Kil Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 chodzi o to ze na wet na sterach ATI bez odblokowywania potoków wystepują te kropki robilem juz wsszystko lacznie z reinstalka win (XP + SP1) dX9.0b dodam ze calosc puszczam na DVI na Nec'a LCD 1760VM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Czy ten biosik będzie pasował na Powercolo 9800se ? http://www.thefreeriders.net/Adasi/R9800XT.rom W opisie pisało że to od karty Club3D z 128mb hynix. Niestety nie napisali na jakich ns te hynixy. Czy mogę spokojnie zapodać ten bios czy nie? Lekko go stuningowałem ale to tylko kosmetyka. Z tego co widziałem jest kila rodzji hynixów. Jeżeli biosik będzie na przykład do 2,6ns a ja mam 2,86 to co się stanie? Jeżeli ktoś ma pewny bios do Powercolora 9800se -> XT to będę bardzo wdzięczny za link lub wysyłke mailem. a masz 9800SE na R360 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie wiem bo jeszcze karty nie rozbierałem. Biosik i tak zapodałem ale krzaki strasznie sie robią :/ Wracam do orginalnego. Ma ktoś jeszcze jakis biosik do Powercolora @ XT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Mój XPertColor jutro wraca do sklepu. Że jest niemodowalny to już pisałem. Miałem zainstalowanego XP 64bit, beta catalysty od ATI i po zainstalowaniu sterowników po restarcie Windows miałem krzaki na ekranie już w 2D (jakieś pasy, ogólna sieczka). Żeby nie było krzaków musiałem wyłączyć kompa i odczekać pół minuty. Myślałem, że to wina beta sterowników lub bety windowsa XP 64, bo pod linuksem problemów nie ma (ale pod linuksem sterowniki nie obsługują wszystkich funkcji karty). Zainstalowałem XP 32-bit, VIA Hyperion, najnowsze catalysty, zassałem aquamarka, zapuściłem i niby wszystko OK, ale po włączeniu AA na full, filtrowania anizo, rozdzielczość 800x600 demo wali się po trzech minutach. Niby system działa dalej ale na ekranie totalna sieczka. A teraz pytanko. Na co toto wymienić? Tak do 900-950. W sklepie powiedzieli, że 9800se są już prawie nieosiągalne w hurtowniach, na 9800pro za mało, a 9600 nie chcę. Patowa sytuacja. Już nawet nie zależy mi na odblokowaniu dodatkowych potoków, byle działała poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie wiem bo jeszcze karty nie rozbierałem. Biosik i tak zapodałem ale krzaki strasznie sie robią :/ Wracam do orginalnego. Ma ktoś jeszcze jakis biosik do Powercolora @ XT ? ale krzaki sie robią z powodu niesprawnych czterech potoków czy biosu XT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Witam Adasi testowalem chyba wszystkie mozliwe biosy na pamieci hynixa do tego Powercolora i tylko oryginalny ma sens, na kazdym innym karta generuje krzaki. Sprawa druga nie mozesz ustawic rivatunerem taktowania 412/720 przy starcie systemu? Po co zmieniac bios skoro karta jest oparta o rdzen r350 to raz a dwa ze nie ma pamieci ddrII? Trzy nie ma sensu krecic karty na maksa caly czas bez zamontowania naprawde solidnego chlodzenia bo moze pojsc z dymem. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Hancock krzaki robia sie dlatego ze rdzen albo pamiec na kartach innych producentow jest pewnie inaczej voltowana takie jest przynajmniej moje zdanie. Wg mnie powercolor dostaje naprawde solidne napiecia na rdzen/pamiec i dzieki temu te karty tak ida. Jesli ma ktos mozliwosc pomiezyc swoja karte niech zapusci wyniki to powinno rozwiac wszelkie watpliwosci. Ja niestety nie mam takiej mozliwosci. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Hancock - z powodu biosu XT Smaug - zmiana biosu ma sens gdyż po tym czasem można więcej wycisnąć z karty. Na mem mam naprawde solidne chłodzenie i tego raczej mi mówić nie trzeba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Adasi tak jak napisalem oryginalny bios jest najlepszy do tej karty testowalem i wiem, badz co badz mam ta karte od jakis 3 miesiecy i zdazylem ja naprawde mocno przetestowac. Co do chlodzenia nie chodzilo mi o wiatraki w budzie tylko cos zamiast oryginalnego wiartaka i jakies radiatorki na pamieci a z twoich wczesniejszych wypowiedzi wynika ze nie ruszyles jeszcze oryginalnego chlodzenia karty Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Swojego radeonka nabyłem prawie dwa miechy wstecz. Zapałaciłem za niego z gwarancją modowalności na 8 potoków 100pln więcej niż za standardowego 9800SE. Kartę otrzymałem z możliwością zwrotu/wymiany w przypadku nieprawidłowości w ciągu trzech dni. W związku z powyższym poddałem nowy zakup wszelkim możliwym torturom. Po stwierdzeniu, że jest całkowicie czysto do 380/650 i prawie 5.3k w 3DMark03 i 15k w 2001SE (http://service.futuremark.com/compare?2k3=2535575) postanowiłem ją zatrzymać. W układ chłodzenia nie ingerowałem (chociaż zastanawiam się nad Silencerem, głownie z powodu ciszy) i mimo, że karta strasznie zaczyna syfić po podniesieniu rdzenia powyżej 390 i ma słabo podkręcalne pamięci, jestem z niej zadowolony (zwłaszcza po tym jak zobaczyłem Far Cry). Pozdrawiam załogę PC Projekt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 jeśli chcecie dokładnia sprawdzić swoje karty potrzebne wam bedzie aguamark3 i licencja profesjonalna do tego programu. nalezy uruchomić program,potem zakładka "special features" i uruchomić aquamark3 SVIST, jest to pokaz shaderów jeśli po odblokowaniu potoków pojawiom się jakieś smieci na ekranie to potoki są walnięte, najlepiej sobie porównać zapuszczając ten test przed modem i po modzie karty,ten test wykrywa wady których nie widać w grach i innych testach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 1/4 kart Radeon SE jest w pełni modowalna. To tak na dobry początek. jak się poźniej okazuje połowa z nich jest niestety obarczona błędami w renderowaniu złozonego PS2.0 Bardzo dobrym przykładem jest woda Advence Pixel Shader w 3DMarku2001 i woda w FarCry'u. Występują tam najczęściej krótkie kolorowe linie. Uszkodzone potoki rzutują na efekt PixelShader. Jesli twoja karta ma małe błędy to praktycznie każdy połysk generowany przez PS2.0 bedzie miał ziarnistosć. Czasem jest to niezauważalne, a czasem obraz jest zupełnie rozwalony. Te 100% pewniaki to ok 15% kart. Reszta narodziła się z wrodzoną wadą genety... eee, technologiczną ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Na mojej pojawiają sie kropeczki dopiero wtedy kiedy podkręce karte, a tak to jest czytso i teraz nie wiem zostawiać sobie ją czy nie... Chyba ją oddam i wezme prawdziwego 9800PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kil Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 a sprawdzaliscie PixelShader 2.0 z 3dMarka03 przed modowaniem ?? bo u mnie przed jak i po pojawjaja sie biale kropki wokol nog sloni (oczywiscie przy wlaczonym AA) jak to wyglada u was ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 a sprawdzaliscie PixelShader 2.0 z 3dMarka03 przed modowaniem ?? bo u mnie przed jak i po pojawjaja sie biale kropki wokol nog sloni (oczywiscie przy wlaczonym AA) jak to wyglada u was ???? u mnie też ,testował ktoś moim sposobem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie wiem bo jeszcze karty nie rozbierałem. Biosik i tak zapodałem ale krzaki strasznie sie robią :/ Wracam do orginalnego. Ma ktoś jeszcze jakis biosik do Powercolora @ XT ?Hemm ciekawe, może to z powodu że masz R350 ?! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Zapewne... ale karta i tak idzie do oddania :( Strace tylko kasiore za przesyłke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 a sprawdzaliscie PixelShader 2.0 z 3dMarka03 przed modowaniem ?? bo u mnie przed jak i po pojawjaja sie biale kropki wokol nog sloni (oczywiscie przy wlaczonym AA) jak to wyglada u was ???? u mnie też ,testował ktoś moim sposobem ja bede testowal tym sposobem ... jak we wtorek dostane karte(mam nadzieje) ... co jeszcze polecacie do sprawdzana czy potoki sa wpelni sprawne bo na liscie juz mam: 3DM2k0SE 3Dm2k3 Aquamark3 ArtifactTester5 Real Time High Dynamic Range Image Based Lighting Test (rthdribl_1_2) FarCry ShaderMark2e GunMetalBenchmark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcserwis Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 jeśli chcecie dokładnia sprawdzić swoje karty potrzebne wam bedzie aguamark3 i licencja profesjonalna do tego programu. nalezy uruchomić program,potem zakładka "special features" i uruchomić aquamark3 SVIST, jest to pokaz shaderów jeśli nie po odblokowaniu potoków pojawiom się jakieś smieci na ekranie to potoki są walnięte, najlepiej sobie porównać zapuszczając ten test przed modem i po modzie karty Zakupiłem licencję do tego programu. zainstalowałem, zapuściłem ten test i........... obraz jest dziwny, tak, jakby wszystkie tesktury walnęły. Więc czytam tekst pokazujący się przed demem, a tam informacja, że to benchmark pokazujący za pomocą 3 kolorów jaka wersja pixel shadera została użyta do wygenerowania danego obiektu. Aby to potwierdzić wkładam inną kartę - to samo, następną - to samo. Przetestowałem 5 sztuk, na każdej ten sam efekt!!!! Zainstalowałem zwykłe sterowniki Catalyst, bez odblokowanych potoków i ........ to samo. Włożyłem kartę Gigacube Radeon 9800Pro 128MB i ...... to samo. Wkładam NIEMODOWALNĄ grafkę Radeon 9800SE i też to samo, nie ma żadnej róznicy w obrazie na modowalym i niemodowalnym na Radeonie 9800SE i Radeonie 9800PRO. Ne wiem o jakich smieciach piszesz, bo cięzko tu zauważyć jakiekolwiek śmieci. No to jeszcze jeden test na karcie niemodowalnej, zapuszczam standartowy test Aquamark i ...... wszystko jest idealnie, brak artefaktów. Zapuszczam Artifact Tester - masa żóltych kropeczek. W 3D Marku 2003 w teście Mother Nature pionowe kreski na wodzie. W Far Cry nie daje się grać z powodu sieczki na ekranie. Mam prośbę. Ponieważ coraz częściej zdarza się, że wszystkie błędy w wyświetlanej grafice lub problemy z komputerem interpretowane są przez uzytkowników jako problemy z odblokowanymi potokami apeluję o porządne sprawdzenie, najlepiej na "świeżym" systemie. Unikniemy w ten sposób kosztów przesyłek i niepotrzebnych nerwów. I jeszcze podziękowania, za sugestie sposobu testowania kart. Wszystkie staramy staramy się na bieżąco wprowadzać, chociaż nie wszystkie są trafne, chociażby ta z Aquamarkiem. Zespół PC Serwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 w sumie to najbardziej odstrasza mnie od zakupu kwestia oc... z tego co widze po podpisach nalo kto wylazi poza 720 na pamiatkach, a i rdzen nie idzie rewelacyjnie... sa tu ludzie majacy w pewlni modowalne se@pro z wyzszymi wynikami oc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGABITCH Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Też zakupiłem PowerColora 9800SE z PCSerwis na allegro. Założyłem chłodzenie na gpu Arctica, a na pamięci miedziane BGA Tweakmonster Chrome. Mam otwartą obudowę. Core chodzi na 420, pamięci na 365- i to jest max., aby było zupełnie czysto. Testowałem tak, że przez ponad 12 godzin grałem w FarCry, na koniec dnia włączałem testy i patrzyłem, czy nie ma syfu. Testowałem UT2004 i FarCryem- detale na max, rozdzielczości 1280*1024, antyaliasing na 6 i anizotropowe na 16. Następnie 3DMark2003 (i dupka nosorożca- nigdzie nie było, a tam były na 370mem)- 2 test nie działa, jak dodatkowe potoki wogóle nie działają, najważniejsza jest woda i słoń,nosorożec. Następnie program do rozgrzania rthdribl na godzinę i znowu test w UT2004,FarCry i 3DMarku2003. W nocy, po całym takim dniu zobaczyłem, że potoki działają, a max. czyste podkręcenie to 420, 365. Moja karta z PCSerwis jest OK, zresztą i tak ją sprzedaję, bo kupiłem Sapphire 9800PRO na R360. Co do gry FarCry to błędy na antyaliasingu i anizotropowym są widoczne na każdym ATI. Miałem Herca 9800 i na kamieniach były czarne złe cieniowanie, czasami teksturki szmaciły na przybliżeniu snajpy. Na Hercu 9800XT też. Teraz mam Sapphire 9800PRO i też nie jest do końca dobrze. Kartę kupiłem z miesiąc temu i wówczas było zimniej niż teraz i chodziła stabilnie i bez syfu na 425, 380- testowana w ten sam sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 to ile ona te modowane se maja taktowanie domyslne? bo na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24751121 pisze w parametrach odblokowanje karty 378 / 756MHz ale to chyba zostalo po skopiowaniu tabelki z pro :) a swoja droga ramy na 365 to i tak niezle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 to ile ona te modowane se maja taktowanie domyslne? bo na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24751121 pisze w parametrach odblokowanje karty 378 / 756MHz ale to chyba zostalo po skopiowaniu tabelki z pro :) a swoja droga ramy na 365 to i tak niezle... PowerColor 9800SE ma taktowanie deflautowe 380/680 http://www.power-color.com/r98se-c3-256bit.htm# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 re: John_Doe Mi idzie na 418/770 to chyba nie tak zle Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGABITCH Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 to ile ona te modowane se maja taktowanie domyslne? bo na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24751121 pisze w parametrach odblokowanje karty 378 / 756MHz ale to chyba zostalo po skopiowaniu tabelki z pro :) a swoja droga ramy na 365 to i tak niezle... Standardowe dla tej karty to core380/mem340- takie same, jak dla pełnego PRO. Dokładnie to te Hynixy z tej karty z allegro standard maja na mem350- dane ze strony producenta. Taktowanie mem380 (czyli te 756Mhz, co podałeś) to jest taktowanie XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 MEGABITCH ---> wiedzialem ze cos za duzo, zreszta dalem temu wyraz w poprzednim poscie :) [smaug] ---> na domyslnym chlodzeniu czy cos modyfikowales? masz tak ustawione na stale czy tylko okazjonalnie do "grania w benchamrki" ? :lol: No to teraz tylko doczekac do wyplaty, ew jak ktos szybko kupi mojego gf4 i zamawiam :) jak zaoszczedze w stosunku do pro te 300 pln to moze sie 512 ramu dokupi ;) Bede musialk wtedy przejsc far craya jeszcze raz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 re : John_Doe mam tak ustawione non stop chlodzenie VGA Silencer + OCZ Alu na BGA, buda bigtower i 6 wiatrakow w srodku, temp 31 stopni wewnatrz budy Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 [smaug] --> to cud ze ci ta buda nie lata :) ja chyba rzuce jakis bloczek na gpu i przykleje pociety radiator z boxa na ramy... do tego mam bude otwarta, i ew wrzuce wiatrak 80x80 12v na dol budy... powinno wystarczyc ;) fajnie masz bo w razie czego masz blisko do sklepu, jakos mam obawy co do odsylania graf z kopnietymi potokami poczta... udalo ci sie dostac 100% sprawny mod se@pro za 1 razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 No udalo mi sie dostac za pierwszym razem a buda nie lata bo mam wszystkie wiatraki na 5 v pozatym big chieftec wazy 17 kilo :D Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roon7 Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Witam, Powiem tak : Wszyscy ci co przymierzaja sie do kupna 9800SE zastanowcie sie czy warto , bo o to chyba chodzilo zalozycielowi tego topica . Czy warto przeplacac i nabijac kase sprytnym sklepom komp. ??? Czy warto zastanawiac sie czy sie nie przejechalem , karta dziala dzis ale czy bedzie tak samo jutro ?? Ja mialem dokladnie taki dylemat !!!!!!!! 2 - tyg. czytalem , sledzilem w poszukiwaniu tej jedynej 9800SE@Pro i juzzzzz mialem kupic na allegro od wymienionej wczesniej tu firmy za 900 !!! W ostatniej chwili zrezygnowalem i ..... oplacalo sie dolozylem raptem 50 zetow i kupilem 9800Pro + Giant III i tu najlepsze ......... z prockiem R360 szybki flasz biosu i mam XT. Wiec moja rada .... zastanowcie sie , wstrzymajcie konie , jak zachowacie zimna krew traficie przyzwoitego 9800Pro za takie same pieniadze . Nie dawajcie wiecej kasy za modowalne SE , a roznica pomiedzy nie modowalnym a modowalnym nie jest mala. To sie oplacalo ale pare miesiecy temu teraz nie bo pojawia sie nowa gwiazda X800. uffff ale sie rozpisalem a moim przeslaniem bylo tylko : Zachowaj zimna krew :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...