Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

tu byl link do sklepu , ale nie mozna ich podawac.

860 zl za radka DREAM - chyba nigdzie taniej narazie nie ma. sklep pewny , gwarancja itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.computer.istore.pl/sklep,740,73...-cenaminus.html

860 zl za radka DREAM - chyba nigdzie taniej narazie nie ma. sklep pewny , gwarancja itp

moze mi ktos wyjasnic jaka jest roznica miedzy tym dreamem a connectem na samej gorze strony, przeciez ten connect nawet nie jest pro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tą ceną na Radeona 9800PRO to chyba pcserwis przesadził, 930zł to już troszeczkę za dużo zwłaszcza ,że pojawiły się konkurencyjne oferty za cenę poniżej 900zł.

Zejdź człowieku na ziemię, bo nikt nie kupi za taką cenę.

wydaje mi się, że na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28700638

i na tej:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28696726

wystawiony jest ten sam produkt, tyle że na tej pierwszej są realne zdjęcia karty, a na tej drugiej nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do SE>Pro.

Przeczytajcie to: http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=113&var2=0

I Wam też radzę... synom marnotrawnym, zapatrzonym w czarną magię FX!

Czytajcie, czytajcie ! Może to zmobilizuje zatwardziałym dżiforsowców,

że między Ti4200 a 6800 jest czarna dziura.

No ja to bym sie tym testem to tak za bardzo nie podniecal. Wydaje mi sie ze radek w jego oczach byl lepszy bo tanszy, a to, niestety, nie jest pelnia szczescia. fx5900 jest w podobnych cenach (a nawet miejscami tanszy) i da sie go przerobic na fx5950 ultra. Tak wiec strata nvidii sie niweluje, chociaz nie watpie ze 'prawdziwa' ultra na pewno nadrabia pamiecia, przez co przerobiona by byla troszke slabsza niz radek xe@pro. W kazdym razie, na pewno nie powiedzialbym ze jest tam gdzies czarna dziura.

ty wiesz swoje my swoje ,pewne jest jedno że teraz jak bym miał do wyboru między x800 a gf6800 ,wziołbym gf6800 bo lepszy wydajniejszy i napewno stery bardziej dopracowane i nie interesują mnie wojny między ati a nvidia bo ja biore to co ma większe możliwości

Mi raczej chodzilo o to, ze taki test nie ma najmniejszego sensu. Test majacy sens bylby porownaniem 5900xt@5950U i 9800xe@pro. Te karty sa cenowo zblizone, wiec jest to jedyna mozliwosc prawdziwego sprawdzenia, ktora jest lepsza w podobnej cenie. A Lumperator napisal ze jest czarna dziura, z czym sie nie zgadzam, dlatego napisalem to, co napisalem. Nie twierdze tez, ze znam sie bardziej od kogokolwiek na tym forum. Osobiscie staram sie patrzec obiektywnie na wszelkie testy, gdyz czesto jest tak ze jednym wychodza lepsze wyniki dla jednej karty a drugim dla drugiej. Szczerze mowiac wisi mi czy bede mial radeona czy nvidie, jesli tylko karta bedzie spelniala moje oczekiwania.

Poza tym, test jest zrobiony na wyrost, gdyz koles jest zadowolony z wynikow bez AA. Jesli lubi sie kwadraty i nie wykorzystuje sie tego co karta daje, to pewnie, se@pro okazal sie znacznie lepszy (z pewnoscia zobaczysz roznice miedzy 200 a 207 fps), ale jesli komus zalezy jednak na wydajnosci przy ladniejszej grafice, to test pokazuje ze jednak nvidia jest lepsza. To, co bylo zawarte w Conclusion jest na przekor testom, bo powinno sie wyciagac obiektywna opinie, a nie tylko starac sie pokazac ze jedna z testowanych kart jest lepsza. Autor testu pokazal ze woli radeona i tyle.

tak że bez wywodów co lepsze bo to topic o 9800se@pro , a nie o osobistych preferncjach i sentymentach do danej firmy

To nie do mnie, tylko wlasnie do pana Lumperator. Czarna dziura... phi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz do uzytkownikow XV se@pro ile macie w 2k3 i na jakich sterach bez o/c radka?? bo ja mam 5391pkt (A2500+ 1.8ghz, ddr 333 CL2-2-2-6 , radek 380/600, omegi 4.7)

I jeszcze raz czy ktos ma takie problemy jak ja ze nfs underground sie przycina  :cry: (20-50fps) w 1024x768 full bez aa i anizo.

No więc tak:

Proc na 1833MHz (11x166MHz)

Ram na 333 C:2-2-2-7 2x256

Grafika na 380/600

Sterowniki:

MB - ForceWare 4.24

Grafa - Omegi v2.5.51

Wynik w 3DMarku (na standardowych ustawieniach):

5395 pkt (o 4 lepszy od Twojego :wink: )

Dodam tylko, że system byl bardzo "zasyfiony". 5 kart na jednym systemie (FX5600, MX200, FX5200, S3Trio :lol: , i ten Radek).

Co do NFS: Underground to nie ma żadnych problemów. Dopiero przy 1280x1024, AAx6 AFx16 nie chodziło zbyt płynnie :lol: (szczególnie przy dymie z "palenia gum"). Ale ogólnie z karty jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tą ceną na Radeona 9800PRO to chyba pcserwis przesadził, 930zł to już troszeczkę za dużo zwłaszcza ,że pojawiły się konkurencyjne oferty za cenę poniżej 900zł.

Zejdź człowieku na ziemię, bo nikt nie kupi za taką cenę.

Ok, Ok, masz rację, twoje uwagi zostały uwzględnione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w cenie 860 zl - 70 zl roznicy

Zastanów się co porównujesz.

Powinno porównywać się dwie równoznaczne oferty - porównaj dwie oferty z Allegro, albo dwie oferty sklepowe, a nie jedną ze sklepu, gdzie nie ma prowizji Allegro, a drugą z Allegro, gdzie dodatkowo trzeba zapłacić prowizję 25zł. To trochę naciągane porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena z allegro byla 930 zl - 25 zl prowizji = 905 zl co do 860 zl z sklepu o ktorym mowimy daje 45 zl roznicy.chyba ze juz obnizyliscie cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz do uzytkownikow XV se@pro ile macie w 2k3 i na jakich sterach bez o/c radka?? bo ja mam 5391pkt (A2500+ 1.8ghz, ddr 333 CL2-2-2-6 , radek 380/600, omegi 4.7)

To, co w podpisie, odblokowane 8 potoków, przy domyslnych taktowaniach (378/300) mam 5620 (stery DNA 2.6.4.7), po zmianie na taktowania XT (415/365) mam 6260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj, a znajdziesz.

Nie napiszę nic konretnego, bo nie wolno

W cenniku widzę mniejszą cene :)

Jak widac rdzen to r350 , ale za taka cene to i tak chyba dobrze nie ? ;]

Dużym plusem tego gościa jest to, że wystawia faktury więc taka karta kosztuje tylko 728zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem sobie bardzo ciekawy wątek na temat..... właściwie temat jest inny, ale są w nim wypowiedzi dotyczące uznawania lub nieuznawania reklamacji róznych modowanych i podkręcanych sprzętów:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=805...er=asc&&start=0

Wynika z tego, że wszelkie modowania kart Radeon 9800SE oraz ich podkręcanie może być powodem ewentualnego odrzucenia reklamacji.

Poprosiłbym użytkownika pcserwis o publiczne wypowiedzenie się na ten temat, jak to jest w jego przypadku. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj, a znajdziesz.

Nie napiszę nic konretnego, bo nie wolno

W cenniku widzę mniejszą cene :)

Jak widac rdzen to r350 , ale za taka cene to i tak chyba dobrze nie ? ;]

Dużym plusem tego gościa jest to, że wystawia faktury więc taka karta kosztuje tylko 728zł :)

Czy możesz bardziej sprecyzować swoją wypowiedź, bo jej nie rozumiem.

O jakim cenniku mówisz? I na co?

Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakim cenniku mówisz?  I na co?  

Dzięki z góry.

Wiadoma firma sprzedaje na ALLEGRO R9800pro po 930 zł, a w ich cenniku te karty są tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakim cenniku mówisz?  I na co?  

Dzięki z góry.

Wiadoma firma sprzedaje na ALLEGRO R9800pro po 930 zł, a w ich cenniku te karty są tańsze.

Wiadoma firma sprzedaje na ALLEGRO R9800PRo po 899zł, a w ich cenniku te karty są tańsze, bo nie zawierają prowizji pobieranej przez Allegro. Tak robi większość firm.

Wiadomy forumowicz nie podał tego do publicznej wiadomości, by nie narazić się po raz kolejny wiadomemu moderatorowi.

Zainteresowani chyba zrozumieją o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadoma firma sprzedaje na ALLEGRO R9800PRo po 899zł, a w ich cenniku te karty są tańsze, bo nie zawierają prowizji pobieranej przez Allegro. Tak robi większość firm.

Wiadomy forumowicz nie podał tego do publicznej wiadomości, by nie narazić się po raz kolejny wiadomemu moderatorowi.

Zainteresowani chyba zrozumieją o co chodzi.

Masz racje jest jeszcze jedna aukcja z 899zł ale w cenniku widze tez 899zł no chyba ze masz jakis inny cennik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje jest jeszcze jedna aukcja z 899zł ale w cenniku widze tez 899zł no chyba ze masz jakis inny cennik.

Przyznaje się, cennika nie sprawdzałem, widziałem tylko nową aukcję na Allegro, bo dostałem od niego informację o tej aukcji. Widocznie wziął sobie do serca moje uwagi. Teraz cena jest do przyjęcia.

A na jakim chipie jest ta karta - R350, czy R360???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem sobie bardzo ciekawy wątek na temat.....  właściwie temat jest inny, ale są w nim wypowiedzi dotyczące uznawania lub nieuznawania reklamacji róznych modowanych i podkręcanych sprzętów:  

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=805...er=asc&&start=0

Wynika z tego, że wszelkie modowania kart Radeon 9800SE oraz ich podkręcanie może być powodem ewentualnego odrzucenia reklamacji.

Poprosiłbym użytkownika pcserwis o publiczne wypowiedzenie się na ten temat, jak to jest w jego przypadku. Z góry dziękuję.

Zostałem poproszony więc taka oto moja odpowiedź:

Przeczytałem cały ten topik z wielkim zainteresowaniem i niestety, ale muszę się zgodzić z poglądami kolegi Fi5h-a:

jak oderwiesz radiator od karty, to zostaja slady zawsze, albo na PCB (jesli jest na kolki) albo na samych kolkach. Jesli jest klejony o sciagany na zamrazarke to juz gorzej, ale przyjmuje sie wtedy taka na gwarancje i jak w serwisie odklei sie radiator spowrotem (a przy artefaktach zawsze sie to robi) to odrazu widac ze jest albo nieoryginalny klej, albo inne slady ingerencji (na 90% odrazu cos widac)

jesli grafa wyglada jak by nigdy nie byla ruszana to oczywiscie da sie ja wymienic bo i producent wymieni, jednak to jest juz zadkosc bo przychodza i tacy ludziek ktorzy maja nawet na grafie zamazane kosci pamieci, i miedzy nozkami pozostawaly resztki pasty (czasem tylko umycie tych kosci alatwialo sprawe artefaktow)

Byli tez tacy co odrazu po przyniesieniu grafy, dostawali ja spowrotem ze wzgledu na nieumiejetne powtorne zalozenie oryginalnego radiatora co owocowalo ukruszonymi rdzeniami (radiator normalnei nie kiwa sie na boki na grafie bo, a raz dostalem grafe ze jak wzielem do reki i dotknelem radiatora to juz bylo slychac charakterystyczny chrzęst pod nim).

Byli tez tacy co nie pomysleli i smarowali srebrna pasta i w takim stanie oddawali grafy (zaden producent nie stosuje takiej pasty !!)

Czyli praktycznie jak na pierwszy rzut oka nie widac czegos to po przyjeciu do reklamacji czesto znajduje sie potem cos innego.

Przetaktowanie tez latwo wyczuc, zwlaszcza jak poprzypalane sa pamieci i sypia artami.

Softmody tez widac ale tego ine powiem jak bo nie ja tym sie zajmuje :P

Powiem tak: na 12 niesprawnych radkow 9800se, te dwie ktore mialy softmoda odrazu zostaly wykryte :D  

Ciezkie jest zycie overclockera :)

na pamieciach po przegrzaniu odrazu widac charakterystyczne matowe pola :) i to nie jest z winy producenta :P:P bo obudowy pamieci wytrzymyja duzo wiecej niz standard hehehe :) a i z takimi kartami mialem do czynienia :)

tak czy siak, panowie w serwisach to nie sa lamy, nie myslcie ze tak latwo ich wysterowac :)

Czesc wlasnie z tych serwisantow to jedni z lepszych overclockerow z duuuzym doswiadczeniem i stad tak latwo o nieuznanie reklamacji.

A jak udowodnic to klientowi?  

Powiedzcie potem jak klient ma udowodnic autoryzowanemu serwisowi ze tak nie bylo w razie odmowy. Wtedy to sa szopki.

Serwis pisze pismo "podczas analizy ..blabla.. stwierdzono ze karta pracowala z wyzszymi niz nominalne wartosci zegarow"

i wtedy klient ma lipe bo musi powolac sad konsumencki.

Wierzcie mi ze stwierdzic przetaktowanie pamieci jest bardzo latwo, autoryzowane serwisy ktore tylko tym sie zajmuja potrafia bezblednie ocenic czy grafa padla na wskutek przetaktowania czy poprostu sama z siebie w wyniku wad konstrukcyjnych.

Najgorszy przypadek to taki gdy padnie grafa po zmodowaniu i nie mozna procesu odwrocic.

jest kilka trikow ktore mozna zrobic by zamydlic obraz serwisowi ale ja nic nie wiem i nie powiem :P

Tylko z jednym nie bardzo mogę się zgodzić - uważam, że softmod, czyli programowe odblokowanie dodatkowych potoków jest nie do wykrycia, a tym bardziej nie do udowodnienia.

Oczywiście , jeżeli kupiłeś kartę modowalną, to nie robimy żadnych problemów w przypadku jej uszkodzenia spowodowanego zmodowaniem (w co nie bardzo mi się chce wierzyć, że zmodowanie może być przyczyną uszkodzenia karty)

Jak u nas podchodzi się do tej sprawy:

TEORETYCZNIE:

wg. gwarancji wszelkie przeróbki dokonane przez osoby nieuprawnione (czyli nie przez nas) powodują utratę gwarancji,

to samo jeśli chodzi o niewłaściwe, czyli np. niezgodne z parametrami użytkowanie sprzętu.

PRAKTYCZNIE:

Jeżeli dystrybutor sprzęt naprawi lub wymieni to nie dochodzimy, dlaczego sprzęt się uszkodził, natomiast jeżeli odmówi naprawy/wymiany - niestety, ale z własnej kieszeni nie będziemy dokładać do interesu.

w praktyce, o czym pisałem już wcześniej udało się zaserwisować dwie karty Powercolor z ewidentnie przegrzanymi pamiątkami - wyświetlały błędy już na ekranie startowym lub na ekranie BIOS-u.

Co do przeróbek typu - zmiana wentylatora, radiatory na pamięciach, podmiana BIOSU karty lub zmiana jego prarametrów, itp. wszystkie modyfikacje należy usunąć przed oddaniem sprzętu do serwisu - w przeciwnym wypadku nie zdziw się, jeżeli producent nie uzna reklamacji (ma do tego prawo).

Na szczęście istnieje jeszcze inny sposób - naprawa płatna - niestety nie zawsze opłacalna, dlatego nie wszystkie przypadki mogą zostać uwzględnione. Ktoś zapyta - a dlaczego ma płacić, jeżeli na sprzęt jest gwarancja? Zgoda, tylko musisz pamiętać, że gwarancja jest właściwie Umową Gwarancyjną między Tobą , a Gwarantem, jeżeli Ty nie dotrzymujesz jej warunków, to i druga strona też nie musi wywiązywać się z obowiązków wynikających z tej umowy - czyli naprawić lub wymienić sprzęt, niestety spotkaliśmy się już z takimi klientami, którzy uważali, że gwrancja to "rzecz święta", nieważne co zrobi ze sprzętem -zrzuci go z 1- piętra, czy przejedzie samochodem - gwarancja zawsze obowiązuje - niestety, ale troszeczkę się pomylili.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem kwestie dotyczące gwarancji, nie życzę nikomu, a najbardziej sobie konfliktów z powodu różnej interpretacji uprawnień z tytułu gwarancji pomiędzy Gwarantem a klientem.

PAMIĘTAJ WIĘC - WSZELKIE MODYFIKACJE LUB PRZERÓBKI SPRZĘTU ROBISZ NA WŁASNE RYZYKO

NIE PONOSIMY TEŻ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA AWARIE SPOWODOWANE UŻYWANIEM Z PARAMETRAMI NIEZGODNYMI Z FABRYCZNYMI USTAWIENIAMI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to ja mam pytanko w takim ukladzie... chcem w najblizszym czasie nakleic miedzane radiatorki na radka 9800se klejem thermopox na srebrze, poniewa po podniesieniu taktowania do oryginalnego pro na pamiatkach mozna omlety smarzyc... czy po naklejeniu tych radiatorow trace gwarancje ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej wypowiedzi wysnuwam taki wniosek:

"można wprowadzać dowolne przeróbki oraz dowolnie wykręcać sprzęt, ale w razie reklamacji karta nie może mieć ŻADNYCH śladów jakichkolwiek modyfikacji"

jeżeli więc karta się przegrzeje albo spali i wyraźnie to widać, to mogą być problemy w razie reklamacji. Tylko, że ta karty bez żadnych modyfikacji lub podkręceń niesamowicie się grzeje, zawsze może się przegrzać i co wtedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co pisze PCserwis, to już samo zerwanie radiatora( nawet niezauważalne) oznacza w przyszłości problemy z gwarantem. No, chyba że się znajdzie gdzieś w sklepie "gumę do żucia" ( istne świństwo :x )taka samą, jaką był przyklejony radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co pisze PCserwis, to już samo zerwanie radiatora( nawet niezauważalne) oznacza w przyszłości problemy z gwarantem. No, chyba że się znajdzie gdzieś w sklepie "gumę do żucia" ( istne świństwo :x )taka samą, jaką był przyklejony radiator.

A dziwisz mu się??? Co ty byś zrobił na jego miejscu, gdyby ktoś ci przysłał kartę z widocznymi śladami modyfikacji, a producent/dystrybutor nie naprawił/wymienił twierdząc, że zostały naruszone warunki gwarancji?

Wyjmiesz z kieszeni 700zł i kupisz gościowi drugą kartę, żeby był zadowolony i mógł eksperymentować na następnej, a tą uszkodzoną powiesisz sobie na ścianie nad biurkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etam cudujecie, wszystko da sie zakamuflowac, miealem kiedys radka 9500 i przyklejile radiator do rdzenia klejem AS2 (po co tak zrobilem do teraz nie wiem :) ) chcialem zdjac radiator i odszedłz rdzeniem, wykombinowalem to w ten sposób gdyz oryginalna pasta byla zolta to ja wziolem klej poxipol i zabarwilem na identyczny kolor farba i przyklejilem radiator do karty w razie gdy servis/dystrybutor/producent chcial by zdjac radiator to by najprawdopodobniej oderwal z rdzeiem, ale jak by ktos zobaczyl ze tak mocno trzyma to by nie zdejmowal. Karte oddalem do reklamacji i wszystko przeszło, dostalem nową :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi