Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim zamierzam niedługo kupić nowego kompa, międzyinnymi z radeonem 9800SE z gwarancją modalności na PRO.

Mam kilka pyań co do tego (niechciało mi się czytać pozostałych stron więc proszę o radę lub jeżeli już to było to o numer strony:))

1Słyszałem że te radeony są na R350 i R360.który wybrać ?

2Jeżeli wezmę na R360 czy będzie możliwość odblokowania 4 potoków?

3Jakiej firmy najlepiej <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>

Dzięki za wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim zamierzam niedługo kupić nowego kompa, międzyinnymi z radeonem 9800SE z gwarancją modalności na PRO.

Mam kilka pyań co do tego (niechciało mi się czytać pozostałych stron więc proszę o radę lub jeżeli już to było to o numer strony:))

3Jakiej firmy najlepiej <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>

Dzięki za wszystko

Odp1.

R360

Odp2.

Jak kupujesz z gwarancja na modowanie to dostajesz karte z wszystkimi sprawnymi potokami.

Odp3.

Nie masz specjalnego wyboru wiec biez jakie sa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystko

Ad.1 Radeony 9800SE są na chipie R350, nigdy nie widziałem żadnego Radeona 9880SE na chipie R360, choć ponoć takie istnieją.

Ad.2 Podejrzewam , że tak, ale będziesz miał duże szczęscie jeśl takiego znajdziesz

Ad.3 SPRAWDZONEJ, byle nie Sapphire, bo zaniżone taktowania rdzenia i pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha ale Xpert Vision to jest palit nie ?

Z tego co ja wiem, to firma Palit produkuje karty graficzne na chipsecie Nvidia pod własną marką, a karty na chipsecie ATI pod nazwą XpertVision, bo taki mam kontrakt z Nvidią, że nei może produkować pod własną nazwą grafik na chipach konkurencji.

Jest to JEDYNA firma na świecie, która jednocześnie produkuje karty na układach Nvidia i ATI

Wynika z tego, że jednak Xpertvision to Palit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach dłubania przy Powercolorku znalazłem jeszcze jedną rzecz która lekko mnie wkurza. O co chodzi? Instaluje sobie nowe sterki. I nic nie zmieniam w ustawieniach . AA i AF pod kontrolą aplikacji i itd. Zapodaję 3D Marka wynik w 2 teście "battle of ..." w okolicach 40 klatek. Ok. Następnie zmieniam ustawienia sterowników. Kontrola moja, czyli powiedzmy AA x 4 i AF x 8. Zapodaję gierkę. Wsio OK. Ale. Wracam znowu do ustawień: kontrola aplikacji. I co :?: :!: Puszczam 3D Marka i w Battle of ... wynik ok. 10 klatek. I żebym nie wiem co zrobił. Czy zmieniał to w zakładce sterowników. Zmieniał poprzez programy tpu Ati Tray Tools, wynik jest zawsze ten sam. I cholera jasna wygląda na to, że nawet jeśli zmienię ustawienia z powrotem na kontrolowane przez aplikację karta i tak chodzi z wyższym AA i AF. Jedyne co pomaga to przeinstalowanie sterów 8O :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co.Odwiedziłem 3 więsze sklepy w toruniu i żadny z nich niechciał mi dać gwarancji modowalności R9800SE>PRO.

Pytanie do was czy wiecie gdzie w toruniu lub okolicach dostanę taką grafikę(Xpert Vision Radeon9800SE 256 bit 380/600 i czasem dostępu 2.8 ) z !!!gwarancją modowalności!!!:( już straciłem nadzieję że gdzieś taką znajdę:(

HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem XpertVision w PCSerwis. Pierwszy raz Jelonki zobaczyłem ;)

Kilka pytań:

* czy ten 9800SE jest taki sam jeśli chodzi o wielkość PCB co 9500?

* jak zdjąć wentylator aby nie uszkodzić zatrzasków? Tak jak w 9500 jest ten bolec rozpierający? Czy wystarczy delikatnie ścisnąć "ząbki" zatrzasków? Chciałbym założyć bloczek.

* Czy są jakieś kruczki przy zdejmowaniu radiatora? Bo nie chcę czegoś urwać, uszkodzić

* Bloczek od 9500 (Atira z kątowymi złączkami), kupowany w Overcooled (kiedy jeszcze jakoś funkcjonowali) będzie pasował na 9800SE?

Sam sobie odpowiem na tem pytania. Może komuś innemu się to przyda

Kupiłem XpertVision. Uwagi odnoszą się do tego modelu

Karta nie jest identyczna wielkością jak 9500@9700. Jest taka sama na szerokość, ale jest o 2,5 cm dłuższa (19,5 a 17 cm)

W tym modelu karty wiatraczek jest przymocowany prostymi kołeczkami. Wystarczy od "drugiej strony" karty delikatnie ścisnąć je i wypchnąć aby zdjąć wentylator. W niektórych 9500 był jeszcze bolec rozpierający, który najpierw trzeba było wyjąć żeby móc wyciągnąć kołeczki. Trzeba dokładnie obejrzeć te kołeczki, żeby dobrze ocenić jaki typ zamocowania został użyty

Bloczek powinien pasować (nie zakładałem jeszcze)

Jedyne co zrobiłem, to nakleiłem przy pomocy taśmy termoprzewodzącej radiatorki na pamięci. I nawet przy standardowym taktowaniu, a jedynie po zmodowaniu na PRO radiatorki były naprawdę gorące (rdzeń-378/pamięci-297)

Ciekawe do ilu dociągnę na WC ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rabit 1.0 umozliwial zmiane 5 rodzajów timingów !

a Rabit 1.2 umozliwoa zmiane 17 tu 8O

UPDATE:

EDDY - moze sproboj ustawic wszystkie 17 timingów tak jak w PRO !

uczyniłbym to osobisciue niezwłocznie ale nieposiadam zapasowej karty PCI(w razie jakichkolwiek problemów) - Ty napewno takową masz !

moglbys to dodać do swojej recki - - wydaje mi sie ze wydajnośc by wzrosła :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niedawno dostalem karte xpervision z pcserwisu . moge zarowno firme jak i karte polecic kazdemu w 99% ( ten 1 procent dodam jak bedzie rozwiazana kwestia tego iz zaplacic musialem 750 zl zamiast 730 - mimo iz tyle jest na fakturze , a kupowalem jako uzytkownik tweaka bez udzualu akkegro ) . narazie zadnych artefaktow nie uswiadczylem, pozatym nie wiem czy to tylko moj egemplarz czy wszystkie , ale robilem testy i bez problemu chodzi spokojnie na taktowaniach sporo powyzej 9800xt . jezeli ktos ma kase nic tylko brac , najlepsza wydajnosc za ta cene i pewnosc ze firma solidna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bardzo chciałbym kupić tę kartę z pcserwisu.(chodzi mi o Radeona 9800SE>PRO)(niejestem pełnoletni :( ale mój tata tam dziś dzwonił i dowiedział się że jest na te karty bardzo dużo chętnych :( ale wysłał zamówienie mailem :) 0.Teraz wielka prośba do pcserwisu sprzedajcie mi tę kartę początek mojego adresu email to redial.

PROSZĘ !!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Rabit  1.2 umozliwoa zmiane 17 tu  8O

UPDATE:

uczyniłbym to osobisciue niezwłocznie ale nieposiadam zapasowej karty PCI(w razie jakichkolwiek problemów) - Ty napewno takową masz !

moglbys to dodać do swojej recki -  - wydaje mi sie ze wydajnośc by wzrosła :twisted:

Powiem tak. Z ciekawości sprawdziłem jakie timingi mają pamięci w karcie którą już kiedyś testowałem czyli Hercules 9800 SE AIW. Ta karta ma pamięci Samsunga. No i co się okazuje. Timingi z dwoma wyjątkami są takie same jak przy Powercolor 9800 Pro. Te dwa wyjątki to Wrl=1,0 - niżej niż w Powercolor Pro, oraz tWR=2 - niżej niż Powercolor Pro. Powercolor SE na tym tle wypada naprawdę blado. Interesuje mnie tylko jedna rzecz. Czy jest to asekuranctwo, czy może są gorsze elementy i dlatego nie chcą ryzykować. Co najciekawsze ten Hercules ma pamięci 3,3.

no i jeszcze jedna rzecz. Przez chwikę miałem Gainwarda 5900XT i tam pamięci 2,8 chodziły na 950 Mhz bez jednego artefaktu. Były chłodzone, to fakt. Ale taka różnica :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Rabit  1.2 umozliwoa zmiane 17 tu  8O

UPDATE:

moglbys to dodać do swojej recki -  - wydaje mi sie ze wydajnośc by wzrosła :twisted:

Powiem tak. Z ciekawości sprawdziłem jakie timingi mają pamięci w karcie którą już kiedyś testowałem czyli Hercules 9800 SE AIW. Ta karta ma pamięci Samsunga. No i co się okazuje. Timingi z dwoma wyjątkami są takie same jak przy Powercolor 9800 Pro. Te dwa wyjątki to Wrl=1,0 - niżej niż w Powercolor Pro, oraz tWR=2 - niżej niż Powercolor Pro. Powercolor SE na tym tle wypada naprawdę blado. Interesuje mnie tylko jedna rzecz. Czy jest to asekuranctwo, czy może są gorsze elementy i dlatego nie chcą ryzykować. Co najciekawsze ten Hercules ma pamięci 3,3.

no i jeszcze jedna rzecz. Przez chwikę miałem Gainwarda 5900XT i tam pamięci 2,8 chodziły na 950 Mhz bez jednego artefaktu. Były chłodzone, to fakt. Ale taka różnica :?:

... moze dlatego ze pamieci w sa niedovoltowane ...

... a probowales ustawic w swoim SE te 17timingów z PRO ?

jak ze wzrostem wydajnosci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi