Max21 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 karta wali bledy , wynik spada . pozatym na 8 potokach karta na pewno wiecej sie grzeje niz na 4 , wiec i mozliwosci podkrecania mniejszeNo dobra - ale na 8 potokach bledy zaczynaja sie juz na 410, a na 4 od 460 sa dopiero bledy. poza tym karta grzeje mi sie umiarkowanie na 460 mhz - silencer robi swoje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 ... Zrobilem tescik - na 4 potokach przy core 450 mhz - wydajnosc faktycznie wzrastala wraz z podnoszeniem taktowania. Przy takim taktowaniu na 4 potokach grafa z silencerem nie ma zadnych "kropek" i innych cudów na obrazie - full stable (testowane programem http://www.daionet.gr.jp/~masa/archives/rt...hdribl_1_2.zip). Natomiast jak sie wlaczy 8 potoków - to 1. kaszana jak cholera na obrazie - potoki dodatkowe przy takim ustawinu taktowania rdzenia faktycznie juz szwankuja ... Wniosek z tego taki ze potoki dodatkowe ok - nie pokazuja bledow na standardowym taktowaniu ale jednak sa w jakims stopniu "uwalone" co powoduje ze tak na prawde SE@PRO przy standardowych ustawieniach nie bedzie tym PRO co prawdziwy PRO. Juz nie wspomne o przetaktowywaniu... ...:) czy to tak trudno zrozumieć !!! Karta z odblokowanym potokami mydziela wiecej ciepła niz 4 potokowiec ! Postaw WC na GPU - dovoltuj GPU - a niezobaczysz różnicy miedzy tak samo wykręconym R9800PRO... to juz niejedna osoba próbuje udowodnic ze zmodowany SE jest wolniejszy niz PRO ! Wczoraj mialem w kompie PowerColor 9800PRO(na r350) !- i testy mieszczą sie w granicy błędu ! Uświadomcie to sobie w końcu ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qix Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Przecież jedno jest jasne, 9800SE i 9800Pro, przy tych samych częstotliwościach taktowaniach GPU/Mem różnią się tylko i wyłącznie tym, że ten pierwszy sztucznie ma zablokowane 4 potoki, chyba że... w biosie od wersji PRO ustawione są agresywniejsze timingi dla pamięci, albo jakieś inne "optymalizacje". Wgrywał ktoś już bios od wersji Pro do swego 9800SE ? Denerwujące jest to, że zdarzają się ludzie, którzy zainwestowali 1,1 do 1,25k i starają się udowodnić, że nie wyrzucili 400zł w błoto i że ich pełny Pro jest o niebo lepszy... Druga rzecz, to różne wydajności w porównaniu z Pro, ludzie - niektórzy z Was przyznają się że mają śmietnik na kompie (jakieś pozostałości po GeForce'ach i takie tam...) i Wy się dziwicie że wyniki są dziwne ? Właśnie do stałem radiatorki na pamięci, na GPU miedziany radiator 70x70x15 od Bartka 2500 już założyłem, teraz chłodzenie pamięcie i za kilka min. napiszę, ile mi to pomogło (i czy w ogóle coś pomogło). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Przecież jedno jest jasne, 9800SE i 9800Pro, przy tych samych częstotliwościach taktowaniach GPU/Mem różnią się tylko i wyłącznie tym, że ten pierwszy sztucznie ma zablokowane 4 potoki, chyba że... w biosie od wersji PRO ustawione są agresywniejsze timingi dla pamięci, albo jakieś inne "optymalizacje". Wgrywał ktoś już bios od wersji Pro do swego 9800SE ? Denerwujące jest to, że zdarzają się ludzie, którzy zainwestowali 1,1 do 1,25k i starają się udowodnić, że nie wyrzucili 400zł w błoto i że ich pełny Pro jest o niebo lepszy... Druga rzecz, to różne wydajności w porównaniu z Pro, ludzie - niektórzy z Was przyznają się że mają śmietnik na kompie (jakieś pozostałości po GeForce'ach i takie tam...) i Wy się dziwicie że wyniki są dziwne ? Właśnie do stałem radiatorki na pamięci, na GPU miedziany radiator 70x70x15 od Bartka 2500 już założyłem, teraz chłodzenie pamięcie i za kilka min. napiszę, ile mi to pomogło (i czy w ogóle coś pomogło). Zgadza się, że 9800 Se to nic innego jak 9800 Pro z wiadomoą przypadłością. Chodzi o konkretny problem z tym powercolorem. Gdy wcześniej testowałem SE od Herculesa po zmodowaniu były błędy ale wyniki w 3D Marku i Aquamarku były ZDECYDOWANIE wyższe niż na powercolorze. Po drugie są inne zachowania tej karty które "trochę" odstają od normalności. I co najważniejsze nie mam zamiaru niczego udowadniać bo sam jestem właścicielem takiego powercolora. I za każdym razem odtwarzam system z ghosta od samego spodu. Reasumując: cokolwiek by powiedzieć z tymi kartami jest coś nie tak. I chciałbym po prostu wiedzieć co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qix Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Więc przetestowałem swojego Power Colora z radiatorkami na pamięciach... cóż, wyniki jakie są każdy widzi : Barton 1833@2200, 200x11, CL2-3-3-8, 380/680 = 5750 Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 380/680 = 5790 Barton 1833@2200, 200x11, CL2-3-3-8, 425/750 = 6280 Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 380/680 = 6360 i jeszcze w 3DMark2001SE : Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 425/750 = 18 800. Trochę jakby za niskie ? Czy mi się wydaje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hancock Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Więc przetestowałem swojego Power Colora z radiatorkami na pamięciach... cóż, wyniki jakie są każdy widzi : Barton 1833@2200, 200x11, CL2-3-3-8, 380/680 = 5750 Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 380/680 = 5790 Barton 1833@2200, 200x11, CL2-3-3-8, 425/750 = 6280 Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 380/680 = 6360 i jeszcze w 3DMark2001SE : Barton 1833@2450, 222x11, CL2,5-4-4-11, 425/750 = 18 800. Trochę jakby za niskie ? Czy mi się wydaje ? wyniki masz wporzo ! trzeba sobie teraz takze zdac sobie sprawe ze wiekszosc R9800PRO jest teraz na r360 - i same wgranie biosu od R9800Xt daje okolo 200-300pkt w 3DM2K3na tych samych zegarach ! dlatego jak na r350 wyniki wporzo ! UPDATE: czemu na fsb 222 takie wysokie timingi - nie mozna ostrzej ! jakie VMEM ? ja na moich TwinMos 3200 przy 222 mam 3-3-2-cl2 pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konkor Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 To ja też się dorzucę... A więc tak: właśnie skończyłem walkę z moim PowerColorem (od 10 rano non stop). Miałem taki problem po założeniu bloku wodnego że karta była około 2 razy wolniejsza w testach niż normalnie, na 4 potokach jak i na 8. Myślę sobie co do k... jest nie tak. Właśnie okazało się, że bloczek był za mocno przykręcony... 8O . no ale w sumie to troche głupie jest, więc go znowu przykręciłem na maxa... i znowu to samo!!!! w każdym teście duuużo wolniej i nawet krzaki się pojawiły ( na 4 potokach). Po powtórnym założeniu bloku, tym razem już nie tak mocno dokręconego jest extra!! Rdzeń idzie na 440 bez krzaków na 8 potokach, pamięć 790, a wynik 6300 w 3DMarku 2003... To tak na przyszłość, gdyby ktoś miał taki głupi problem... :wink: Miał już tak ktoś :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Mam takie pytanko. CZy soft mod 9800SE@PRO działa na WIN ME?? W jakich programach najlepiej testować tego radzia zeby sprawdzić czy jest na 100%ok?? Kolejne pytanko czy ktoś ma takiego radzia na zasiłece Tracer350Wat?? I tak ją zmieniam ale bede musiał go przetestowac. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Radeony opłaca sie kupowac w Czechach. Pełne Radeony 9800Pro z gwarancją za około 970zł :D http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?akc=2...=2&zob=2&pol=80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Słabo jestem zorientowany w pewnych sprawach związanych z kartami graficznymi więc mam pytanko: o ile % R9800SE jest wydajniejszy od MSI Ti4200/64 czy warto zamienić sztuka na sztuke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Słabo jestem zorientowany w pewnych sprawach związanych z kartami graficznymi więc mam pytanko: o ile % R9800SE jest wydajniejszy od MSI Ti4200/64 czy warto zamienić sztuka na sztuke?To pytanie jest tak głupie, jak to: czy warto zmienić Celeron 1700 na Barton 2500+? =/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zdaza sie,ze na forum odzywa sie zmanierowany dzieciak.... :cry: To pytanie jest tak głupie, jak to: czy warto zmienić Celeron 1700 na Barton 2500+? ................................ Ktory potrafi wstawic durny komentarz a nie potrafi konkretnie nic powiedzieć. Nooo proszeeee Ciee gościu :roll: 1. nie przeczytałes uwaznie tego co napisałem 2. nie przeczytałes uwaznie mojego pytania odn. % 3. nie zabieraj wiec już głosu w temacie ktory poruszę Moje pytanie kieruje do ludzi na poziomie i z wiedzą. Co z tego ze mamy w pracy 20 ton roznych kart graficznych i innych podzespołów do kompa? Jest tego tyle ze nie wiem na co powinienem sie zdecydować :roll: A dla twojej informacji :pytanie[głupie] bierze sie z tąd ze Far Cry lepiej mi chodzil na Ti4200 niz na wypozyczonym noovka Rad9800SE..... Stąd wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Palaczu drogi, zachowaj ten zabawny styl wypowiedzi dla mniejszych od siebie. Nie będę Cie teraz oświecał na temat technologii obu kart, ale skoro kierujesz się Far Cry celem wyboru karty, to życzę powodzenia. EOT z mojej strony, strata czasu dla troll'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Czyli nic nie masz w kwestii merytorycznej do powiedzenia. :roll: Czysta dialektyka. skoro kierujesz się Far Cry celem wyboru karty, to życzę powodzenia Akurat przy FC zauwazyłem róznice.I ztąd watpliwosci.Paniał? Jestes zmanierowany.I nic wiecej.Zadałem proste pytanie a Ty sie nadymasz jak balon. :cry: A co do stylu to Ty popracuj może nad swoim.Brak Ci go.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Palaczu zobacz sobie tu: http://www.benchmark.pl/artykuly/zestawien...PU_2/wykres.gif Radeon 9800Se (256bit) jest znacznie wydajniejszy niz Gf4600. Ponadto Radek obsluguje directX 9 wiec w nowych grach (Far Cry) jakość grafiki bedzie zdecydowanie lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Thx Tomwer :) . Niech biorą z Ciebie przykład ci nadęci kolesie- zero głupich komentarzy, krotko i na temat. I lama iwe gdzie szukac... :roll: Pozdrawiam Tomwer. A jak by co to zapraszam po Radki po hurtowych cenach..i poszukamy takie "krętliwe" 9800SE(i nie tylko).Przewalimy ze 40 ale z 5 znajdziemy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Co do Bita... ( www.bitcomputer.pl ) Wczesniej pisalem ze maja wiekszosc kart modowalnych ale sytuacja powrocila do normy :) Dzisiaj testowalem kilka kart z Bita dla kogos z Tweak kto nie trafil na modowalna i musial odeslac :( i dopiero za czwartym razem trafilem na modowalna... Z tego co dowiedzialem sie tu na forum i po rozmowie z gosciem z Bita karty niemodowalne sa zwracane czesto do hurtowni i rozsylane gdzie indziej... Coraz ciezej trafic na modowalna :( Prosty przyklad :) Jedynie czwarta karta ktora wzialem do testow nie miala zadnych dodatkowych plomb, nie byla obklejona i sprzedawca slusznie zapewnial mnie ze sie zmoduje :) Jakby ktos chcial wymienic karte z Bita to sie polecam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meRRy Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 @ Pinki nie obraź się ale napewno takie pytanie ktoś Ci zada :lol: ile chcesz za tą usługę sprawdzania kart ? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Jesli ktos mial pecha kupujac w Bicie to prosze na priva... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Gdzie obecnie można kupić 9800se@pro?? tylko odrazu pewne bo nie mam ochoty odsyłać po kilka razy karte do sklepu i dostawać nową. Widzieliście gdzieś moze w Łodzi sklep który sprzedaje se@pro?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Pinki A wszystkie te karty 9800 se są na R350 czy juz są na R360 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Nadal na rynku są modele na R350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 A czemu wszyscy chcą R360??? Jaka jest różnica, przecież oba są 0,15u??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 W PowerColor SE raczej sa same R350 ( przynajmniej u mnie ;) ) Slyszalem ze ktos tam mial R360 na Sapphire SE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 ..........................A BIT-komp.bierze od nas karty graficzne............. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 To nie dawajcie juz smiganych :D ( zwroty niemodowalnych ) :P Jade odwiezc modowalna do Bita, ciezka robota testowac grafy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 A jak to jest z modowalnością 9800 SE All-in-One? Czy wszystkie są modowalne? Niektóre? Jaka ich część to modowalne na Pro? Jakich firm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steven Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Witam wszystkich! Ja również zdecydowałem się na zakup Powercolora 9800SE :) Przymuszony brakiem gotówki zdecydowałem się na zakup na allegro za mozliwie niską cenę: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=26403262 699 złotych za modowalnego SE to kusząca propozycja. No tak i już złozyłem ofertę a pozniej zaglądam na forum i co widzę... że już kilka osób kontaktowało sie z osoba wystawiąjącą tą aukcję i udzielono im informacji że gwarancji na moda nie udziela!! :? No i zdurniałem zupełnie... Bo faktycznie opis aukcji jest niejednoznaczny... może daltego że częściowo jest to plagiat recenzji "Szafira 9800SE" jednego z serwisów komputerowych. Ale mniejsza z tym... bo ja przed zalicytowaniem wysłałem maila do owej firmy o takiej treści: "Witam! Mam pytanie odnośnie aukcji: BOX NOWY RADEON 9800se GW 24mc F-VAT LINUX (numer 26403262). Z tego, co się doczytałem karty są w pełni modowalne na 9800 PRO. A więc moje pytanie w związku z tym jest następujące: Czy udzielacie Państwo gwarancji na to, że karta po odblokowaniu dodatkowych czterech potoków renderujących będzie działała poprawie? Tj. – nie będzie wyświetlała artefaktów artefaktów w grafice? Czy są to karty wyselekcjonowane i przetestowane pod tym kątem?" No i otrzymałem następującą odpowiedz: "Witam, Odpowiedz na wszystkie zadane przez Pana pytania brzmi tak." A więc jak mniemam wszystko bede miał zagwarantowane czarno na białym... No tylko że ja dostałem zapewnienia i gwarance ze wszystko bedzie ok a innym udzielono informacji że maja po prostu szansę 1:5 że trafią modowalna kartę i tyle. A nawet straszono utratą gwarancji!! Sam już nie wiem gdzie leży prawda :? W każdym razie sprawa jest do wyjaśnienia. Jako że mieszkam w Trójmieście umówiłem się na osobisty odbiór karty u nich w biurze... Jeśli zwęszę choć cień podstępu i naciągactwa to grzecznie podziękuje i poszukam sobie kogoś godnego zaufania .. np. pcserwis :D A może ktoś juz kupował tego radeona od palpetien'a?? Z resztą jak tylko sam coś bede wiedział to napisze... Pozdro dla wszystkich :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Ja mam pecha. Kupilem radka 9800SE@pro z PC SERWIS ale wyskakuja mi artefakty w FARCRY jak dam na max detale, na medium raczej sie nie pojawiaja chyba ze dlugo komp jest katowany (u mnie prawie 24h/dobe dziala :) ) wtedy sporadycznie gdzies sie zdazy. Czy to nie wina czasem chlodzenia? Bo jest podkercony do 400/680 czyli prawie nic :? . Jak napisalem o tym do pc serwisu okazalo sie ze mialem 10 dni na znalezienie usterki ( dowiedziale sie o tym oczywiscie po terminie bo nie mialem wczesniej FARCRY-a a w 3dmarkach zaden artefakt nie wyskakiwal) a nawet jakby co to i tak juz nie maja na stanie zadnych modowalnych 9800SE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 VenomSpawn --> looknijpare stron w tymtopicu wczesniej Storm umiescil moje screeny z FC.. masz cos podobnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...