczyć jak to bedzie :D

Skoro ściągnąłeś... to podaj proszę jakie masz numery na naklejkach może coś się dowiemy na ten temat bez zdejmowania radiatora. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaros, ale bądź obiektywny i zauważ co napisał pcserwis. Twój ojciec bezkompromisowo zarządał kasy, nie zracajac uwagi czy na obrazie faktycznie są kropki, czy takowe roją ci się przed oczyma. Wierzę, że mogłes natrafić na model z lekka oprorny

na softmod, ale nie zmienia to faktu, żet o TY powinienneś rozmawiać ze sprzedawcą odnośnie tego problemu. Właśnie to mnie najbardziej denerwuje. Kupujący

wydaje sporo kasy, rząda zatem równie dużo, ale sprzedawca

to też człowiek i moze się pomylić. ! Jak Ci tak ciężko było nawiązać relacje w

sklepie PCserwis, to w takim razie polecam zakupy w Sirusie.

Przekonasz się, co znaczy olewać klienta. Zrozum, że kompy

są nieprzewidywalne. Jak lubisz kręcić, to musisz żyć w strachu.

Właśnie ta niepewność daje całą radość. Jak tego nie rozumiesz,

to niech tatuś dorzuci z wypłaty na PRO i koniecznie zmieni

pieluszkę ! Sorry, ale ja już po prostu dostaję skrętu kiszek

jak czytam niektóre posty.

Czytaj ze zrozumieniem dostałem cos co nie działało poprawnie w moim komputerze ponieważ wczesniej dowiedziałem sie ze w razie klopotów z tą karta firma nie robi problemow ze zwrotem. Karte dostałem po powroce z pracy wyciagnałem tylko ja reszty nawet nie ruszylem ( zeby jezeli cos bedzie zle oddac ja bez problemu) Po testach pojawiły sie artefakty. Rano z pracy zadzwonilem do firmy i bardzo mila pani powiedziała ze nie ma problemu moge przeywieśc karte i jezeli jej nie popsulem dostane zwrot kasy. Zadzwonilem do ojca i poprosilem zeby ja odwiozl. Na dziendobry został poinformowany ze nie ma torebki od kabelka zasilajacego itd.

Po drugie sprzet kupuje za wlasne pieniadze ktore JA zarobie wiec doceniam ich wartosc. Nie sponsoruja mnie rodzice wiec jest to dla mnie powazny wydatek ( troche za stary jestem na sponsoring). Co do PRO kupilem go sobie ostatnio w firmie w ktorej zwyczajnie kupuje komputery i czesci. Koles sprowadzil mi 9800 pro za 1050 zl i teraz jestem szczesliwm posiadaczem tej karty. Koniec tlumaczenia powiedzialem swoja wersje wydazen i tyle.

A tekst o pieluszkach no comment.

Ostatni raz dokladnie

1. Kupilem karte zapewniano mnie ze moge ja zwrocic

2. Sprawdzilem ja w dniu zakupu nie ruszalem innych rzeczy

3. Pojawily sie artefakty ( cos czego mailo ni byc)

4. Dzwonilem rano czy moge odac karte zgodnie z umowa uzyskalem potwierdzenie

5. Wyslalem ojca z karta

6. Zaczeto przekonywac ojca ze karta dziala, allegro te sprawy - u mnie nie działa nie zamierzam wnikac dlaczego powiedziano mi przy zakupie ze w razie niedzialania moge zwrocic towar.

Czy ktos jeszcze nie moze zrozumiec co mi sie nie podobało ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda pewnie lezy gdzies po srodku .choc nie wiem po co ojca do sklepu wysylales - pewnie nie ma zadnego pojecia o kompach zamiast samemu pojsc i to normlanie zalatwic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tylko jedną prośbę :

Bez obrazy panowie..., ale to forum nie jest o jakichś,waszych problemach, których sami nie możecie załatwić miedzy sobą.

Nie kce uchodzić za Moderatora, ani ubiegać się o to stanowisko, ale od przeciągania takich dyskusji jest możliwość prywatnych wiadomości.

Polaros ostecznie się wypowiedział i proszę : Niech ten motyw zakończony tym oto sympatycznym postem.

Ten temat ma pomóc niezorientowanym w sprawie moddingu oraz problemów jakie się z tym wiążą.

Wielkie dzięki za uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R360

215R9PBKA11F

NO37.36.00

B345AA

:twisted:  A wiec mógłby ktoś dac linki do adresów z BIOS'ami do XT ? Bo mam zamiar własnie taki wgrać i zobaczyć jak to bedzie :D

Skoro ściągnąłeś... to podaj proszę jakie masz numery na naklejkach może coś się dowiemy na ten temat bez zdejmowania radiatora. Z góry dzięki.

Prosze bardzo ;)

1.)

Radeon 9800SE 128M DDR V/D/VO

PN 1024-MC00-ED-SA

PCB # 35-FC00-D0-40

SKU # 11031-05

Made in China :D

2.)

SNA040200006803

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ponownie chciałem zająć stanowisko. Otóż popieram stanowisko Lumperatora. Na każdą sprawę trzeba spojrzeć z dwóch stron, czyli posłuchać argumentów jednej i drugiej strony. Jeżeli ktoś od razu wpada z krzykiem i pretensjami, to niech liczy na życzliwe przyjęcie. Polaros był chyba jedyny, który chciał zwrócić kartę, bo nie działała na jego sprzęcie, inni, a przyznaje że było ich kilku zwrócili uwagę, że sprzęt nie działa tak jak powinien i proszą o wymianę. Oczywiście bez problemu dostają inny egzemplarz i sprawa jest zakończona.

Co do dociekań Merbiego dotyczących rodzaju układu na kartach to niestety, ale jest to R350.

Jeszcze jedna sugestia dotycząca modyfikacji karty. Właśnie dostaliśmy przesyłkę do serwisu , kartę, której użytkownik zdjął wentylator uszkadzając go przy tym tak, że nie da się ponownie założyć na kartę, a przy tym ukruszył rogi układu graficznego. Niestety, ale takie działanie wiąże się z utratą gwarancji, ponieważ jest to mechaniczne uszkodzenie karty. Zrobiliśmy zdjęcia karty, spróbowaliśmy zamaskować uszkodzenia i kartę wysłaliśmy do producenta, ale wątpie czy się tam nie zorientują, dlaczego sprzęt nie działa, no a wtedy to użytkownik dostanie uszkodzoną kartę z powrotem. Chyba, że on liczy na to, że my za własne pieniądze zakupimy mu drugą kartę, a tą uszkodzoną wyrzucimy do śmieci, no to się niestety pomyli.

Całą tą historię opisuje po to, żeby przestrzec użytkownków, że jeżeli ściągasz wentylator, to zrób to umiejętnie i pamiętaj, że do raklamacji musisz oddać produkt taki, jak dostałeś, bez widocznych śladów ingerencji. I nie jest to żadna złośliwość, tylko porada na przyszłość w celu uniknięcia konfliktów.

To samo tyczy się podmiany biosu na karcie - jeżeli zrobisz to źle, to możesz liczyć się z utratą gwarancji i kosztami naprawy.

Czytając moją wypowiedź można wysnuć wniosek, że z kartą nie wolno nic zrobić, ani podkręcić, ani wyminić chłodzenia, ani zmienić biosu - nic bardziej mylnego. Jedyne co musisz wiedzieć, to że za błędy z modyfikacjach sam ponosisz odpowiedzialność, a nie próbujesz, tak jak opisany użytkownik przerzucić ją na nas. Ewentualne reklamacje produktu dotyczą sprzętu takiego, jak został zakupiony, ewentualne modyfikacje muszą zostać zmienione na oryginalne. PAMIĘTAJCIE O TYM WPROWADZAJĄC USPRAWNIENIA, a wtedy unikniemy konfliktów, sprzeczek i kłótni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, ze na forum jest człowiek - sprzedawca sprzętu.

To w pewnym sensie pomaga zbudowac mostek między obiema

stronami. Podkrecanie kart PowerColor Radeon9800 SE nie należy

do rzeczy łatwych. Wiadomą rzeczą jest, że ingerencja w sprzęt

(oraz sam Bios) skresla gwarancję. Nie wiem czy w ogóle jest

sens zakąłdać hard-mody na karty tej klasy. Zauważcie jak

mocno grzeją się pamięci na kartach Radeon9800. W pomiarach

PCLab.pl Paweł "Piła" Pilarczyk odnotował 80*C w stresie na

pamieciachj karty X800. Generacja R350 różni się niewiele i

emituje podobną ilość ciepła. Według mnie, producent powinien

na stałe założyć radiatory ! To samo tyczy się zabójczo dziadoskie-

go wiatraczka. W dodatku te plastikowe bolce stożkowe (mowa

o mocowaniu radiatora) są w wiekszosci przypadku nie do

zdjęcia. Jak kogoś intyeresuje WC na VPU albo przynajmniej

VGA Silent to ma problem. Przykłądowo moja karta ma tak

zwarte bolce, ze wyjęcie ich z otworów technologicznych jest

po prostu niemożliwe. Jedynym rozwiązaniem pozostaje wypalenie

tego plastiku. Ale jak już wspomniał pcserwis - utrata gwarancji...

gwarantowana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wy macie problem.Ja czekałem siedem tygodni na karte, nie dosć ze nie chcieli oddać kasy to nie mogli sie doczekac grafy,dopiero jak postraszyłem sądem to wymiękli i dali mi HISa R9600PRO.Postawcie sie na moim miejscu,jechac przez 7 tygodni na S3VirgeDX 2MB mając na biurku FarCry :) (tortury).Tu panowie mili zwrucili kase i luz, ja bym sie cieszył a nie nażekał.A i jeszcze jedno nigdy nie wysyłam rodziców ze sprzętem bo i tak nic nie załatwią :lol: :wink:

PS.

Oczywiscie nie mówie o żadnej z firm wymienionych tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szefem PC-serwis jest gostek o ksywie ktora

moze niezbyt lubi ale jest ona warta przypomienia.

Czajnik - pochodzi ona jeszcze z czasow gdy sprzedawal

pirackie gry na c-64 na gieldzie w szkole w wawrszawie.

:-))

Jak sie ludzie zeminiaja :-))

Czajnik masz jeszcze kontakty z kims ze sceny >?

:-))

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem moderatorem ale czasem chciałbym nim być. Co do jasnej choinki w/w posty mają w wspólnego chociażby z radeonem 9800 nie mówiąć o 9800se@pro.

Uprzejmie prosze o powrót do tematu bo jak zwykle tworzy się gadka szmatka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu (walka ze ściemą)- czy to nie jest jawny przejaw ściemy:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25370082 ?

Nie siedzę w ATI- więc pytam. Wydawało mi się, że 256bitową magistralę mają karty z pamięciami ułożonymi w kształcie litery L- tak jak to było w przypadku R9500. Ale może mi się wydaje- proszę o weryfikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi