Skocz do zawartości
MeHow

Cyfrak z Mediamarkt za 666zl, co sadzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie to samo z medionami tez masz dylemat do zakupu 1 sztuki pozniej okazuja sie byc niezle i w tym wypadku tanie nie oznacza kiepskiej jakosci! to jest filozofia mająca zastosowanie do wszystkiego, podobnie z asrockami miales xxx mogles doskladac xxx i kupic np epoxa to jest filozofia w ktorej jedynym argumentem jak widac jest cena a nie firma, do kazdej kwoty mozna doskladac 200 i tak w nieskonczonosc :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupuję A60 za 8oozł.

Długo nad tym myślałem, ale w końcu doszedłem do wniosku, iż 2MP stykną.

Oczywiście zaciągnąłem rady od fachowców.

czy nie jest to za mało żeby wywoływać fotografie w rozdzielczości 

10x15?

Po mojemu wystarczy  -  ale nie masz już możliwości manewru z ewentualnym kadrowaniem. Można "dołożyć" nieco pixeli  -  programem graficznym...

A70 ma 3.2MP czy ta różnca 1.2MP ma jakieś znaczenie w jakości zdjęć?  Czy o tym decyduje tylko optyka?

Zdjęcia oglądasz na maonitorze.  On ma 0,7mpx. Czyli do tego wystarczy aparat 2mpx! Jak będziesz chciał robić powiększenia, wtedy okaże się, że te 2mpx  -  to trochę mało.
Jedna z recenzji użytkownika:

Nie można popadać ze skrajności w skrajność - aparat nie jest szczytem technologii foto, ale nie jest też bublem. To po prostu aparat kompaktowy dla amatorów. 2 MP - przy dobrym obiektywie, systemie kompresji i oczywiściw wysokiej jakości matrycy wystarcza do odbitek A5 w doskonałej jakości (polecam starą cyfrową lustrzankę HP912). Canon A60 też sprawuje się tu nieźle. W swojej klasie ma silnych i tanich konkurentów (nie wspominam o zabawkach typu ChinaTech;) - Minoltę E223, Olympusa C220, HP 635, niektóre Kodaki... Jednak jakość Canona jak i zdjęć z niego na tle rywali prezentuje się dobrze, aparat praktycznie nie ustępuje w niczym podobnym aparatom klasy 2 MP. Plusem moim zdaniem jest obsługa tanich kart CF i dobra jakość zdjęć. Oczywiście nie ma co porównywać z Minoltą S404, Canonem A80, HP 935, Olympusem C450, ale to już inna półka cenowa.

Przeczytałem jeszcze wiele innych podobny recenzji oraz testów.

Jasne wynikało z nich iż ten aparat o śmiesznej już dziś maxymalnej rozdzielczości 16oox12oo w zupełności wystarcza. Zdjęcia są równie wysokiej jakości jak z Canona A70 który w najlepszym przypadku jest droższy o 300zł.

A nie ma żadnej różnicy poza matrycą 3.2MP. Ktoś powie że da się kręcić filmy w rozdzielczości 64ox48o ale co z tego jeśli taki film może trwać tylko kilkanaście sekund??

Jakość optyki zastosowanej w tym Canonie jest bardzo wysoka jak na tą klasę cenową.

Wiem że nawet 4MP w Mediona z Allegro nie będą w stanie dorównać fotą z A60. Jeśli się mylę proszę skorygować.

Uważam że głupotą jest kupować 5MP aparaty ponieważ mój kolega ma P12 za którego dał chyba 2.5k dawno temu ale i tak nie robi zdjęć na tej rozdz. ponieważ dwie karty memory stick po 128MB mu nie wystarczają na tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupilem na allegro A70 za 800zl , uzywany jeden miesiac... cene dlugo negocjowalem a chlopakowi pilnie potrzebne pieniadze,. No i mysle ze rewelacja.

Zamiast kupowac to cos Kodaka, radze szukac ciekawych okazji na allegro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko powie mi ktoś czy on jeszcze jest na 100% w MM bo ja mam do MM 40km i nie widziało by mi sie jechać na darmo

A nie możesz po prostu do nich zadzwonić i się zapytać?

Aparacik jest jak za tą cenę super. Tu masz porównanie zdjęć z pięciokrotnie droższym Canonkiem a80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że moige zadzwonić ale sie jeszcze zastanawiam bo jak widziałem fotki i porównałem z canon-em to sie jeszcze zastanawiam

Przejżałem co nie co i myśle kupić coś z tych :

KODAK CX 6330, 3.1 MP

http://allegro.pl/show_item.php?item=25496952

KODAK CX6200

http://allegro.pl/show_item.php?item=25634218

CANON A60

http://allegro.pl/show_item.php?item=25334117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to ma byc Twoj pierwszy aparat to na pewno polecam Ci Kodaka cx6200, dlaczego, dlatego ze z poczatku warto poznac swoje zainteresowanie fotografią, ja mialem aparat wlasciwie podobnej klasy i sprzedalem poprostu fotografia nie byla moim powolaniem, lubilem pstryknac fotke zobaczyc na monitorze i to wszystko, dlatego warto sie przekonac z poczatku zanim sie wyda wieksze pieniadze, a pamietaj ze w przypadku np a60 to dopiero poczatek kosztow, do tego wysylka, do tego ladowarka, aku, do tego karta pamieci i nim sie obejrzysz wydales 1000 a moze sie okazac ze swietny aparat zamiat robic zdjecia lezy na polce. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wytłumaczycie mi to co to jest i do czego służy:

1. czułość (ISO)

2. autofokus

3. balans bieli

4. przesłona

5. migawka

a i od czego zależy czy da sie robić zdjęcia w nocy ??

z góry thx

PS. ciężko sie zdecydować na tego cyfraka eh max 700zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wytłumaczycie mi to co to jest i do czego służy:

1. czułość (ISO)

2. autofokus

3. balans bieli

4. przesłona

5. migawka

a i od czego zależy czy da sie robić zdjęcia w nocy ??

z góry thx

PS. ciężko sie zdecydować na tego cyfraka eh max 700zł

1. Tak jak czulosc filmu na swiatlo. Jesli np. chcemy miec przeslone 8.0, to przy wiekszej czulosci na swiatlo czas naswietlania bedzie krotszy (czyli np. latwiej zrobic zdjecie bez statywu, woda bedzie jak zamrozona), mniejsza czulosc - dluzszy czas naswietlania.

2. autofokus - automatycznie lapanie ostrosci - czli normalka we wszystkich tanich aparatach

3. Jak nazwa wskazuje, jesli bedzie ustawiony zly balans bieli, to np. wieczorem przy sztucznym swietle, zdjecie wyjdzie bardzo zolte.

4. przeslona - dziurka. Duza dziurka (czyli przeslona gdzie liczba jest mala), to mala glebia ostrosci, i mozliwy ejst krotszy czas naswietlania. Mala dziurka to duza glebia ostrosci, ale wymaganyj est dluzszy czas naswietlania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od czego (której opcji) zależy że fotki w nocy nie wychodzą ?

Podobno tym cyfrakiem nie da sie zrobić fotki w nocy ??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25314463

prawda to czy nie ?

Update.

a jednak jestem zdecydowany na 99,9% że kupie Canona A60

jak uwidziałem filmiki jakie on robi to zaraz se powiedziałem tylko A60

wyłoże pewnie jakieś 800zł no ale cuż

Myślicie że to dobry wybór ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie dobry, ale aby dla filmów kupować aparat cyfrowy... :roll: No coż twój wybór - osobiście polecam aparat - sam mam A70 i jestem wręcz wniebowzięty :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze dobry wybor, ale filmow nim nie zrobisz zadnych rewelacyjnych, do filmow jest kamera :) a tym mozesz cos krotkiego nakrecic jesli akurat nie masz kamery - ale tak to niska rozdizelczosc, taka sobie jakosc, malo fps.

Co do zdjec nocnych - tym aparatem raczej takich nie porobisz, praktycznie konieczna jestm ozliwosc manualego ustawiania czasu i przeslony (najlepiej jakby czas naswietlania byl nieograniczony). No ale z lampa blyskowa na imprezie bedzie oczywiscie ok - tak jak zwyklym aparatem automatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyy

a60 ma pelnego manuala :>

poza ostroscia ofkoz, ale i z tym mozna dac sobie rade :>

nie gadaj ? manualne ustawienei czasu i przeslony, czy tylko priorytet czasu, lub przeslony ?

Rocky: ale o jakie zdjecia w nocy c i chodzi, jakies bez zrodel swiatla ? tak jak mowilem - trzeba kilkanascie sekund, moze kilkadziesiat, a moze nawet kilka minut naswietlania w nocy, ten canon chyba nie ma takich mozliwosci.

Ale normalne zdjecia z lampa blyskowa, albo jak jest swiatlo - pewnie ze zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....ale o jakie zdjecia w nocy c i chodzi....

o taki np. siedze w nocy przy ognisku i chce zrobić fotke, lub jakaś impra w nocy i chce fotke , nie chodzi mi o fotki całkowitej ciemności i żeby to aparat oświetlił tylko o takie jak jest coś w nocy przy słabym świetle np. lampka, ognisko, świeczka itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....ale o jakie zdjecia w nocy c i chodzi....

o taki np. siedze w nocy przy ognisku i chce zrobić fotke, lub jakaś impra w nocy i chce fotke , nie chodzi mi o fotki całkowitej ciemności i żeby to aparat oświetlił tylko o takie jak jest coś w nocy przy słabym świetle np. lampka, ognisko, świeczka itp.

raczej winny wyjsc, wejdz sobie na samples.brb.pl

tam w ktoryms zestawie bylo nocne z a60, lub z a70

a co do tego manuala

ma manual, nie tylko riorytety (o ile myslimy o tym samym, ale chyba tak :> )

normalnie mozesz sobie w trybie manualnum ustawic niezaleznie przeslone od czasu itp

ale imho takie cos i tak jest g** warte

na codzien uzywam lustrzanki analogowej i na pierscieniach mozna przynajmniej wsio szybko ustawic, a nie sie chrzanic z przyciskami w aparacie

no chyba, z emamy kupe czasu i robimy foto jakiegos pomnika, czy jakies wlasnie foto nocne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyy

Ostrość można ustawić również manualnie :) w tym modelu.

Co do cyfrówek (klasy budżetowej) to moim zdaniem ich najgorszą wadą jest brak możlwości ustawienia głębi ostrości za pomocą przysłony. Tzn można to zrobić, ale tylko jeżeli fotografowany obiekt znajduje się bardzo blisko (do około 1m).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyy

nie gadaj ? manualne ustawienei czasu i przeslony, czy tylko priorytet czasu, lub przeslony ?

Rocky: ale o jakie zdjecia w nocy c i chodzi, jakies bez zrodel swiatla ? tak jak mowilem - trzeba kilkanascie sekund, moze kilkadziesiat, a moze nawet kilka minut naswietlania w nocy, ten canon chyba nie ma takich mozliwosci.

Ale normalne zdjecia z lampa blyskowa, albo jak jest swiatlo - pewnie ze zrobisz.

ma pełnego manuala czyli ręczne ustawienia czasu i przysłony a także maualne ustawianie ostrości, i dodam ze robiłem z A60 na papier zdjęcia w www.fotojoker.pl nawet w formacie 15X20 i naprawde powiadam wam :twisted: twierdzenia że 2 Mpix to max 10x15 można między bajki włożyć, jeśli zdjęcie jest dobrze naświetlone to 13X18 spoko można robić i bardzo ładne wychodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi