Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Pyrlik2: Gdzie kupowałeś tę kartę? Za ile?

Sluchj kolega dał mi myśl że to może być zasilacz i na to wygląda.Przed chwilą odłączyłem nagrywarke i stacje dyskietek załadowałem omegę i włączyłem te dwie gierki które mi przedtem nie chodziły i o dziwo teraz jest wszystko ok. bez żadnych artefaktów. Będe robił zaraz inne testy żeby wszelkie wątpliwości wykluczyć.----------------Kartę kupowałem u Palpetine na allegro ale odbierałem osobiście, bo dosyć długo czekałem no i zamiast radeona Powerkolora mam XperVision. Musze wykluczyć to że karta jest wadliwa i zwalić cała odpowiedzialnośc na zasilacz a to chyba na 95%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma: XPERTVISION Opis Techniczny: Typ złącza AGPx8 Pamięci 128MB DDR (128bit szyna danych, 4ns) Procesor ATI Radeon 9800SE Chłodzenie procesora radiator z wentylatorem Rodzaj wyjść D-Sub, DVI, S-Video Rozdzielczość 2048x1536 Zgodność programowa DirectX 9.xx, OpenGL Pakiet zawiera: sterowniki, kabel S-video  

Wystawiam fakturę VAT i wypisuje pisemną gwarancję na 2lata (tak jak daje producent). Odbiór płyty osobiście w pawilonie znajdującym się w Warszawie na Bemowie, lub wysyłka pocztą. Ilość płyt nieograniczona. Wszystkie płyty są nowe i nigdy niebyły używane i są oryginalnie zapakowane przez producenta. Dodatkowe informacje pod numerem telefonu: 504075876 lub adresem e-mail: jl3@pf.pl Jest także możliwość kupienia innych płyt (pod inne procesory, innej firmy), lecz w tym celu proszę o kontakt najlepiej przez adres e-mail lub smsem.  

Ja widze przekręt w opisie tej aukcji :lol: to ma być opis radka ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bojvie się zmieniać timingi najwyżej artefakty już na ekranie postowym ,spóbowałem także vmody ztej strony http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=108&var2=0

i na powercolor 9800se działają idealnie narazie nie podaje wyników bo nie mogę dostać chłodzenia, co sodzicie o tym aby przerobić jakiś miedziany wętyl od procka i załozyć na radka ,czy byłby wydajniejszy od Silencera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem mojego radeona firmy XpertVision i dziala prawidlowo na 8 potokach.Nie chcialem ryzykowc spaleniem sobie karty, ale troszke ja podrecilem bez chlodzenia chodzi stabilnie na 410@345 pamieci z tego co probowalem smialo mozna dac ponad 700(DDR) :twisted: , ale trzeba je ochlodzic :D W 3DMARKU2001 MAM 14846 PKT. JEST W 100% MODOWALNA a kupiona u Palpetine. Gram w FarCry i nie dostrzegłem żadnych nieprawidłowości w wyświetlaniu grafiki (Vey high)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię. Silencer ma dośc duży wiatrak o dużej szybkosci obrotowej. Ponadto powietrze jest wyrzucane na zewnątrz obudowy. Należy też zwrócic uwage na niezły aluminiowy radiator. Może i miedź dobrze kumuluje ciepło, ale z pewnoscia aluminium lepiej je oddaje na zewnątrz. Rozgrzana miedź nie emituje aż tak duzo ciepła. Fakt, gromadzi doskonale, ale do tego potrzebny jest super wydajny cooler. Tak więc siłą rzeczy sam radiator nic nie da. Bo to jest tak - albo duży aluminiowy radiator z miarę szybkawym wiatrakiem, albo mały miedziany radiator z niewiele większym, ale naprawdę szybkim wiatrakiem.

Wedle tej tezy, założone miedziane radiatorki na pamięciach bez odpowiedniego obiegu powietrza będą przytrzymywac ciepło w sobie i z chłodzenia nici. Właśnie dlategoo warto mieć dodatkowy wentyl w obudowie do odsysania ciepła i nadania rotacji powietrza w obudowie. Czasem nawet dobrze miec taką obudowę zamkniętą (chociaz u mnie się to nie sprawdza ^_-).

Bierz VGA Silecera, na pamięci dobre miedziane radiatorki i szafa gra. Jak nie nie bedziesz z tego zadowolony (w co raczej wątpię), to juz tylko pozostaje WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe juz nic nie napisze :wink:

ale mam pytanko taki bezpieczny pułap do podrecenia rdzenia i pamieci to jest mniejwiecej jaki tak aby chodziło stabilnie zeby nic nie zbroic?

standardowo jest 380@300 bo nie mam zadnego dodatkowego chlodzenia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe juz nic nie napisze :wink:  

ale mam pytanko taki bezpieczny pułap do podrecenia rdzenia i pamieci to jest mniejwiecej jaki tak aby chodziło stabilnie zeby nic nie zbroic?

standardowo jest 380@300 bo nie mam zadnego dodatkowego chlodzenia :(

to zalezy od egzemplaza !

niektóre sie kręcą lepiej a niektóre gozej !

zacznij podkrecac napoczątku np GPU co 5mhz - i jak po którymstam razie zobaczysz kropeczki(czy jakies artefakty)to znizaj co 1mhz az znajdziesz optymalne ustawienia !

to samo z pamieciami !

najlepiej testuj programem rthdribl_1_2 - on jest najbardziej wyczulony na bledy w grafice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak juz kropeczek nie bedzie, to o jakieś 5 Mhz zaniż. Nie ma sensu katowac karty do granic wytrzymałosci. naprawde kiedyś Ci poleci i bedzie płacz. Z resztą masz tedy pewniaka, ze syfy na keranie nie będą się pojawiać w czasie normalnego grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lumperator --> fajna metoda mierzenia temp ;) robisz tak na odpalonym kompie? ew elektrostatyka cie ne poraza? :) glupio byloby ubrac welniany sweterek i dotknac grafiki wartej jakies 800 pln ;)

a propos chlodzenia to jak uwazacie? lepiej sliencera i jakies male radiatorki (tak zeby sie zmiescily pod silencerem) czy porzadne, uczciwe, duze radiatory na pamieci i na gpu jakis blok do ktorego odprowadzana bylaby woda z nukleona? czy woda "poprockowa" nie nada sie do chlodzenia gpu ? ew jak to rozbudowac zeby nie starcic wydajnosci chlodzenia na cpu?

czuje ze bede musial zamiescic schemat chlodzenia w dziale chlodzenia ciecza i wtedy bedzie jasniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki :twisted: ma ktos może jakiś link ze sklepem gdzie mozna tanio kupić chłodzenie?? :) hehe a propo grzanai to sie w moim kompie piekarnik powoli robi, mam na ściance wentylator i wydmuch jest naprawde cipepły . Bede mogł zimą na ogrzewaniu zaoszczędzić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purlik2... i to bez jaj. Naprawdę piecyk w przykładowym pokoju

15m2 byłby niexle wspomagany przez kompa. Nie ma się co smiać.

Tak duża emisja ciepła naprawde potrafi rozgrzać pokój! Jestem

w pierwszym pokoju wszystko ok. Wchodze do swojego i zaduch

(no nie licząc tygodniowych skarpetek i glanów brata :D).

Natomiast sugestia dla Johna_doe'go jest następujaca. Zdecydo-

wana większość forumowiczów chwali sobie Silencera. Ja również

podtrzymuję ich opinię - bardzo dobry i wydajny, a przy tym

cichy system chłodzenia VPU. Bo widzisz... Silencer bardzo dobrze

odprowadza ciepło z rdzenia. Lepiej pomyśl o pamieciach, bo to

jest prawdziwa parówa (czyt: kopulacja murzynów na pustyni... >

czyt: bardzo goraco i duszno :) ). Ok, ale na powaznie, to

zarzuć jakieś miedziane radiatorki pod BGA. Tylko nie wycinkanka

z jakiegos innego radiatora, a gęsto użebrowiona superczysta miedź.

Takie pamieci dostępne są na www.4max.pl (firmy OCZ). Drogawe,

cóż począć. 54 zł za kawałek miedzi brzmi nieciekawie,

ale zauważ, że jest to wyskiej jakosci miedź frezowana z dużą

iloscią listków (bo żeberkami trudno to nazwać). Zatem

powierzchnia oddawainia ceipła jest również duża. A przeciez chyba

o to chodzi. radiatory spełniają wazniejsza funckję niz coolery.

Miej na uwadze to, że czasem lepszy jest aluminiowy radiator o

duzej powierzchni oddawania niż miedziany zrobiony na odwal się.

Twoja karta graficzna nie wymaga wodnego chłodzenia (chociaż

nie neguję, że byłoby to rozwiązanie lepsze). problem tylko w tym,

że nawet jesli uda Ci się podnieść rdzeń o parę MHz (bo wiadomo,

że bez modów daleko nie zajedziesz), to nie wiem czy jest to warte

warte swieczki. Z kolei dla dobra karty, zalecane sa radiatory na

pamieciach.

Metoda mierzenia ciepła... prosta sprawa. Trzymasz palec na

kostce i odliczasz sekundy. Jak cię oparzy po 5s, to zdecydowanie

potrzebne sa radiatory. Niby mądry Polak po szkodzie, ale

tracąc Radka za 8 baniek, nie sądzę, abyś był w stanie zdrowo

mysleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem XpertVision w PCSerwis. Pierwszy raz Jelonki zobaczyłem ;)

Kilka pytań:

* czy ten 9800SE jest taki sam jeśli chodzi o wielkość PCB co 9500?

* jak zdjąć wentylator aby nie uszkodzić zatrzasków? Tak jak w 9500 jest ten bolec rozpierający? Czy wystarczy delikatnie ścisnąć "ząbki" zatrzasków? Chciałbym założyć bloczek.

* Czy są jakieś kruczki przy zdejmowaniu radiatora? Bo nie chcę czegoś urwać, uszkodzić

* Bloczek od 9500 (Atira z kątowymi złączkami), kupowany w Overcooled (kiedy jeszcze jakoś funkcjonowali) będzie pasował na 9800SE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi