Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

PC-Serwis - tak jak pisałem, chciałem sie tylko dowiedzieć jak to jest z tymi kartami. Ja od Was nic nie brałem bo znalazłem taniej. Nic do Was nie miałem i nie mama :)

AndyN - no ja miałem 9500PRO i po przesiadce na 9800SE@PRO widze sporą różnice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja - jak napisalem wczesniej - dostalem juz karte i od 17tej z minutami mecze ja jak tylko sie da. Na poczatek pobawilem sie na normalnych ustawieniach 9800SE, aby miec do czego porownac po softmodzie. Potem zainstalowalem Catalysty 4.6 w wersji softmod (http://www.ocfaq.com) i lece tak do tej pory...

Byly juz: 3DMark 2001 SE (AA i bez), 3DMark 2003 (AA i bez), Aquamark, Arifact Tester, FarCry, Painkiller, najbardziej czule na bledy w potokach 'DX9 Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting' (http://www.daionet.gr.jp/~masa/rthdribl), Codecreatures Benchmark Pro, Quake III Arena...

Na razie wszystko gra! W 3DMarku 2001 SE mialem 14753 a w 3DMarku 2003 - 5359 w defaultowych benchmarkowych ustawieniach.

pcserwis -> na razie jestescie ok! A nawet bardziej niz ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno nie daje mi spokoju. Dopiero ktoś mówił że w PC-Serwis narazie kart nie ma to dlaczego biorą za nie pięniądze? Nie chce na nikogo napadać tylko chciałbym otrzymać wyjaśnienie.

Z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że wpłaciłeś nam pieniądze i nie dostałeś przesyłki, a tu się okazuje, że nic nam nie wpłacałeś, nic nie zamawiałeś, a domagasz się wyjaśnień.

Inaczej ma się sprawa Grocala:

Slayer nie martw sie! Opowiem Ci taka historie:  

Wtorek, 8 czerwca 2004 - klikam na 'kup teraz' na allegro aby kupic od pcserwis 9800SE@PRO, przelewam kase w kilka minut po kliknieciu, wysylam maila z potwierdzeniem i adresem wysylki. Odpowiedzi nie dostalem.. no ale w sumie za wczesnie na korespondencje  

Środa, 9 czerwca 2004 - poznym popoludniem dzwonie do pcserwis z pytaniem, czy dostali kase, czy dostali maila... Mila pani odpowiedziala, ze kasy na koncie jeszcze nie ma.. bywa...  

Czwartek, 10 czerwca 2004 - Boże Ciało, robić się nie chciało  

Piątek, 11 czerwca 2004 - nic nie robię, czekam  

Sobota, 12 czerwca 2004 - pisze email do pcserwis. W odpowiedzi otrzymuje zapewnienie, ze przesylka zostanie wyslana w poniedzialek kurierem East Express (dostalem nawet numer przesylki) a dojdzie we wtorek  

Niedziela, 13 czerwca 2004 - wolne  

Wtorek, 15 czerwca 2004 - poinstruowalem w domu ludzi, ze maja odebrac przesylke.... Wracam z pracy - nic nie ma. Po 18.00 dzwonie do East Express z pytaniem co i jak. Pani mowi, ze sprawdzi i oddzwoni. Czekam 2 godziny i nic - dzwonie jeszcze raz. Pani mowi, ze sprawdzi jeszcze raz i ze zadzwonia do mnie z bazy w Gdansku (mieszkam w Gdyni). Oczywiscie nie doczekalem sie telefonu...  

Środa, 16 czerwca 2004 - ide z psem i po zakupy rano tak ok 6.30 i dostaje telefon z pytaniem, czy pasuje mi dostarczenie przesylki rano. Telefon z East Express oczywiscie. Ok 8.30 przyjezdza mily pan i tlumaczac sie wypadnietym dyskiem kolegi kierowcy, ktory mial dowiezc przesylke wrecza mi karte. Niestety o 9.00 zaczynam prace  Tylko wlozylem karte do kompa...  

pcserwis w sumie jest dobra firma, a ja trafilem na dluuuggiii weekend, takze generalnie do nich nic nie mam. No moze poza tym, ze kontakt moglby byc lepszy - czasami nie wiadomo, co sie dzieje - ale w sumie nie jest tragicznie  Jednak wynajmowana przez pcserwis firma kurierska dziala zadziwiajaco ciekawie... pcserwis? Moze czas ich zmienic?!  

No i takie mialem fajne przeboje z otrzymaniem karty. Dzis po pracy czas na testy...  

W tym przypadku należą się pełne wyjaśnienia. Opóźnienie w realizacji przesyłki wynikło głównie z naszej winy. Miła pani, która przyjmuje zlecenia i sprawdza stan konta, przeoczyła, że przedpłata za kartę przyszła bardzo późno ok.godz.18 w środę 9 czerwca. Przesyłka powinna wyjść w piątek 11 czerwca (czwartek 10 czerwca było święto Boże Ciało), ale z w.w. powodów nie wyszła. Po interwencji w sobotę, przedpłata zostaje odnotowana, a przesyłka wychodzi od nas w poniedziałek 14 czerwca. Dalsze losy przesyłki niestety nie zależą już od nas. Firma East Express trochę dała ciała, ale myślę, że 1 dzień zwłoki to nie jest powód do awantur. Tak więc Grocal padł ofiarą niezbyt fortunnego zbiegu okoliczności - my przeoczyliśmy jego wpłatę i wysłaliśmy paczkę 1 dzień roboczy za późno, firma East Express przedłużyła termin dostarczenia przesyłki z 1 do 2 dni, i do tego wszystkiego w międzyczasie wypadł długi weekend.

Co do firmy East Express, to nie mamy większych zastrzeżeń, co do terminowości. Na bieżąco monitorujemy czas przekazania przesyłek odbiorcy, a przypadki niedostarczenia w następnym dniu roboczym są naprawdę rzadkie. ale tak jak wcześniej napisałem nie jest to powód do awantur, każdemu może się zdarzyć. Korzystałem już z wielu firm kurierskich i powiem, że ta, jeżeli chodzi o terminowość jest jedną z lepszych i najtańszych. Ale i tak przewidujemy zmianę firmy kurierskiej na Stolicę, ale powody są zupełnie inne.

Czieszy nas to, że mimo wszystko Grocal uważa, że jesteśmy w porządku, przynajmniej się staramy, czasem zdarzają się małe wpadki, ale staramy sie jak możemy, zwłaszcza, że w chwili obecnej połowa składu firmy jest na urlopie albo na chorobie, tak więc na resztę wypada 2x więcej pracy niż normalnie. Proszę więc o zrozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno nie daje mi spokoju. Dopiero ktoś mówił że w PC-Serwis narazie kart nie ma to dlaczego biorą za nie pięniądze? Nie chce na nikogo napadać tylko chciałbym otrzymać wyjaśnienie.

Z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że wpłaciłeś nam pieniądze i nie dostałeś przesyłki, a tu się okazuje, że nic nam nie wpłacałeś, nic nie zamawiałeś, a domagasz się wyjaśnień.

Inaczej ma się sprawa Grocala:

Slayer nie martw sie! Opowiem Ci taka historie:  

Wtorek, 8 czerwca 2004 - klikam na 'kup teraz' na allegro aby kupic od pcserwis 9800SE@PRO, przelewam kase w kilka minut po kliknieciu, wysylam maila z potwierdzeniem i adresem wysylki. Odpowiedzi nie dostalem.. no ale w sumie za wczesnie na korespondencje  

Środa, 9 czerwca 2004 - poznym popoludniem dzwonie do pcserwis z pytaniem, czy dostali kase, czy dostali maila... Mila pani odpowiedziala, ze kasy na koncie jeszcze nie ma.. bywa...  

Czwartek, 10 czerwca 2004 - Boże Ciało, robić się nie chciało  

Piątek, 11 czerwca 2004 - nic nie robię, czekam  

Sobota, 12 czerwca 2004 - pisze email do pcserwis. W odpowiedzi otrzymuje zapewnienie, ze przesylka zostanie wyslana w poniedzialek kurierem East Express (dostalem nawet numer przesylki) a dojdzie we wtorek  

Niedziela, 13 czerwca 2004 - wolne  

Wtorek, 15 czerwca 2004 - poinstruowalem w domu ludzi, ze maja odebrac przesylke.... Wracam z pracy - nic nie ma. Po 18.00 dzwonie do East Express z pytaniem co i jak. Pani mowi, ze sprawdzi i oddzwoni. Czekam 2 godziny i nic - dzwonie jeszcze raz. Pani mowi, ze sprawdzi jeszcze raz i ze zadzwonia do mnie z bazy w Gdansku (mieszkam w Gdyni). Oczywiscie nie doczekalem sie telefonu...  

Środa, 16 czerwca 2004 - ide z psem i po zakupy rano tak ok 6.30 i dostaje telefon z pytaniem, czy pasuje mi dostarczenie przesylki rano. Telefon z East Express oczywiscie. Ok 8.30 przyjezdza mily pan i tlumaczac sie wypadnietym dyskiem kolegi kierowcy, ktory mial dowiezc przesylke wrecza mi karte. Niestety o 9.00 zaczynam prace  Tylko wlozylem karte do kompa...  

pcserwis w sumie jest dobra firma, a ja trafilem na dluuuggiii weekend, takze generalnie do nich nic nie mam. No moze poza tym, ze kontakt moglby byc lepszy - czasami nie wiadomo, co sie dzieje - ale w sumie nie jest tragicznie  Jednak wynajmowana przez pcserwis firma kurierska dziala zadziwiajaco ciekawie... pcserwis? Moze czas ich zmienic?!  

No i takie mialem fajne przeboje z otrzymaniem karty. Dzis po pracy czas na testy...  

W tym przypadku należą się pełne wyjaśnienia. Opóźnienie w realizacji przesyłki wynikło głównie z naszej winy. Miła pani, która przyjmuje zlecenia i sprawdza stan konta, przeoczyła, że przedpłata za kartę przyszła bardzo późno ok.godz.18 w środę 9 czerwca. Przesyłka powinna wyjść w piątek 11 czerwca (czwartek 10 czerwca było święto Boże Ciało), ale z w.w. powodów nie wyszła. Po interwencji w sobotę, przedpłata zostaje odnotowana, a przesyłka wychodzi od nas w poniedziałek 14 czerwca. Dalsze losy przesyłki niestety nie zależą już od nas. Firma East Express trochę dała ciała, ale myślę, że 1 dzień zwłoki to nie jest powód do awantur. Tak więc Grocal padł ofiarą niezbyt fortunnego zbiegu okoliczności - my przeoczyliśmy jego wpłatę i wysłaliśmy paczkę 1 dzień roboczy za późno, firma East Express przedłużyła termin dostarczenia przesyłki z 1 do 2 dni, i do tego wszystkiego w międzyczasie wypadł długi weekend.

Co do firmy East Express, to nie mamy większych zastrzeżeń, co do terminowości. Na bieżąco monitorujemy czas przekazania przesyłek odbiorcy, a przypadki niedostarczenia w następnym dniu roboczym są naprawdę rzadkie. ale tak jak wcześniej napisałem nie jest to powód do awantur, każdemu może się zdarzyć. Korzystałem już z wielu firm kurierskich i powiem, że ta, jeżeli chodzi o terminowość jest jedną z lepszych i najtańszych. Ale i tak przewidujemy zmianę firmy kurierskiej na Stolicę, ale powody są zupełnie inne.

Czieszy nas to, że mimo wszystko Grocal uważa, że jesteśmy w porządku, przynajmniej się staramy, czasem zdarzają się małe wpadki, ale staramy sie jak możemy, zwłaszcza, że w chwili obecnej połowa składu firmy jest na urlopie albo na chorobie, tak więc na resztę wypada 2x więcej pracy niż normalnie. Proszę więc o zrozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcserwis - dzieki za info. Postaram sie do tego jakos ustosunkowac, a wiec...

(..)Miła pani, która przyjmuje zlecenia i sprawdza stan konta, przeoczyła, że przedpłata za kartę przyszła bardzo późno ok.godz.18 w środę 9 czerwca. Przesyłka powinna wyjść w piątek 11 czerwca (czwartek 10 czerwca było święto Boże Ciało), ale z w.w. powodów nie wyszła.(..)

Ciesze sie, ze teraz juz wiem, co tak naprawde sie stalo... Dzieki za wyjasnienie! 'Human factor' jak widac zadzialal :) A dla innych userow forum powiem, ze w ramach przeprosin za opoznienie pcserwis dorzucil pakiet programow uzytkowych do ochrony systemow Windows! Bardzo mily gest, nie sadzicie?! Takie zachowanie swiadczy o poziomie firmy - tak postepuja Ci, co dbaja o klienta. Mialem podobny przypadek w symantecu. Tam tez dorzucono mi pare fajnych rzeczy do przesylki, kiedy okazalo sie, ze wczesniej nikt jej nie wyslal, bo po prostu przeoczono ten fakt.

(..)Firma East Express trochę dała ciała, ale myślę, że 1 dzień zwłoki to nie jest powód do awantur.(..)

Bynajmniej sie nie awanturowalem. Po prostu chcialem wyjasnic wszystko u zrodla, czyli u spedytora. pcserwis tu w ogole nie mial nic do czynienia i nigdy nie mialem i nie mam do nich pretensji. Co do East Express, to zrozumialbym opoznienie wczesniej - wszystko sie moze zdarzyc - ale w East Express poczulem sie niejako zbywany tekstami pt. 'zadzwonimy do Pana'. Dopiero odbierajac przesylke dowiedzialem sie co bylo powodem opoznienia. Troche to dziwne, bo skoro mam mozliwosc telefonicznego kontaktu z firma i mam numer przesylki i jestem jej adresatem, to chyba mam mozliwosc otrzymania informacji co sie dzieje z przesylka. Problemem nie byl sam fakt opoznienia, ale raczej brak informacji o tym co sie dzieje. Ale i tak - zaznaczam - nie wszczynalem zadnych awantur :) Badzmy dorosli - to i tak by nic nie dalo ;)

Co do firmy East Express (..) Korzystałem już z wielu firm kurierskich i powiem, że ta, jeżeli chodzi o terminowość jest jedną z lepszych i najtańszych. Ale i tak przewidujemy zmianę firmy kurierskiej na Stolicę, ale powody są zupełnie inne.(..)

Rzeczywiscie przejrzalem ich strone i cennik i wypadaja wyjatkowo pozytywnie na tle innych firm spedycyjnych. Moj przypadek, to po prostu przypadek. Zdarza sie :)

Rozumiem doskonale! Przeczytalem ten watek CALY i zauwazylem informacje, ze pcserwis pracuje w okrojonym skladzie i przyznam, ze tym wlasnie tlumaczylem problemy z dostarczeniem przesylki. A co do fachowosci pcserwis to nie mam podstaw aby miec jakies obiekcje! Zamowilem produkt, zaplacilem, dostalem i zeby bylo ciekawiej - DZIALA (przynajmniej na razie -> patrz moj poprzedni wpis)! Dzieki pcserwis!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC-Serwis - nie wiem jak można wywnioskować ale ja sie nie domagałem wyjaśnien tylko napisałem że chciałbym (nie żądam) otrzymać wyjaśnienie bo mi się to troche dziwne wydawało ze kart nie mieliście a bierzecie pieniądze za nie. Napisałem że nie chciałem na nikogo napadać więc zakończmy dyskusje na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC-Serwis - nie wiem jak można wywnioskować ale ja sie nie domagałem wyjaśnien tylko napisałem że chciałbym (nie żądam) otrzymać wyjaśnienie bo mi się to troche dziwne wydawało ze kart nie mieliście a bierzecie pieniądze za nie. Napisałem że nie chciałem na nikogo napadać więc zakończmy dyskusje na ten temat.

Chodzi o to, że twoja wypowiedź stawia nas w bardzo złym świetle. dlatego chciałem to wyjaśnić.

Oczywiście możemy zakończyć dyskusję na ten temat, bo sprawa została wyjaśniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem emaila od pcprojekt, że już kasa doszła i przekazano towar firmie kurierskiej :) Dam znać, jak tam karta się sprawuję ( na szybkiego, bo czasu nie mam- sesja :|).

To zamówiłeś dwie karty? jedną u nas a drugą w PC Projekt? Bo my wysłaliśmy przesyłkę do Ciebie wczoraj, dzisiaj powinna być na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i dzieki takiej postawie , jak tu na forum , ucziwego podejscia do kupujacego , i stalego kontaktu . pcserwis zyskalo na pewno wielu klientow . widac ze solidna i uczciwa firma . a opoznienia kazdemu sie moga zdarzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam kartę ( jedną zamawiałem). Puki co, grafika wyświetlana jest ok. Martwi mnie jednak występujący VPU -Recover i wieszanie się na róznych testach :( Czyżby zasilacz? Nie mam czasu sprawdzić dokładniej, moze w sobotę- niedzielę, bo teraz sesja jest u mnie. Sprawdze wszystko, co sie da, ale na razie nie mam czasu na to.

Jak wyjąć kabel z karty? Za nic nie chce wyjść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyjąć kabel z karty? Za nic nie chce wyjść.

Miałem ten sam ból... ale wystarczyło ruszyć głową :P

Bierzesz mały śrubokręcik i podważasz "prztyczek" we wtyczce, bodajże od dołu - wychodzi jak nóż z masła. :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok- zobaczę, co sie da zrobić z tym kablem ;). A karta wyglada na 100% poprawny mod. Przez chwilkę grałem w UT 2004 i NFS:U, Painkiller na najnowszych wersjach i nie było problemów ( odłączona nagrywarka :P). Ale na Colinie 4 , VC i Far Cry sie powiesiła :( FSAA i AA także ok, acz ja i tak nie będe używał tych bajerów. Powalczę z tą kartą i będe sie starał jej nie zwracać, bo ładnie wszystko chodzi...po prostu szkoda oddawać. Rozbiorę swoją maszynę, potestuję z niższymi ustawieniami CPU/GPU/RAM, moze cos da obnizenie na AGP x 4.....nie wiem. Ale coś czuję, że to mozę być wina biosu w płycie gł. ( mam wersję 1.4 oryginalną). Będę walczył :)

UPDATE- jak przypuszczałem- będzie zabawa z płytą gł. :P www.ocworkbench.com i wszysko jasne ( chyba ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się. Dostałem wczoraj przesyłkę z PC Serwis z wytęsknionym Radeonkiem. Po pierwszej nocy testów, bez żadnych artefaktów. W tym względzie OK. Martwi mnie jednak inna rzecz. Jakiś czas temu przez dwa tygodnie testowałem juz taką kartę Hercules 9800 SE AIW, zmodowaną czywiście na pro. Były arteafakty, ale nie w tym problem. Podkręciłem ją na 405@702. I przy takich zegarach miałem w 3D Mark 03 deczko ponad 6000. Na sterach omega 4.4. W tym momencie z powercolorem na dokładnnie tym samym configu i takim samym taktowaniu, ze sterami omega 4.5 mam 5600. Coś tu nie gra. Rozumiem rożnicę 20, 50 nawet 100 punktów, ale nie 400. Czy ktoś z was patrzył na te karty pod tym kątem? Czy te powercolory faktycznie słabiej wypadają. Oczywiście system stawiany z ghosta od samego dna.

I jeszcze jedno. Wczoraj przypadkowo zauważyłem, że w menadżerze urządzeń mam dwie karty graficzne. Tzn. jest Radeon 9800 Series itd...,

oraz pozycja następna: Radeon 9800 series .... secondary.

czy to jest normalne, czy jest jakaś kupa. Wcześniej nigdy nie zwracałem na to uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i już chyba wszystko w normie :) Bios do płyty w wersji 1.90 rozwiązał problem :D Teraz już "tylko" wyczyszczenie systemu, ustawienia itp., ale wszystko działa jak trzeba ! Wielki PLUS dla PCSERWIS!!!!! :D

PS- na chwilę obecną mam 14900 punktów w 3Dm2001SE, no ale wiadomo- syf w kompie. Potem będzie wiecej ( punktów, nie syfu :lol: )! :) Future Mark 2003 v340 5400 punktów.

Far Cry na wszystko max i wszystkie anizo FSAA też na max i gdyby nie mało ramu ( czasem przytnie- odczyt z dysku) to dało by sie grać bez problemu. Rozdziałka 1280/768.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam Power Colora i martwia mnie wlasnie troche niskie wyniki w 3dmarkach. Przeinstalowalem windowsa xp sp1 i w 3dmarku 2003 mam ok 5300 pkt na Omegach 4.5, 4.6 i na Catalystach 4.6. Przed reinstalacja mialem prawie 5500 pkt na zasmieconym systemie, co mnie bardzo dziwi. Czy instalacja service packa moze obnizyc wydajnosc? Bo wczesniej go nie mialem. W 3dmarku2001 mam natomiast tylko 14500 pkt. Podaje wyniki bez podkrecania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem PowerColorka9800Se. Nabyłem go w BitComputers w Krakowie za 740 zł. Testowałem go wszytkimi benchmarkami wymienianymi przez was i wszytko jest OK, nie zauważyłem ani jednego "lewego" piksela :D Za tą cenę rewelka. Naprawdę nie widzę sensu kupować pełnego PRO za kafla. Do momentu upewnienia się, że karta się poprawnie moduje, pozostaje lekkie uczucie niepewności, ale kto nie ryzykuje nie żyje :D Zresztą twierdzą, że karty wymieniają (ręki nie dam, nie miałem okazji przetestować 8) )

Karty nie kręcę bo przy Athlonie 2400+ i pamięciach Pc133 i tak pewno wiele nie zyskam. Wyniki w 3dMarkach nie powalają ale jak dla mnie OK, przesiadka z GF3Ti200.

3Dmark2001SE 10100 pkt

3Dmark2003 4950 pkt

na Cat. 4.6

Trochę martwi mnie jedynie wydajność w FarCry, 1024x768, detale medium, bez AA,AF i 35 klatek 8O . Reszta gier wymiata.

Dzięki wszystkim za bardziej lub mniej konstruktywne komentarze w tym wątku oraz za wskazanie jedynej słusznej drogi :) (wymiany karty oczywiście)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że jednak faktycznie coś jest nie tak z wydajnością tych powercolorów. Dodam tylko jeszcze, że w Aquamarku na Herculesie miałem prawie 42000 a na Powercolorze 34000. Cholera zaczyna mnie to wnerwiać. Jak nie uwalone potoki to niższa wydajność. No chyba, że ktoś ma inne doświadczenia z tymi radkami z PC Serwis. I zleży to od sterów, lub jeszcze czegoś innego. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardzo zastanawia jedna rzecz. Mialem ok 5500pkt w 3dmarku2003 i myslalem ze to troche malo, wiec przeinstalowalem system, bo na starym mogly byc jakies smieci. Zaistalowalem swiezy i od razu dalem service packa 1a. I teraz mam mniej pkt o ok 100. Czy Service Pack 1a mogl mi obnizyc wydajnosc czy to cos innego? Stery mam te same czyli obecnie Omegi 4.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zaniem wszystko jest ok. Pierwszy leprzy artykół http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/150-86 i moje wyniki są w normie. Co prawda wtedy testowali na sterownikach 3.2, ale jakiś obraz ten test daje ( ja mam gorsze pamięci i FSB i zasyfiony system na Omegach 2.5.44)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zaniem wszystko jest ok. Pierwszy leprzy artykół http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/150-86 i moje wyniki są w normie. Co prawda wtedy testowali na sterownikach 3.2, ale jakiś obraz ten test daje ( ja mam gorsze pamięci i FSB i zasyfiony system na Omegach 2.5.44)

OK.

Ja wcale nie twierdzę, że jest to słaby wynik. Ale teoretycznie na takim samym sprzęcie od innego producenta, przy takim samym taktowaniu miałem wynik o 400 punktów lepszy w 3D Marku 03. I nie zamierzam przyjśc z tym do porządku dziennego. Bo według mnie normalne to nie jest. A już na pewno wielce wkurzające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla kogo hehe :D Dlatego NIENAWIDZĘ tych wszelkich głupawych testów. Dla mnie to jedynie test na stabilność, a nie na wydajność, bo i tak 1-5 % róznicy nie ma szans zauważyć naocznie, a udawadnianie komuś, że jest sie leprzym nie jest dla mnie żadną rozrywką. Zawsze wymuszam maksymalną wydajność, ale nie kosztem jakości obrazu ( ot choćby modyfikacja Rage 3D Tweaker-em- na razie z braku czasu nie zastosowałem).

Z resztą, jak miałem 9100 to właściwie nie było na co narzekać. Teraz na nowej karcie po prostu speed jest aż za duży :P i myślę, że starczy z zapasem conajmniej 2-3 lata, przynajmniej do czasu wydania DX 10-11. Człowiek się starzeje i ma czasu na granie coraz mniej, więc możliwe, że to jest moja ostatnia karta zakupiona ze względu na gry, bo po prostu większym sensem będzie zakupienie konsoli, niż jeszcze leprzej i DROŻSZEJ karty.

A co do osławionego FAR CRY - róznice w grafice względem 9100 są szczerze mówiąc b. umowne. Nawet woda nie robi jakoś dużo większego wrażenia, przynajmniej na mnie.

PS- Radeon 9800 PRO rok temu kosztował 2700 zł 8O Niewiele taniej teraz kosztuje 9800 XT. Chyba nie sądzicie, że nagle wydawcy oleją te karty i skupią się na X800-6800 :lol: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno. Najbardziej martwi mnie tak niski wynik w Aqumarku 3.

Czy któryś właściciel Powercolora może sprawdzić jak u niego wygląda sytuacja? Według mnie coś mocno jest nie tak. Przy wyniku 5600 w 3D Mark, wynik w Aquamarkpowinien wynosić około 40000. I taka relacja występowała właśnie w Hercu. W 3D Marku miałem troche ponad 6000 a w Aquamarku 43000. Dlaczego przy powercolorze przy 5600 w 3D mark jest tylko 34000 w aqamark.

Może ktoś wie czy dwie karty w menadżerze urządzeń są ok, czy jest to jakiś zaciach :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla kogo hehe :D Dlatego NIENAWIDZĘ tych wszelkich głupawych testów. Dla mnie to jedynie test na stabilność, a nie na wydajność, bo i tak 1-5 % róznicy nie ma szans zauważyć naocznie, a udawadnianie komuś, że jest sie leprzym nie jest dla mnie żadną rozrywką. Zawsze wymuszam maksymalną wydajność, ale nie kosztem jakości obrazu ( ot choćby modyfikacja Rage 3D Tweaker-em- na razie z braku czasu nie zastosowałem).

Z resztą, jak miałem 9100 to właściwie nie było na co narzekać. Teraz na nowej karcie po prostu speed jest aż za duży :P  i myślę, że starczy z zapasem conajmniej 2-3 lata, przynajmniej do czasu wydania DX 10-11. Człowiek się starzeje i ma czasu na granie coraz mniej, więc możliwe, że to jest moja ostatnia karta zakupiona ze względu na gry, bo po prostu większym sensem będzie zakupienie konsoli, niż jeszcze leprzej i DROŻSZEJ karty.

A co do osławionego FAR CRY - róznice w grafice względem 9100 są szczerze mówiąc b. umowne. Nawet woda nie robi jakoś dużo większego wrażenia, przynajmniej na mnie.

Tak naprawdę nie chodzi o sam wynik jako taki. Po prostu nie znoszę kiedy cos nie działa w sposób jaki od niego oczekuję. Od tej karty oczekiwałem wydajności porównywalnej ze sprzętem który już kiedyś testowałem. A tu okazuje się, że jest zdecydowanie gorzej. I nie o sam wynik chodzi tylko o przełożenie na wydajność w grach. Fakt, że czasu coraz mniej. Na razie jednak nie widzę jeszcze przed soba momentu w którym nie miałbym choćby 30 minut, żeby troszkę popykać w jakąś gierkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila przeprowadzilem z ciekawosci test Aquamarkiem i mialem cos ok 36500. Martwi mnie natomiast bardzo niski wynik w 3dmarku 2001 bo tylko ok 14500. Jak patrzylem po roznych testach to nawet Radeony 9700 mialy lepsze wyniki, cos wiec jest chyba nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila przeprowadzilem z ciekawosci test Aquamarkiem i mialem cos ok 36500. Martwi mnie natomiast bardzo niski wynik w 3dmarku 2001 bo tylko ok 14500. Jak patrzylem po roznych testach to nawet Radeony 9700 mialy lepsze wyniki, cos wiec jest chyba nie tak.

Dokładnie. O to właśnie chodzi. W niektórych momentach nawet 9700 wypada lepiej. I to niestety nie jest normalne. Zastanawia mnie tylko co może być tego przyczyną. Bo przecież układy takie same. Taktowanie takie samo. Co jest? W tej chwili wpadła mi jeszcze jedna myśl. Gdzieś na pudełku lub w instrukcji jest przedstawiona rodzina kart 9800. I występuje tam coś takiego jak 98SE i jest także 9800 SE. A model z PC Serwis to właśnie 98SE. Może tu jest cos na rzeczy? Cholera, dzisiaj wieczorem potestuje inne stery, szczerze jednak wątpię jakis pozytywny rezultat.

Czy ktoś wie dlaczego w menadżerze urządzeń mam dwie karty. I czy tak właśnie ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich Catalystach macie tak mało w Aquamarku?? Bo ja tez po przesiadce na 4.6 mam 35000. Ale nie narzekam bo wszystko inne mi super chodzi. W 3DMarku 2003 mam 6300 pkt. dzieki podkreceniu karty na 440/780 (WC+radiatorki Revolteca miedziane). Jak dla mnie super karta!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi