Skocz do zawartości
Watcher

Azzalia Audio - nowy bajer Intela

Rekomendowane odpowiedzi

Cos ci chyba nie wyszlo... Od kiedy AXP ma nowa podstawke? W tescie nie widze tez AFX tylko A64 i jest Northwood bo poprostu w naszym kraju jest klopot ze zdobyciem Presca taktowanego wyzej niz 3,0GHz.

Nie mogli tez uzyc AMD i P4 na nowej podstawce bo ich jeszcze nie ma, a nasz kraj to nie eldorado i nowosci szybko nie docieraja, a przynajmniej nie w masowych ilosciach, tylko sladowych. Trafiaja sie 1-2 sample po ktore trzeba sie w kolejce ustawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ale pomyłka :oops: To był mój 300-tny post i we wszytskich poprzednich nie napisałem tyle głupot ile w tamtym :(

Popatrzyłem na Athlona 64, jeszcze napisałem że to FX i myślałem o Athlonie XP 3200+ i stąd mi na myśl przyszła nowa podstawka - teraz spojrzałem na spokojnie.

Tak czy siak test jest ciekawy bo porównuje to co męczy ciągle zwolenników Intela i AMD, tylko płyty główne mogłyby być lepsze.

I można z niego wywnioskować, że nie ma rzeczy doskonałych, a każdy procek ma swoje zastosowanie.

Tak OT - Lancer - ktoś mi kiedyś wspominał o błędzie w 865PE apropo dzielnika 1:1 na pamięciach i podkręcania. Byłbym wdzięczny jakbyś napisał o co chodzi w tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twoj sprzet potrafi skierowac dzwiek z WinAmpa na osobny zestaw naglasniajacy, a sciezke AC3 z filmu DVD na osobny? Taki jest wlasnie sens rozwiazania Intela.

Wystarczy mieć 2 karty dźwiękowe jeśli to komuś potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak OT - Lancer - ktoś mi kiedyś wspominał o błędzie w 865PE apropo dzielnika 1:1 na pamięciach i podkręcania. Byłbym wdzięczny jakbyś napisał o co chodzi w tym.

Przy taktowaniu 1:1 Mem z FSB powyzej 250MHz (czasami nizej) pojawiaja sie przeklamiania w grafice 3D. Problem nie dotyczy trybu asynchronicznego i i875P-wystepuje tylko na i865PE. Sprawdzony i wystepujacy na plytach wielu producentow problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy taktowaniu 1:1 Mem z FSB powyzej 250MHz (czasami nizej) pojawiaja sie przeklamiania w grafice 3D. Problem nie dotyczy trybu asynchronicznego i i875P-wystepuje tylko na i865PE. Sprawdzony i wystepujacy na plytach wielu producentow problem.

Dzięki za odpowiedź. A wpływa to na podkręcalność (np. pamięci będą szybciej wywalać błędy) czy tylko i wyłącznie te przekłamania 3D??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kwestia jest zalezna od tego jak sie "uda" chipset. Widzialem juz rozne sztuki- i takie co chodza na 300, ale i takie co na 210 juz sie wywalaly, ale co z tego jak w 3D byly syfy? Pamiec ma tu niewiele do gadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer Athlon64 jest tak samo 64bitowy(potrafi wykonać kod 32 bitowy) jak Pentium4 jest 32bitowy(potrafi wykonać kod 16 bitowy).

W odwrotnej kolejnowsci- 32bit z mozliwoscia wykonywania 64bit. Itanium z kolei to 64bity, ale bez mozliwosci robienia czegokolwiek innego (jego nedzna emulacje x86-32 pozostawie w spokoju). K8 to wszak K7+64bity+kilka innych elepszen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Co ciekawe w oficjalnych danych i875P ma ponad 1000 wyprowadzen, a i865PE ma ponizej 1000 (dokladnych liczb nie pamietam). Jest jeszcze jedna, pomijana cecha. i865PE nie ma ECC, a tu jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer Athlon64 jest tak samo 64bitowy(potrafi wykonać kod 32 bitowy) jak Pentium4 jest 32bitowy(potrafi wykonać kod 16 bitowy).

W odwrotnej kolejnowsci- 32bit z mozliwoscia wykonywania 64bit. Itanium z kolei to 64bity, ale bez mozliwosci robienia czegokolwiek innego (jego nedzna emulacje x86-32 pozostawie w spokoju). K8 to wszak K7+64bity+kilka innych elepszen.

To może napisz dlaczego uważasz że Athlon64 to procesor 32bitowy. Wcześniej jedynie pisałeś że to przez instrukcje x86. Ale przecież x86 było pierwotnie robione na 16 bitów. Tak więc idąc twoim tokiem rozumowania Athlony i Pentiumy to nic innego jak procesory 16bitowe z możliwością wykonania 32bit. Przeciez P4 to 80286 + 32bit +MMX+SSE+kilka innych ulepszeń.

A o Athlon64 można powiedzieć że jest 64bitowy bo wykonuje operacje bezpośrednio na 64bitach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kwestia jest zalezna od tego jak sie "uda" chipset. Widzialem juz rozne sztuki- i takie co chodza na 300, ale i takie co na 210 juz sie wywalaly, ale co z tego jak w 3D byly syfy? Pamiec ma tu niewiele do gadania.

Rozumiem. Pytam, bo ktos mi kiedys napisal, ze na I865PE sie nie przekonam jak mi sie kreca pamieci. A w ogole zastanawiam sie czy proc mi sie czasem przez mobo zle nie kreci, ale skoro po podniesieniu napiecia jest pozniej stabilny to raczej chodzi o egzemplarz proca a nie chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może napisz dlaczego uważasz że Athlon64 to procesor 32bitowy. Wcześniej jedynie pisałeś że to przez instrukcje x86. Ale przecież x86 było pierwotnie robione na 16 bitów. Tak więc idąc twoim tokiem rozumowania Athlony i Pentiumy to nic innego jak procesory 16bitowe z możliwością wykonania 32bit. Przeciez P4 to 80286 + 32bit +MMX+SSE+kilka innych ulepszeń.

A o Athlon64 można powiedzieć że jest 64bitowy bo wykonuje operacje bezpośrednio na 64bitach.

Uwazam tak, bo K8 to jak juz pisalem K7+64bit. Oczywiscie potrafi wykonywac operacje na slowie 64bit, ale chodzi o rozroznienie slowa- "potrafi pracowac" bezposrednio na 64bitach, a "jest" 64 bitowy. Kluce sie tylko w tym wzgledzie, ze pojmowanie K8 jako procesora stricte 64bitowy to blad i nie ma co go porownywac z Itanium, ktory "jest" scisle 64bitowy.

K7 i P4 to procesory 32bitowe i nie ma co ich porownywac z 286. Chodzi mi o sama architekture. K8 ma wiecej wspolnego z K7 niz P4 z P!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Pytam, bo ktos mi kiedys napisal, ze na I865PE sie nie przekonam jak mi sie kreca pamieci. A w ogole zastanawiam sie czy proc mi sie czasem przez mobo zle nie kreci, ale skoro po podniesieniu napiecia jest pozniej stabilny to raczej chodzi o egzemplarz proca a nie chipset.

Niestety z P4 bywa tak, ze czasami podnoszenie Vcore nic kompletnie nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam tak, bo K8 to jak juz pisalem K7+64bit. Oczywiscie potrafi wykonywac operacje na slowie 64bit, ale chodzi o rozroznienie slowa- "potrafi pracowac" bezposrednio na 64bitach, a "jest" 64 bitowy. Kluce sie tylko w tym wzgledzie, ze pojmowanie K8 jako procesora stricte 64bitowy to blad i nie ma co go porownywac z Itanium, ktory "jest" scisle 64bitowy.

K7 i P4 to procesory 32bitowe i nie ma co ich porownywac z 286. Chodzi mi o sama architekture. K8 ma wiecej wspolnego z K7 niz P4 z P!!!

To może wytłumacz mi czym musiałby się różnić K8 od K7 żebyś mógł go nazwać procesorem 64 bitowym? Bo jak na razie nie napisałeś nic konkretnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi