Skocz do zawartości
ANalfabeta

Fenomen kwaśnego mleka

Rekomendowane odpowiedzi

Kilak minut temu siedzac sobie przed kompem moj zoladek powiedziale jesc. Wpadlem do kuchni banan w reke i mysle popije sobie szklaneczką swiezego porannego mleka. Jakie było moje zdziwienie, gdy na jezyku poczulem kwaśny smak. Pogoda jaka jest kazdy widzi, u mnie nawet dzis lekko grzmialo, a jak to mowia "Idzie burza mleko kwaśnieje"

Nigdy niewierzylem w tego typu historyjki, ale teraz siedze w duzym szoku. Czy moze to ktos racjonalnie wyjasnic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze mleko teraz strasznie szybko kwasnieje, gdyz pelo swinstw w nim jest...nie jest to juz to mleko co kiedys....z dzisiejszego mleka nie zrobi sie za chiny ZSIADLEGO...a kiedys mozna bylo...teraz po prostu nie "zsiadzie" sie i juz...

A PO DRUGIE rzeczywiscie jak jest BURZA i zostawisz mleko(przegotowane w garnku na kuchence albo w kartoniku(otwarte juz) na stole) to SKWASNIEJE....DLACZEGO????? nie mam pojecia ale tak jest...niech jakis biolog sie wypowie...mi juz nie raz po burzy mleko skwasnialo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z burza to wogule sa jakies dziwne rzeczy... o ile sie nie myle zwieksza sie ilosc azotu w atmosferze i to moze powodowac kwasnienie mleka. Zwierzeta przed burza tez sa bardziej niespokojnie - zaobserwowane na moim 8 miesiecznym owczarku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt tak sie robi ze jak idzie burza to mleko i nie tylko mleko sie psuje podobno tez "flaki" i ze ludzie sie boja na komunie przyzadzac ta potrawe bo sie w momecie psuje jak idzie burza a w maju o nia nie trudno

co do tego co ktos napisal ze dzisiejsze mleko nie jest jak kiedys ze sie nie da zeobic zsiadlego tylko ten ktos zapomnial ze mleko kupione w sklepie jest pasteryzowan itp a to od krowy zawsze sie zsiadzie .. mloeko jest to samo tylkow rozne sposoby sie przedluza jego przydatnosc nic z nim sie nie stalo a nawet zyskalo klasy extra 1 2 itp ..

moj wujek ma gospodarstow i ma takie wieksze ze oddaje mleko do mleczarni ma klase 1 albo extra i jak wezme jego mleko do domu to sie zsiadzie a przeciez z tego samego jest pozniej robione laciate iinne .. a z burza to ja nie wiem ale lubie jak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK Panowie beka niezla, ale czy jest jakies naukowe wytlumaczenie ??

Powiedzcie bo zaczne wierzyc w zabobony i przesady o gusłach niewpomne

stare mleko ??? :wink: moze za bardzo podkreciles lodówke ?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt tak sie robi ze jak idzie burza to mleko i nie tylko mleko sie psuje podobno tez "flaki" i ze ludzie sie boja na komunie przyzadzac ta potrawe bo sie w momecie psuje jak idzie burza  a w maju o nia nie trudno  

co do tego co ktos napisal ze dzisiejsze mleko nie jest jak kiedys ze sie nie da zeobic zsiadlego tylko ten ktos zapomnial ze mleko kupione w sklepie jest pasteryzowan itp a to od krowy zawsze sie zsiadzie .. mloeko jest to samo tylkow rozne sposoby sie przedluza jego przydatnosc nic z nim sie nie stalo a nawet zyskalo klasy extra 1 2 itp ..

moj wujek ma gospodarstow i ma takie wieksze ze oddaje mleko do mleczarni ma klase 1 albo extra i jak wezme jego mleko do domu to sie zsiadzie a przeciez z tego samego jest pozniej robione laciate iinne .. a z burza to ja nie wiem ale lubie jak jest

to ja napisalem i PRZECIEZ WIEM ze mleko od krowy sie zsiadzie...przeciez krowy sie nie zmienily:)) tylko napisalem ze mleko ktore my dostajemy w sklepach ma tyle gowien w sobie ze SIE NIE ZSIADZIE...a kiedys takie ze sklepu tez sie spokojnie zsiadlo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze sklepu tez sie zsicadzie ale nie jakies wypasione czyli laciate i tego typu tylko to chyba w tych workach jest normalniejsze i tez sie z siadze .. ale to mleko jest chyba takie same pod wzgledem wszystkiego tylko ze jest no uht czyli chyba nie wiem do konca na cieplo pakowane czy cos nie wiem jak to jest nie jestem mleczazem

pace hy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zonk :P u mnie mleko ani razu nie skisło ale też było dziwne jak po burzy przylazłem do kuchni, leje soku(jabłkowego otwartego dzień wcześniej) a tu swaśniał(smakował jak wino :D )

A z tym mlekiem to nawet nie mogę tego pojąć, może te wszystkie białka jakoś reagują na zmiany ciśnienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jonizacja powietrza przed burzą? Ewentualnie wpływ ozonu?

hmm watpie, cytuje "Idzie burza mleko kwaśnieje" watpie zeby podczas uderzen piorunow wytwarzaly sie takie ilosci ozonu ze jego stezenie roslo drastycznie kilka km od miejsca burzy. Chociaz szczerze mowiac o tym samym pomyslalem czytajac post ANalfabety :>

ANalf to mleko bylo w lodowce? bo jesli tak to teoria ozonowa wlasnie spalila na panewce :) bo lodowka jest raczej hermetyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ja wam powiem prawde.

Jak idzie burza, to krasnoludy i hobbity robia zapasy (jak im zaleje wyjscia to musze miec zapasy na kilka dni), dlatego swoje stare mleko z poprzednich zapasow podmieniaja na wasze i ot cala tajemnica. Tak sie dzieje od wiekow i dziac sie bedzie :)

A tak na serio, to spytam babcie, moze ona bedzie wiedziala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nakarmiłeś na czas domowych skrzatów i naszczały do tego mleka. Każdy wykształcony człowiek wie, jakich problemów mogą narobić głodne skrzaty. Hańba i srom na cię.

Hmm, srom? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to tylko z mlekiem. To samo dzieje sie z rosolem i flakami.

Dlaczego nie wiem. Ale jest to fakt.

Co do zsiadlego mleka. Przy pasteryzacji zabijane sa kultury bakterii. Otworz karton przelej mleko i dodaj lyzeczke kefiru/jogurtu. Mleko normalnie sie zsiadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nakarmiłeś na czas domowych skrzatów i naszczały do tego mleka. Każdy wykształcony człowiek wie, jakich problemów mogą narobić głodne skrzaty. Hańba i srom na cię.

Hmm, srom? :>

Uprasza się nie karmić[...]? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi