Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem w PCSerwis modowanego radka - wszystko mi ladnie smiga - tzn na to wyglada po 4 godzinach meczenia. Ale... Po zamontowaniu Omeg i odblokowaniu dodatkowych potoków zaczalem sie bawic Arifact testerem. I taka smieszna sprawa wyszla. Jak wlacze kompa to wszystko OK - zadnych błędów. Ale jak zapuścilem 3dmarka i po jego zakonczeniu zrobilem test - to artifact test oszalał. Nie wiem co jest. Jak reset zrobilem - to ok. Pogram chwile np w Painkillera - i artifact tester pokazuje bledy. Jak mu dam FindMaxCore - to zjezdza z czestotliwoscia rdzenia do 300 - a i tak bledy sa. Nie sprawdzalem tego z 4 potokami - wczoraj karta przyszla dopiero.

Wiem ze sporo osob z tego forum kupilo takie karty w pcserwisie. czy ktos ma takie problemy (w sumie moze to nie problem - moze to po prostu jakis blad w programie)

W innych grach i benchmarkach nie widzialem zadnych bledow --ZADNYCH-- !! !! !!

I jeszcze pytanie - czy jak przykleje radiatorki - to potem w razie ewentualnego uszkodzenia serwis nie bedzie chcial mi przyjac karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zamówiłem sobie Radeona i czekam. Twoja karta pewnie sie przegrzewa i stąd są te problemy. Możesz również poprosić o wymiane lub zwrot kasy.

Pcserwis napisał na 12 stronie ze mozna oddac sprzęt w ciągu 10 dniu bez podawania przyczyny. Te 10 dni od której daty sie zaczyna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm czy ja wiem czy sie przegrzewa... Raczej nie. jak mu dam w Artifact teście znajdz max core - to zapindala (na zwyklym chlodzeniu) do 895MHz. A podczas tego sprawdzania sa testy wygrzewajace. Moze ktos sprawdzi kto ma tez taka karte czy takie cos sie i u niego dzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wiem na co nazekasz skora w grach i w uestach 3d jet git karta nawet troszke sie kreci na 395 mhz aale skoro to jej max to lepij ustaw na 380 to bedzie stabilna a co do radiatorkow to mozesz je zamontowac ale jak cos ci sie z karta z tanie to musisz je sciagnac bo serws musie mnie karte w takim stanie jakim ci ja dali :) a cłodzenie i radiatorki zwsze mozna zmienic tylko puzniej trzeba poprostu zmienic na stare i Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to niektórym rozjaśni sytuację ?

http://www.popland.pl/index.php?tid=321&ac...2a7ff7146a81825

Sapphire Radeon 9800 Pro 256bit za 1075 zł. Kto wie, może

nawet na R360. W każdym bądź razie jeden z tanszych sklepów :)

ehem, nie chcę się powtarzać, ale 7 postów wyżej podałem już linki do najtańszych kart 9800PRO... wiec jeszcze raz:

Sapphire Radeon 9800 PRO 128 MB TV - cena 1060zł!

http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...ktow&v=d&i=1037

BOX, 2 lata gwary... cena naprawde kusząca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale i tak różnica 260 zł od modowalnego. Zreszta jak mi karta nie bedzie pasowac to im ja oddam wiec luz strace ok 27 zł na przesyłkach.Pc serwis chyba problemów nie robi co do tego nawet jesli sa sprawne potoki a jest jakis konflikt w sprzęcie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby karta miala gwarancje, a ja mieszkał w warszawie, to możnaby pomyśleć...

na 90% to jakieś oszustwo. Już wdziałem takie aukcjie gdzie ktoś sprzedawał R9800PRO za 900zł (jak były po 1200zł) a potem nagle pojawiło mu sie kilka negów typu "złodziej okradł mnie na 900zł"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehem, nie chcę się powtarzać, ale 7 postów wyżej podałem już linki do najtańszych kart 9800PRO... wiec jeszcze raz:

Sapphire Radeon 9800 PRO 128 MB TV - cena 1060zł!

http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...ktow&v=d&i=1037  

BOX, 2 lata gwary... cena naprawde kusząca...

Ja mam jeszcze bardziej kuszącą propozycje , aby była jakaś konkurecja dla firmy Pcprojekt.

Powercolor Radeon 9800SE 128MB z gwarancją prawidłowego działania z 8 potokami za cenę:

______________________________________________________760zł________________________________________________________

BOX, 23 miesiące gwarancji gwarancji producenta + gwarancja j.w.

tylko dla nowych klientów.

czyli jakieś 300zł mniej od Radeona 9800PRO. Czy warto? To już zależy od Was.

PS. Wiecie dlaczego Simplex tak wychwala te karty, zobaczcie kto jest moderatorem na forum firmy Pcprojekt. http://pcprojekt.pl/forum/viewforum.php?f=...de9498b39d2710c

Czyżby kryptoreklama???? Ja to się przynajmniej od razu przyznaje kim jestem i nie ukrywam tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem w PCSerwis modowanego radka - wszystko mi ladnie smiga - tzn na to wyglada po 4 godzinach meczenia. Ale... Po zamontowaniu Omeg i odblokowaniu dodatkowych potoków zaczalem sie bawic Arifact testerem. I taka smieszna sprawa wyszla. Jak wlacze kompa to wszystko OK - zadnych błędów. Ale jak  zapuścilem 3dmarka i po jego zakonczeniu zrobilem test - to artifact test oszalał. Nie wiem co jest. Jak reset zrobilem - to ok. Pogram chwile np w Painkillera - i artifact tester pokazuje bledy. Jak mu dam FindMaxCore - to zjezdza z czestotliwoscia rdzenia do 300 - a i tak bledy sa. Nie sprawdzalem tego z 4 potokami - wczoraj karta przyszla dopiero.

Wiem ze sporo osob z tego forum kupilo takie karty w pcserwisie. czy ktos ma takie problemy (w sumie moze to nie problem - moze to po prostu jakis blad w programie)

W innych grach i benchmarkach nie widzialem zadnych bledow --ZADNYCH-- !! !! !!

I jeszcze pytanie - czy jak przykleje radiatorki - to potem w razie ewentualnego uszkodzenia serwis nie bedzie chcial mi przyjac karty?

Sytuacja dość dziwna, przyznam szczerze, że jeszcze mi się taka nie zdarzyła. Wiem na pewno, że sterowniki Omega nie są pozbawione błędów, przykład gra Far Cry, trudno mi powiedzieć, czy to wina karty, czy sterowników, ale raczej skłaniałbym się do tego drugiego. Oczywiście możemy kartę wymienić, jeżeli tylko będziesz chciał.

Jeżeli chodzi o radiatorki, to do reklamacji karta nie może nosić śladów modyfikacji. Jeżeli masz radiatorki , które dają się odkleić, to nie ma sprawy - odklejasz, czyścisz z kleju i po sprawie, gorzej, jeżeli radiatorków nie daje się zdjąć, takie reklamacje przyjmowane są jako warunkowe - wszystko zależy wtedy od producenta, czy uzna reklamacje, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero teraz widac ile daje forum , cena nizsza , zaufanie klienta co oczywiscie przeklada sie na ilosc zakupionych kart w ich sklepie , i kazdy jest zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze bardziej kuszącą propozycje , aby była jakaś konkurecja dla firmy Pcprojekt.

Powercolor Radeon 9800SE 128MB z gwarancją prawidłowego działania z 8 potokami za cenę:

760zł

BOX, 23 miesiące gwarancji gwarancji producenta + gwarancja j.w.

tylko dla nowych klientów.

czyli jakieś 300zł mniej od Radeona 9800PRO. Czy warto?  To już zależy od Was.

PS. Wiecie dlaczego Simplex tak wychwala te karty, zobaczcie kto jest moderatorem na forum firmy Pcprojekt. http://pcprojekt.pl/forum/viewforum.php?f=...de9498b39d2710c

Czyżby kryptoreklama???? Ja to się przynajmniej od razu przyznaje kim jestem i nie ukrywam tego

Zgadza sie, jestem moderatorem na forum pcprojekt, ale czy ja to ukrywam? Pozatym moderatorem zostałem "za zasługi", nie jestem w żaden inny sposób powiązany z tym sklepem.

Czy Lumperator został nasłany przez sklep popland? Przecież wyżej dawał linki do ich sklepu...

A ja odpisałem i dałem linki do TAŃSZYCH kart, akurat tak sie złożyło że tańsze są w pcprojekcie. Jeżeli znalazłbym gdzieś tańsze w innym sklepie to też bym dał link.

To takie złe, ze informuje forumowiczów gdzie można kupić najtańsze Radki 9800PRO? Pan informuje gdzie można kupić tanio 9800SE@PRO i nikt nie ma pretensji.

Jeszcze jedno napisze, po czym panu z pcserwisu powinno zrobic sie głupio, że mnie podejrzewa o kryptoreklame...

Otoz na tym nieszczesnym forum pcprojekt, gdzie jestem moderatorem polecam radeony 9800SE@PRO z pcserwisu. Oto dowód:

http://pcprojekt.pl/forum/viewtopic.php?t=3741

Są jeszcze jakieś pytania?

EDIT: Uważam że w cenie ktora podal pan powyzej (760zł) kupno takiego radka 9800SE@PRO jest oplacalne. Ale nadal martwi mnie jedno - kwestia gwarancji na dodakowe potoki. Czy ona jest, czy nie?

Wyobraźmy sobie taką sytuację: kupuję w pcserwis za 760zł Radeona 9800SE@PRO z gwarancja na poprawne działanie potoków. Nie podrkęcam, nie wgrywam innego biosa, nie zdejmuje chłodzenia, nie zakładam radiatorów, bo jestem grzeczny i nie chce stracic gwarancji

Za pół roku cos mi sie niestety dzieje z kartą. Albo padają dodatkowe potoki, albo przestaje działac wyjscie TV, albo karta umiera tak po prostu - przyznacie sami że zdarza się.

Tak wiec zmuszony jestem oddac kartę na serwis w ramach gwarancji.

I co wtedy? Czy jezeli mojej konkretnej modujacej karty nie da sie naprawić, to czy dostane w zamian kartę która też będzie się modować na 8potokow?

To jest kwestia ktora wstrzymuje mnie przed zakupem takiej karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja na odblokowanie potoków jest rozruchowa 10dni. Niestety, nie możemy dać dłuższej gwarancji, bo producent też takiej nie daje.

Ponieważ mamy umowę z dystrybutorem, dopóki takie karty będą oferowane, będziemy starali wymieniać je na modowalne, ale nie mogę dać na to gwarancji. A co będzie, gdy karty znikną z rynku. Karty raczej nie da się naprawić, można ją praktycznie tylko wymienić, więc dystrybutor będzie musiał dać inną kartę o podobnych lub lepszych parametrach, czyli np. Radeon 9800PRO. Oczywiście to wszystko to tylko przewidywania, a nie konkretne obietnice, ale myślę, że bardzo realne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja dość dziwna, przyznam szczerze, że jeszcze mi się taka nie zdarzyła. Wiem na pewno, że sterowniki Omega nie są pozbawione błędów, przykład gra Far Cry, trudno mi powiedzieć, czy to wina karty, czy sterowników, ale raczej skłaniałbym się do tego drugiego. Oczywiście możemy kartę wymienić, jeżeli tylko będziesz chciał.

Jeżeli chodzi o radiatorki, to do reklamacji karta nie może nosić śladów modyfikacji. Jeżeli masz radiatorki , które dają się odkleić, to nie ma sprawy - odklejasz, czyścisz z kleju i po sprawie, gorzej, jeżeli radiatorków nie daje się zdjąć, takie reklamacje przyjmowane są jako warunkowe - wszystko zależy wtedy od producenta, czy uzna reklamacje, czy nie.

Dzieki za sugestie :-) mam jeszcze tydzien na bawienie sie w testera tej karty. Póki co potestuje na czym tylko sie da - niechetnie bym sie z nia rozstał - milo sie kreci na standardowym wiatraku a juz jedzie do mnie VGA Silencer. Moze to po prostu wina sterow - na razie takie cuda dzialy mi sie na 8 potokach - a moze bedzie tez tak na 4 - to sobie wtedy odpuszcze calkiem - bo to ewidentna wina sterow bedzie. A propos Silencera - czy jak wyjme te 2 kołki ktore mocuja standardowy radiator to konieczny jest jeszcze jakis ekstra zabieg zeby zdjac ten radiator? nie chcialbym sie pozbyc bezmyslnie kilkuset złotych :-)

Dzieki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecej chetnych = wiecej pracy = wiecej pieniedzy :) sam mam zmienic karte na wlasnie taka , i juz prau osobm innym ja polecilem , obecnie chyba najlepszy wybor jaki jest mozliwy , wogole to po co podkrecac to karte , modowac itp . jej wydajnosc do gier jest w 100 % wystarczajaca , a tylko wielbiciele markow w sumie moga sie za to brac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co będzie, gdy karty znikną z rynku. Karty raczej nie da się naprawić, można ją praktycznie tylko wymienić, więc dystrybutor będzie musiał dać inną kartę o podobnych lub lepszych parametrach, czyli np. Radeon 9800PRO.

Chciałbym, aby dystrybutor uznał Radeona 9800PRO za kartę o parametrach podobnych do 9800SE...

W moim przypadku było dokładnie odwrotnie - miałem pełnego Radeona 9700 który padł, a w zamian dostałem 9800SE modowalny na 8 potoków (ale sapphire na pamieciach 3,3 ns).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od trzech miesięcy były tylko dwie reklamacje niezwiązane z odblokowanymi potokami lub złym współdziałaniem z resztą sprzętu: w pierwszym przypadku od samego początku padnięte było wyjście na TV - karta została wymieniona, drugi przypadek został opisany tutaj:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=716...=asc&&start=120

Jak na ok.120 sprzedancyh sztuk, to uważam, że to bardzo mały odsetek.poniżej 1%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostroznie :lol: :wink:

Tez niedlugo bede zmienial chlodzonko na karcie i chcialbym sie dowiedziec czy macie jakies specjalne techniki zeby nie bylo sladow sciagania coolerka? :) Jakie narzedzia, jak chwytac itd, hehe :)

Aha i co z pasta? Oryginalna sie usuwa, powiedzmy daje ta z Silencera a jak chcemy wrocic do oryginalnego chlodzenia to jakiej pasty uzyc zeby nie bylo widac? Chyba ze nie sprawdzaja w serwisach pasty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testować na SE to moim zdaniem strata czasu......od razu daj softmoda i testuj na PRO.....na poczatek ustaw

3dMarka 2001 i 2003 kilka lub kilkanascie petli

AquaMark 3

CodeCreatures Benchmark

Artifact Tester 5

ShaderMark v2.0

demka ATI ....z Ruby dla r350 na poczatku

nastepnie mozesz sprobowac innymi benchmarkami takimi jak

AMD N-Bench_V3

Chameleon Mark

Final Fantacy XI Benchmark

Nie musze wspominac ze najlepiej przy takich testach ustawić max ustawienia i rozdzielczosc 1200x1024 lub jesli monitor wytrzyma to ustaw 1600x1200....oczwiscie AA i ANIZO na MAXA

to co ma wyjsc powinno po takich testach juz wyjsc......ale jesli jeszcze bedzie ci malo......sprobuj troche testów w grach...farCry , N4Speed Uderground , Call of Duty ii inne....wazne zeby byly DX9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello to all

Od dłuższego czasu przyglądam się toczącej tu dyskusji (i nie tylko tej) i po dłuższym namyśle kupiłem takiego radka (XpertVision 128mb 256bit 380/300) Jest to druga karta tego producenta bo pierwsza była nie w pełni "kompletna" (ale to już inna bajka) W obecnej zrobiło mi się takie coś jak tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=74360 i mam takie pytanie czy ktoś wie co to jest i czy z czymś takim się spotkał. Bo mi się wydaje że karta odwiedzi serwis... Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi