Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam 9800SE. Palit XPertVision. No i sytuacja wygląda tak, że nic nie wiem. Zapakowałem radiatory na pamięci (Hynix 2.8), zainstalowałem XP, sterowniki do płyty, sterowniki do grafiki i DX9. Zassałem Omegi, zafajkowałem softmod, ale po uruchomieniu 3dmarka od razu występują artefakty (na całym ekranie parami czarne kwadraty 10x10 pikseli i jak pojawia się woda, to gdzieniegdzie zamiast odbić są białe plamy). Co dziwne, po przeinstalowaniu sterowników i wyłączeniu moda artefakty nie znikają, śmieci pojawiają się od razu po uruchomieniu windowsa na pulpicie. Pomogła dopiero reinstalka windy. Pod linuksem cały czas obraz bez artefaktów. Może te omegi jakieś kopnięte są? Co za cholera? A i wspomnianej przez Was szachownicy w całym 3Dmarku nigdzie nie widziałem. Aha, jakie domyślne taktowanie ma 9800 Pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jenot, szachownicy nie ma, ale inne badziwie jest. Nic już nie wskurasz. XpertVision to nie był dobry zakup. Sorry, że doprowadzam Cię do nerwicy, ale prawda jest taka, że te karty to padaczka.

Natomiast jacul03 dobrze celuje. Cofnij się ze dwie strony wczesniej i poczytaj trochę postów pcserwis. To właśnie w tym sklepie sa sprzedawana w pełni modowalne karty PowerColor Radeon 9800SE. moim zdanie smiało mozesz wejsc w ten byznes! A tak w sumie twój nick coś mi mówi. Takie odnosze wrazenie jakbym kiedyś do Ciebie maila wysyłał. Hmm... tak w sumie to znasz prezesa sklepu PCSerwis ? Bo coś mi sie zdaje , że tak :):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ewentualnie co polecacie z nvidii ?? Tak zeby mialo 8 potokow i bylo podobnej wydajnosci co radek no i cena tez musi byc bardzo podobna :)

NV jeszcze sie takiej karty nie dorobiła. :lol:

A 5900XT? :)

a nie ma on jak wszystkie fx-y 4/2 ? jak to dziala w praktyce wiemy... no itn ps 2.0.... ktorego nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jenot, szachownicy nie ma, ale inne badziwie jest. Nic już nie wskurasz. XpertVision to nie był dobry zakup. Sorry, że doprowadzam Cię do nerwicy, ale prawda jest taka, że te karty to padaczka. 

Karta już kupiona. Faktycznie niemodowalna. #DMark na omegach bez softmoda - 3431, z softmodem 4986 (tyle, że ze śmieciami). Obraz w 2D idealny. Zapakowałem radiatory na pamięci i będę próbował kręcić.

Natomiast jacul03 dobrze celuje. Cofnij się ze dwie strony wczesniej i poczytaj trochę postów pcserwis. To właśnie w tym sklepie sa sprzedawana w pełni modowalne karty PowerColor Radeon 9800SE. moim zdanie smiało mozesz wejsc w ten byznes! A tak w sumie twój nick coś mi mówi. Takie odnosze wrazenie jakbym kiedyś do Ciebie maila wysyłał. Hmm... tak w sumie to znasz prezesa sklepu PCSerwis ? Bo coś mi sie zdaje , że tak :):D

No, ja jakoś Ciebie nie pamiętam. A gdzie ten PCSerwis jest, bo nie kojarzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myslałem o zakupie 5900XT, później nawet zwykłym 5900. W tej kwestii nie będę sie produkował, bo kart z serii GeForce 5 nikt nie chce ! Ja ja patrzę na nVidie to z przeskokiem GeForce 4 > GeForce 6. To co jest miedzy, tylko środowisko zanieczyszcza. Sorry, jeśli ktoś to ma w kompie. Moje wyrazy współczucia.

PCSerwis znajduje się w Warszawie przy ul Karabeli 2a.

Jakby ktoś nie wiedział, to można rzucic okien na: http://www.pcserwis.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA! Dla wszystkich planujących wymianę wentylatora. Niestety. ale producent nie uwzględnia nam reklamacji, na karty, które noszą ślady mechanicznych modyfikacji. Pamiętaj, że jeżeli planujesz zmianę wentylatora, to ten oryginalny nie może nosić ŻADNYCH śladów zdejmowania. Zmusza to niestety do bardzo ostrożnego podchodzenia do tej operacji. Operacje z nożem, żyletką czy innymi tego typu narzędziami prowadzi do powstania wyraźnych śladów modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego radzia uzbroje w to:

http://members.lycos.co.uk/adasi/radeon/IMG_0013.jpg

http://members.lycos.co.uk/adasi/radeon/IMG_0014.jpg

http://members.lycos.co.uk/adasi/radeon/IMG_0015.jpg

Kupione na cooling.pl, już ich tam nie ma ale będzie pewnie ponowna dostawa bo ja też czekałem aż sie pojawią by je schwycić :)

Na GPU oczywiście WC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coolery na pamięci sam sobie spreparowałem z dwóch starych radiatorów Socket7. Brzeszczot, odciąłem boczne wystające blachy, ręsztę podzieliłem na pół i jeden taki element na dwie kości pamięci. Do przyklejenia użyłem bardzo cienkiej dwustronnej taśmy klejącej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktos zastanawia sie jakie zrobic wydajne chlodzenie powietzrem zapraszam tutaj.......koles robi kosmiczne chloedzenia.....a pozniej kosmicznie je kreci....oczywiscie samym powietrzem

http://imageevent.com/marginjohn/viperjohn

Dołączona grafika

ViperJohn's 9800 Pro 128Mb, Clean OC's to 513/402

a tak całkiem powaznie...tutaj jest instrukcja jak zrobic calkiem dobre chlodzenie malym kosztem

Dołączona grafika

http://nexushardware.com/articles/index.php?id=16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie uważam że te karty to "padaczka". Posiadam właśnie karte XpertVision Radeon 9800se 128MB 256bit i jestem z niej bardzo zadowolony. Karta jest w pełni modowalna (testowane na przynajmniej 10 grach, oba 3dmarki, atitool i inne, także na ustawieniach AA 2-6x i AZ 2-16x). Kupiłem ją za 700zł u znajomego w sklepie. Miał akurat 3 sztuki, wszystkie były w pudełkach zaklejone oryginalną naklejką, więc miałem gwarancje że ich nikt wcześniej nie przebierał i wziąłem pierwszą z brzegu. Pamięci na karcie to Hynix 2.8ns, taktowania domyślne 378/297(594), ustawiłem taktowanie na 380/340 i narazie nic więcej nie będe podkręcał (nie chce modyfikować oryginalnego chłodzenia na karcie, dałem tylko wentylator nawiewający 80mm prosto na karte i otwarta buda).

Podsumowując wszystko zależy od farta. Decydując się na zakup nowego 9800se (nieważne jakiej firmy) pamiętaj że masz ok 20% szans na trafienie modowalnej sztuki, oczywiście mam tu na myśli karty w normalnej cenie, sprzedawane bez gwarancji modowalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem 9800se u Tomka wlasciciela PCSerwis i jestem zadowolony, moj egzemplaz smiga jak w podpisie wynik w 3Dmarku to okolo 6100, zdjalem oryginalne chlodzenie od razu po przyjechaniu do domu, najpierw zalozylem zalmana ze starej 9500, a po sprzedaniu 9500 zakupilem arctica i radiatory OCZ alu. Karta smiga bardzo fajnie nie ma zadnych bledow itp, ale kumpel ktory kupil karte razem ze mna mial bledy po wlaczeniu AA nie martwiac sie wiele sprzedal ja na allegro.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"] Karta smiga bardzo fajnie nie ma zadnych bledow itp, ale kumpel ktory kupil karte razem ze mna mial bledy po wlaczeniu AA nie martwiac sie wiele sprzedal ja na allegro.  

No to nie zrobił zbyt uczciwie, przecież mógł bez problemu wymienić na inną.

Jeszcze raz przyznaję się do "błędów dzieciństwa". Na początku karty nie były tak regorystycznie testowane, zwłaszcza w trybie AA, bo nie wiedzieliśmy, że mogą z tym być problemy . Ale nigdy nie robiliśmy nikomu problemów z wymianą karty, pod warunkiem, że sprzęt nie był modyfikowany lub uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz przyznaję się do "błędów dzieciństwa". Na początku karty nie były tak regorystycznie testowane, zwłaszcza w trybie AA, bo nie wiedzieliśmy, że mogą z tym być problemy . Ale nigdy nie robiliśmy nikomu problemów z wymianą karty, pod warunkiem, że sprzęt nie był modyfikowany lub uszkodzony.

no wlasnie - a mnie tym przekonaliscie - i wczoraj wieczorem sobie zamówilem u was takiego !

i wierze ze otrzymam modowalnego 9800SE

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coolery na pamięci sam sobie spreparowałem z dwóch starych radiatorów Socket7. Brzeszczot, odciąłem boczne wystające blachy, ręsztę podzieliłem na pół i jeden taki element na dwie kości pamięci. Do przyklejenia użyłem bardzo cienkiej dwustronnej taśmy klejącej.

Mam nadzieję, że przykleiłeś na taśmę TERMOPRZEWODZĄCĄ, a nie na jakąś ze sklepu papierniczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze mi ktos powiedziec od czego biora sie białe kropeczki w trybie AA*6 (i innych) w 3dM 03 w tescie PixelShader 2.0 ???

Witac je u nog słonii na drivera'ch omegi jak i stangardowych ATI nie wiem czy mam popieprzony komp czy co

konfig to

Abit NF7-S 2.0

1700+ XP

512 MB

WD 800JB

Radeon 9800SE@PRO

zasilaka 360 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze mi ktos powiedziec od czego biora sie białe kropeczki w trybie AA*6 (i innych) w 3dM 03 w tescie PixelShader 2.0 ???

Witac je u nog słonii na drivera'ch omegi jak i stangardowych ATI nie wiem czy mam popieprzony komp czy co

Jeżeli masz zainstalowane sterowniki Omega zrób ich reinstalacje, jeżeli to nie pomoże to odinstaluj sterowniki Omega, zainstaluj sterowniki VGA i znów zainstaluj sterowniki Omega. Jeżeli to nie pomoże to tylko reinstalacja Windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie uważam że te karty to "padaczka". Posiadam właśnie karte XpertVision Radeon 9800se 128MB 256bit i jestem z niej bardzo zadowolony

No to masz szczęście!!! My mieliśmy 50 takich kart, modowało się bez błędów prawie 30%, ale po kilku godzinach użytkowania zaczynały się problemy z wieszaniem itp. Na szczęście sprzedaliśmy tylko 3 sztuki, z których 2 wymieniliśmy na Powercolory, bo sprawiały problemy użytkownikom. Jedna chcodzi do tej pory u kolegi , który na nią się nie skarży, widocznie też miał farta.

Wycofaliśmy te karty ze sprzedaży, bo z nimi był za duży kłopot, a były ponad 50zł tańsze od Powercolorów!!!

Sam o wykonanie karty już o czymś świadzy, bo elementy użyte do jej budowy np. kondensatorki wydają się gorszej jakości, sama płytka też nie jest referencyjna. Wentylator zdecydowanie gorszy. Może właśnie to było przyczyną problemów po dłuższym użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myslałem o zakupie 5900XT, później nawet zwykłym 5900. W tej kwestii nie będę sie produkował, bo kart z serii GeForce 5 nikt nie chce ! Ja ja patrzę na nVidie to z przeskokiem GeForce 4 > GeForce 6. To co jest miedzy, tylko środowisko zanieczyszcza. Sorry, jeśli ktoś to ma w kompie. Moje wyrazy współczucia.

Ja mam ją w kompie i współczuje posiadaczom kart radeon, z którymi to są same problemy.Z pewnością doskonale wszyscy je znają.Nie podoba mi się również to, że wałki się robi na modowalności kart.Kup sobie r9800pro i po czasie okaże się, że to zmodowany r9800se. :lol:

Myślę również, że w half life2 na radeon'ach też będą krzaki :lol:

A cinefx ma spore możliwości, z których już korzystają programiści a efekty ich pracy niebawem poznamy. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba mi się również to, że wałki się robi na modowalności kart.Kup sobie r9800pro i po czasie okaże się, że to zmodowany r9800se.

Wyjście jest proste - kupujesz zmodowanego Radeona 9800SE i wiesz , że na pewno masz zmodowanego Radeona 9000SE, tylko tyle, że płacisz 250zł mniej niż za Radeona 9800Pro, który okazał się przekrętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ją w kompie i współczuje posiadaczom kart radeon, z którymi to są same problemy.Z pewnością doskonale wszyscy je znają.Nie podoba mi się również to, że wałki się robi na modowalności kart.Kup sobie r9800pro i po czasie okaże się, że to zmodowany r9800se. :lol:

Myślę również, że w half life2 na radeon'ach też będą krzaki :lol:

A cinefx ma spore możliwości, z których już korzystają programiści a efekty ich pracy niebawem poznamy. 8)

A ja osobiście uważam i nic tego nie zmieni ze FX'y to jedna wielka pomyłka niestety. nV dała ciała niech lepiej robi chipsety do MoBo bo lepiej jej to wychodzi. Jakie problemy z Radkami ? Miałem kilka nV i kilka ATI [ niestety 2 FX'y :| ] i problemów nie było. No moze z FX'ami bo jakoś renderingu była gorsza ale cóż każdy uwaza nieco inaczej. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem znajomego czy pozostałe 2 karty z tych co miał na sklepie udało sie zmodować i powiedział, że obie były na 100% modowalne (testy podobnie jak moje, także z AA i AZ). Więc wszystko wskazuje na to że trafiła mu się akurat jakaś dobra seria. Powiedział mi że wcześniej też sprzedawał te karty, ale w pełni dawała się modować tylko co 3 czy 4. Co do samej karty to ja nie widzę rożnic względem płytki referencyjnej(oczywiscie poza kolorem), a kondensatory które sie różnia od tych na karcie PowerColor są firmy Rubycon (tej firmy są też na płycie Abita NF7 v2). Co do chłodzenia to nie jest ono rewelacyjne, ale z powodzeniem radzi sobie z utrzymaniem stabilności tej karty (przynajmniej ja nie miałem narazie żadnej zwiechy przez 2 tygodnie, a znajomy ze sklepu mówił mi że nie mieli żadnych reklamacji a sprzedali ich jeszcze okolo 20).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten biosik będzie pasował na Powercolo 9800se ?

http://www.thefreeriders.net/Adasi/R9800XT.rom

W opisie pisało że to od karty Club3D z 128mb hynix. Niestety nie napisali na jakich ns te hynixy. Czy mogę spokojnie zapodać ten bios czy nie? Lekko go stuningowałem ale to tylko kosmetyka.

Z tego co widziałem jest kila rodzji hynixów. Jeżeli biosik będzie na przykład do 2,6ns a ja mam 2,86 to co się stanie?

Jeżeli ktoś ma pewny bios do Powercolora 9800se -> XT to będę bardzo wdzięczny za link lub wysyłke mailem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi