Skocz do zawartości
Watcher

Azzalia Audio - nowy bajer Intela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W nowych płytach Socket 775 (chipset i915) nasz kochany Intel, prócz PCI Express i BTX'a ma zamiar wprowadzić rewolucyjny codec audio - Azzalia. Ma on obsługiwać 7.1, strumieniowe przetwarzanie mediów, DTS'a i inne bajery. Oznacza to że możemy jednocześnie oglądać film przez TV-OUT z dzwiękiem 5.1 i grac w Quake3 w trybie stereo.

Ciekawe czy Intel znowu pokaże na co go stać (skopie robote) :lol:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sluchalem wykladu na ten temat Pana od Intela (IMHO bardzo fajnie prowadzi prezentacje). Wszystko idzie w strone zamiany PC na domowe centrum rozrywki. Taka karta to fajna rzecz jesli tylko bedzie dzialac jak nalezy. A slyszales o wrazliwych nozkach nowego procka. Choc trzeba raczej powiedziec cycuszkach a nie nozkach :>:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już widzę jakie będą ceny płyta intela :lol: poza tym ilośćgłosników to nie wszystko, liczy się kompatybilność i jakość dźwięku. kodeki obecnie zintegrowane mają 5.1 i chodzą bez problemów ale z jakością już jest słabiej.

poza tym obiecywanie bylo już przerabiane przy okazji prescotta :lol: miało być a nie ma 64 bitów, porażka. może teraz nie dadzą (_!_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o cycuszkach, miły Pan z Intela mówił że jak sie ich dotknie to po zabawie. Poza tym wspomniał, że nie będzie się opłacało zdrapywać z nich złota (mam na myśli złoty nalot oczywiście :lol: ). A podobno Prescot ma instrukcje 64bitowe (chyba ze dwie :lol: ), pewnie w starych Northwoodach też były :P

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le !

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a jak zwykle najwiecej do powiedzenia o Intelu maja Amdmowcy.

Macie swoj dzial na forum ?

ps. Poczekajmy na wynalazki od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejną "rewelacją" Intela jest zmiana socketa 478 na 775. Pozłacane krótkie piny mają oznaczać jeszcze większą stabilnosć ;] i większe możliwości rozwoju. Oczywiście wszystko dla dobra klienta ;) Poza tym Intel ma zmienić nazewnictwo swoich procków żeby wprowadzić jeszcze większy zamęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja <font color="#FF0000">[ciach!]</font> !

<font color="#FF0000">[ciach!]</font> jak zwykle najwiecej do powiedzenia o Intelu maja Amdmowcy.

Macie swoj dzial na forum ?

ps. Poczekajmy na wynalazki od AMD.

Otórz kochany kolego ja na swoim Abicie nf7-sl mając SoundStorma oraz GF4 Ti4200 z podwójnym ramdackiem już dzisiaj mogę oglądać film w stereo a syn grać w CS (TV stoi w drugim pokoju) i to za 720 zł( AMD 2500+, Abit nf7-sl)

Jest miodzio żebym trafił w totka na pewno bym te cudo Intela kupił ale jest jak jest :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy z Was powinni ze swych plyt powyrywac sloty AGP, bo dla przypomnienia Intel byl glownym mentorem przy jego wprowadzaniu. Rowniez zmiencie plyty ze standardu ATX na cokolwiek innego, bo to ATXa tez Intel wypromowal. Nie zapomnijcie o wydlubaniu rozkazow SSE i portow USB. Przykladow sa dziasiatki. Wysmiawac sie latwo, ale prawda jest taka, ze wiekszosc rozwiazan wypromowal Intel. Smiac sie mozna, ale BTX i tak kiedys zagosci w waszych obudowach i z pinami na plycie glownej tez sie jeszcze popiescicie (w zastosowaniach serwerowych sa od dawna).

Czy tego chcecie czy nie, to Intel jest to jeden z glownych motorow w branzy IT. Oczywiscie nie umniejszam roli AMD, ale nie ma ono takiej pozycji jak Chipzilla (HyperTransport, AMD64 przed ktorym Intel w koncu musial sie zgiac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otórz kochany kolego ja na swoim Abicie nf7-sl mając SoundStorma oraz GF4 Ti4200 z podwójnym ramdackiem już dzisiaj mogę oglądać film w stereo a syn grać w CS (TV stoi w drugim pokoju) i to za 720 zł( AMD 2500+, Abit nf7-sl)

Jest miodzio żebym trafił w totka na pewno bym te cudo Intela kupił ale jest jak jest :)

Pozdrawiam

Chodzi o kierowanie dzwieku zupelnie niezaleznym kanalem na niezalezne zrodla dzwieku, a nie miksowanie wielu strumieni na jednym emiterze dzwieku.

Czy twoj sprzet potrafi skierowac dzwiek z WinAmpa na osobny zestaw naglasniajacy, a sciezke AC3 z filmu DVD na osobny? Taki jest wlasnie sens rozwiazania Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe a intelowcy popadaja w uwielbienie dla pc ikspresssss a mnie niestać zeby zmieniać k.graf przy padzie płyty tylko dlatego ze mam agp a nie pcx, a co śmieszne to tak naprawde to guzik daje, niewspomne juz o btx... juz widze jak sie wszyscy stosowac do tego będa i tak bedzie na płytach niepożądek, a tak na marginesie to pamietam rozjuszenie intelowców jak intel wprowadził socket 7 a potem je opuścił wprowadził slot1.. a okazało sie ze byle nieznane wtedy ejemdi i inne cirixy potrafiły nadal kozystać w zasadzie z niezmienionego gniazdka [super.sok.7] a pamietacie ile kosztowało to "cacko" i nagle zero mozliwosci rozbudowy, tym razem bedzie tak samo ze wszyscy to chyba oleja bo nawet to pcx to nv i ati w zasadzie olewa ciepły moczem :D, a teraz punkt kulminacyjny gdy intel kosztował tyle co ejemdi to pewnie bym kupił intela ten marketing gwarancje i wogule pudełeczka no mogli by jeszcze nad wydajnoscia popracować ale ta cena niestety dla wiekszosci chłopaczków z mojej dziury [patrzeć pod awatarkiem] niema mozliwosci zakupienia tego int. sprzetu i potem nagle chcąc rozbudować okazało sie ze ten sam proc troszke szybszy a 43243 razy podstawke zmieniał a tylko po to zeby był nowszy i stabilniejszy hehehe juz widze te stabilność.... 120 w ciepla :D a moze i wiecej hehe, jak ostatnio zdejmowali te blaszke z proca to im odeszła gładko ... tylko ze z calym jądrem buaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwał jak zwał ale co się używa to się używa a nie tylko czyta się o tym i wzdycha czy przyśni mi się K. Figura czy .............

Mając takie zaplecze finansowe jakie ma Intel to pewnie w paru sprawach zachowaał się jak MS z Billem oraz Creatiwe utrącając nie jeden doskonały projekt. Dziwię się większość ma Celiny i broni Intela jak by w nim przynajmniej pracowali ludzie to jest tylko firma co robi dobre cpu ale i robi wałki. Ślub z nią braliście czy co?

Pozdrawiam

UpDate

A SoundStorm sroce spod ogona nie wyleciał jak gostka w sklepie spytałem o podone rozwiązanie dla Intele i by płyta miała wyjście optyczne 5.1 to z deka zaczął coś majaczyć o płytach od 800 do 1200zł i że tego się nie kupuje bo się nie opłaca, sklep o profilu czysto Intelowskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sek w tym, ze nowosci z dnia na dzien do zycia nie wchodza. Trwa to stopniowo i dopiero za jakis czas robi sie z tego standard. Przejscie z babyAT na ATX nie trwalo dzien a kilka lat. Tak bedzie i teraz.

Powiedz mi, kto z wypowiadajacych sie tu ma Celerona?

Dziwi mnie inna sprawa. Wpada co jakis czas posiadacz AMD i zaczyna pruc jak maluch w przedszkolu-Behehe Wasz Intel jest do bani, wasz Intel jest do bani. Ja mam AMD i jest extra.

Mozecie wytlumaczyc mi ten fenomen przedszkolaka? O co Wam chodzi? (ja osobiscie mam to o i to o oba sa fajne :)

Plyta pod Intela z wyjsciem optycznym? O prosze Abit IS7-E. Plyta z porownywalnej jakosci dzwiekiem? O prosze Albatron na i865PE (VIA Envy24). Obie ponizej 550PLN. Ale co ty porownujesz rozwiazanie Intela (nadchodzace) do SS? Wszak to sie nijak nie ima? SS nie ma swego bezposredniego rywala na rynku zintegrowancow.

No i na koniec o socketach. Ile gniazd ma AMD w tej chwili? Odpowiadam-3, a nadchodzi nr4. A s939 ma w specyfikacji zapisane TDP na poziomie 103W. Oj bedzie goraco :P

PCIe-kto olewa PCIe? Pomysl gosciu, po co na rynku grafa ktorej nie ma w co wlozyc? W czercu ma sie pojawic rozwiazanie Intela z PCIe. W tych samych okolicach ATI i NV zapowiadaja wprowadzenie grafik z tym zlaczem. Pod koniec roku ATI polanuje podzial 50% AGP, 50% PCI. Z czasem chcecie czy nie AGP zniknie z rynku. Juz teraz AMD i VIA wspolnie mowia, ze nie planuja nowych chipetow pod K8 z obsluga AGP. Bedzie PCIe

Ludzie nie lubia zmian. Sa kosztowne, ale kto sie nie rozwija, ten sie cofa. Wszyscy by chceli, by nie trzeba by bylo zmieniac nigdy plyt glownych, a nawet procesorow. Najprosciej by bylo, jakby mozna bylo zgrac nowy BIOS i voila juz mamy 20x wieksza wydajnosc. Ale tak sie nie da. Nowe rozwiazania wymagaja poswiecen, a widac niektorym to przeszkadza. Dlatego proponuje wam nie komentowac glupkawo, tylko sie zastanowic. Nie zmieniajcie tez juz nigdy wiecej nic w swych kompach bo sie nie oplaca. No i co gorsza, wiele z rozwiazan, ktore beda panowaly z najblizszej przyszlosci wymyslil wasz wrog-Intel. Niech kazdy kupi sobie konsole i bedzie git. Skonczy sie horror pod tytulem Intel.

Co do cen komponentow-tak juz jest, ze sa dwie firmy. Tania AMD i droga Intel. Nie stac cie na Intela? Kupujesz AMD. I masz dobrze. Wydajnie, tanio. Po co krakac i wojny wszczynac. Juz o dziecinadach niektorych przedszkolakow nie wspomne. I iiech tak bedzie. Niech bedzie wybor.

Aaaa bylbym zpomnial. AMD nie jest juz tanie-vide ceny A64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm pewnie sie wygupie ale co mi tam

zaczne od tege ze mieszkam w Uk i stac mnie na to czy na tanto ale nie o tym chcialem

Mam teraz 4 kompy na AMD i na P4

opis pierwszego "

XP ( barton ) 3.0 ( 400 MHz )

abit NF7-s

2x512 DDR 400 MHZ

Grafa FX 5900 Ultra 256 MB

HDD s-ata 120 baracuda z 8 MB

i2 komp prawie to samo tyle ze :

Procesor XP ( barton ) 2,8 ( 333 MHz )

Ram 2 x 512 DDR 33 MHz

Plyta Abit KV7

i 3 komp prawier to samo ja 1 tyle ze:

plyta Abit IS7-m

P IV 3.0 GHz 800 MHz

reszta ta sama

i do czego zmierzam zaimuje sie profesionalnie zgrywaniem filmow do formatu DVD z analogowych zrudel takich jak kamera czy magnetowid kozystam z systemow XP pro do zutu wykozystuje vivvo na karcie graficznej + naj nowsze stery oczywiscie sp1 i ... zaczynaja sie problemy

oprogramowanie firmy Ulead na sprzecie nr 1 nie robi za cholere na sprzecie 2 robi ale czeba si etroche napracowac na intelu jest no dobrze czasem sie cos zwiesie ale ogolnie OK !!!

Inne softy do tego nie wliczajac VirtualDubMod ( ktory dziala poprawnie na wszystkich sprzetach !!!!!) to roznie to bywa pod katrola AMD u intela jest wszystko idealnie !!!!!!! - pytanie dlaczego nie uzywam doba bo jest za bardzo prymitywny, wolny i nie moze wykonac tego co ja chce czyli edyci i takie tam !!!

no dobra znalazlem soft dzialajacy na wszystkich platformach " video deluxe 2.0 plus " ( dziala na amd po dograniu pacza !!!!!!!! ) co sie okazuje przy tych samych ustawieniach jakosc jest marginalnie gorsza od Intela ale jesli chodzi o czas kompresi i edyci to masakra !!!! ruznica czasu dochodzi do 45 % na kozysc INTELA !!!!! Sprawdzalem na kompresi do divx i to samo kozysc intel A jak wloncze HT na intelu to ... panowie od amd niech chyla czola przed intelem po kostki !! Ilu z nas robi konpresie do divx ?? oj jest tego troche !!No dobra ale dla przecietnego kowalskiego ktory tylko gra to intel jesli chodzi o wydainosc samego systemu jest lepszy

jesli chodzi o aplikacje typu corel jest lepszy

jesli chodzi o gry hmm to moze troche ustepuje amd ale ... jak jestes szczesliwym posiadaczem plyty np IS7-m i masz odblokowany pat to amd moze troche poplkac

moj wynik w aqamqrku na sprzecie 3 57.24 sprzet 1 50.75b i na tym bym zamknal swoja wypowiedz !!!!!!

Ps co do sprzetu czwartego sie nie rozpisuje bo to maszyna 2 procesorowa na xenonach z 2 MB robi jako serwer i wynikow byscie woleli nie znac jak wsadze tam oczywiscie FX 5900 ultra !!!! hi hi hi

czemu czymam amd usiebie bo zawsze zawsze mialem amd ponad 7 lat tylko tej firmy produkty kupowalem i teraz te kompy stoja w domu jako maszynki do gier i kina domowego + sieciowo wspomagaja mi procesy obliczeniowe przeszedlem na platworme intel tylko perzez wzglad na wydainosc i kompatybilnosc w aplikacjach ktorych ja uzywam !!!

a nie bede wszystkim przypomial ze windows jest od niemal zawsze optymalizowany pod procesory pentium i na odwrot ostatni przyklad to HT ktory dziala pod windowsem XP !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K8 nie radzi sobie w obrobce video tak samo jak K7. Ogolnie w danych strumieniowych NetBurst jest lepszy.

Proponuje zamknac temat, bo jak zwykle wojenka sie zaczyna i nic z niej nie wyniknie. Pieniactwo zawsze bylo i bedzie a zupelnie do niczego nie prowadzi-nie wspominajac ze moderator powinien zrobic to kilka postow temu.

Ludzie! Obiektywizmu. Fundamentalizm to mamy na bliskim wschodzie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego od 7 roku zycia mieszkm w USA i w UK i swoj jezyk polski oceniam jak na ten fakt znakomicie !!! jesli ktos ma ochote to mozemy zaczac gadac po angielsku to wtedy powytykamy sobie bledy ble ble ble ( zaznaczylem ze mieszkam w Uk ) a co do A64 to popierwsze jest owiele drozszy niz p4 wspomniany wczesniej a z tego co sie zorientowalem to chodzi o koszty !!! wiedz cos to do reszty nie pasuje bo jesli zaczniemy prowadzic takie rozwazania nie paczac na ceny to moze zacznijmy sie porownywac z dzwieku do Audig 2 platinium hmmm

Sorry albo sie czymamy niskich cen ( wmiare mozliwoeci ) albo poco cala ta dyskusja no wlasnie jak wspomniales wiadomo ze p4 jest lepsze a tak dla ochlody 3dmark sprzet 1 6400 sprzet 3 6720 dzienkuje bardzo to na tyle co do amd !!! jest nie watpliwie tanszy niz p4 ale nie jest taka to wielka ruznica jak p4 wspomniane wczesniej do A64 gdzie przypominam nie powsat jeszcze windows 64 bitowy ( nie liczac wersi beta ) ale w moim przypadku z doswiadczenia daje sobie lape odciac ze sie wysypal by na starcie

PS

Naprawdze wszystkich przepraszam za swoja pisownie ale niewiele ucza w szkolach na zachodzie pl !!!! prosze o wyrozumialosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe niektorzy to glupoty piszą ;) ale najgorsze jest to ze zeszlismy z tematu... bo nikt by niemiał pretensji do intela.. gdyby nie to ze oni zamiast wprowadzać te "unowoczesnienia" tak jak chce rynek to oni zmuszają rynek do tego aby zapsorbował to blabla mamy kase mieszkamy w UK i uzbekistanie i se w niedziele zmienie płyte a tylko dlatego zeby miec wiecej cycuszków... wiecie dla mnie to jest chore... tak samo jak to ze komp z P HT chodzi szybciej niz teb bez, moje stanowisko w tej sprawie jest takie:

intelu zajmij sie wyrobem procesorów a z obudowami zasilaczami i innymi daj sobie spokój! bo ma być coś trwałego i dobrego to niech sie japońce tym zajmą... a kanadyjczyki i inne to niech juz nam raz na zawsze dadza spokoj swiety.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gonimy w piętkę na każdy argument ktoś znajdzie inny przy okazji nastąpi kłótnia ktoś kogoś obrazi a na koniec dojdzie się do tych samych wniosków

- Intel dobry ale drogi

- AMD tani i dobrze, że jest

Potem się przeprosimy i do następnej dyskusji:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówicie, że w Intel często zmienia podstawki i trzeba zmieniać co chwile płyty. A jak patrze na forum, to co prawda AMD ma 1 podstawkę, ale najpierw wszyscy mieli KT333, potem NFORCE 1, KT333A, NFORCE2, KT400, KT400A. Właściciele AMD zmieniają mobo tyle razy, albo więcej razy niż właściciele INTELA, i to zmieniają płyte chociaż podstawka jest taka sama, ale na NFORCE2 obsługuje DUAL DDR, a inna płyta jeszcze coś innego oferuje. Więc rotacja płyt jest podobna.

A od ponad roku na rynku jest np. moja płyta ABIT IC-7G, wydałem na nią koło 1k PLN ale bije na głowe w wielu zastosowaniach nowe ATHLONY XP i podobne.EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi