ANalfabeta Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Kilak minut temu siedzac sobie przed kompem moj zoladek powiedziale jesc. Wpadlem do kuchni banan w reke i mysle popije sobie szklaneczką swiezego porannego mleka. Jakie było moje zdziwienie, gdy na jezyku poczulem kwaśny smak. Pogoda jaka jest kazdy widzi, u mnie nawet dzis lekko grzmialo, a jak to mowia "Idzie burza mleko kwaśnieje" Nigdy niewierzylem w tego typu historyjki, ale teraz siedze w duzym szoku. Czy moze to ktos racjonalnie wyjasnic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Moze ze strachu kwasnieje? :lol: tez ciekawy jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Hehehehe :lol: Ja sobie wlasnie zrobilem platki z mleczkiem, zjadlem i cos czuje ze dziwnie smakowalo :D Sprawdzilem mleko i bylo kwasne :lol: X-Files 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 imo to bojda ale kto wie. bardziej obstawiam na to, ze mleko po zagotowaniu czy tez po otwarciu traci chemie ktora do niego laduja stad się szybko psuje. np banan po 15 minutach jest brązowy :) mleko szybko kwasnieje itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Nessay: mleko "prosto" od krowy zadne tam kartoniki bleeeee. Po drugie pilem to samo rano bylo extra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 8O to imo czit :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Milk-Punkbuster-a powinni zrobic :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Z krowa bylo cos nie tak , rak piersi czterech czy cos :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Krowa nie spelniala norm unii europejskiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 OK Panowie beka niezla, ale czy jest jakies naukowe wytlumaczenie ?? Powiedzcie bo zaczne wierzyc w zabobony i przesady o gusłach niewpomne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 po pierwsze mleko teraz strasznie szybko kwasnieje, gdyz pelo swinstw w nim jest...nie jest to juz to mleko co kiedys....z dzisiejszego mleka nie zrobi sie za chiny ZSIADLEGO...a kiedys mozna bylo...teraz po prostu nie "zsiadzie" sie i juz... A PO DRUGIE rzeczywiscie jak jest BURZA i zostawisz mleko(przegotowane w garnku na kuchence albo w kartoniku(otwarte juz) na stole) to SKWASNIEJE....DLACZEGO????? nie mam pojecia ale tak jest...niech jakis biolog sie wypowie...mi juz nie raz po burzy mleko skwasnialo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Ja niedawno wypiłem 1L mleka - ciekawe czy już skwaśniało :wink: Jutro się mamuśki spytam, ona wie takie rzeczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 z burza to wogule sa jakies dziwne rzeczy... o ile sie nie myle zwieksza sie ilosc azotu w atmosferze i to moze powodowac kwasnienie mleka. Zwierzeta przed burza tez sa bardziej niespokojnie - zaobserwowane na moim 8 miesiecznym owczarku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Kurde co niektore osoby maja problemy....... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 A na poważnie - zaglądam dziś wieczorem do kartonu z mlekiem (otwartego wczoraj) i mleko zrobiło się takie dziwnie gęste - nie czuć jeszcze kwasem, ale już się chyba nie nadaje - zostawiłem do jutra, zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Kurde co niektore osoby maja problemy....... :|Na tym forum widzialem juz wieksze. A co do tego azotu to malopradopodobne bo butelka zakrecona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 ja tam kupoje melko w kartoniuku (takie zielone 5+ bodajze sie nazywa) jeszcze mi nigdy nie skwasnialo od buzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 to fakt tak sie robi ze jak idzie burza to mleko i nie tylko mleko sie psuje podobno tez "flaki" i ze ludzie sie boja na komunie przyzadzac ta potrawe bo sie w momecie psuje jak idzie burza a w maju o nia nie trudno co do tego co ktos napisal ze dzisiejsze mleko nie jest jak kiedys ze sie nie da zeobic zsiadlego tylko ten ktos zapomnial ze mleko kupione w sklepie jest pasteryzowan itp a to od krowy zawsze sie zsiadzie .. mloeko jest to samo tylkow rozne sposoby sie przedluza jego przydatnosc nic z nim sie nie stalo a nawet zyskalo klasy extra 1 2 itp .. moj wujek ma gospodarstow i ma takie wieksze ze oddaje mleko do mleczarni ma klase 1 albo extra i jak wezme jego mleko do domu to sie zsiadzie a przeciez z tego samego jest pozniej robione laciate iinne .. a z burza to ja nie wiem ale lubie jak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 laciate to tam uht-uja jeszcze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 OK Panowie beka niezla, ale czy jest jakies naukowe wytlumaczenie ?? Powiedzcie bo zaczne wierzyc w zabobony i przesady o gusłach niewpomne stare mleko ??? :wink: moze za bardzo podkreciles lodówke ?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 to fakt tak sie robi ze jak idzie burza to mleko i nie tylko mleko sie psuje podobno tez "flaki" i ze ludzie sie boja na komunie przyzadzac ta potrawe bo sie w momecie psuje jak idzie burza a w maju o nia nie trudno co do tego co ktos napisal ze dzisiejsze mleko nie jest jak kiedys ze sie nie da zeobic zsiadlego tylko ten ktos zapomnial ze mleko kupione w sklepie jest pasteryzowan itp a to od krowy zawsze sie zsiadzie .. mloeko jest to samo tylkow rozne sposoby sie przedluza jego przydatnosc nic z nim sie nie stalo a nawet zyskalo klasy extra 1 2 itp .. moj wujek ma gospodarstow i ma takie wieksze ze oddaje mleko do mleczarni ma klase 1 albo extra i jak wezme jego mleko do domu to sie zsiadzie a przeciez z tego samego jest pozniej robione laciate iinne .. a z burza to ja nie wiem ale lubie jak jest to ja napisalem i PRZECIEZ WIEM ze mleko od krowy sie zsiadzie...przeciez krowy sie nie zmienily:)) tylko napisalem ze mleko ktore my dostajemy w sklepach ma tyle gowien w sobie ze SIE NIE ZSIADZIE...a kiedys takie ze sklepu tez sie spokojnie zsiadlo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Jonizacja powietrza przed burzą? Ewentualnie wpływ ozonu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 ze sklepu tez sie zsicadzie ale nie jakies wypasione czyli laciate i tego typu tylko to chyba w tych workach jest normalniejsze i tez sie z siadze .. ale to mleko jest chyba takie same pod wzgledem wszystkiego tylko ze jest no uht czyli chyba nie wiem do konca na cieplo pakowane czy cos nie wiem jak to jest nie jestem mleczazem pace hy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Jonizacja powietrza przed burzą? Ewentualnie wpływ ozonu? twoj avanterek tez byl pod wplywem ozonu hehe dziwolong jakis hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Zonk :P u mnie mleko ani razu nie skisło ale też było dziwne jak po burzy przylazłem do kuchni, leje soku(jabłkowego otwartego dzień wcześniej) a tu swaśniał(smakował jak wino :D ) A z tym mlekiem to nawet nie mogę tego pojąć, może te wszystkie białka jakoś reagują na zmiany ciśnienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Jonizacja powietrza przed burzą? Ewentualnie wpływ ozonu?hmm watpie, cytuje "Idzie burza mleko kwaśnieje" watpie zeby podczas uderzen piorunow wytwarzaly sie takie ilosci ozonu ze jego stezenie roslo drastycznie kilka km od miejsca burzy. Chociaz szczerze mowiac o tym samym pomyslalem czytajac post ANalfabety :> ANalf to mleko bylo w lodowce? bo jesli tak to teoria ozonowa wlasnie spalila na panewce :) bo lodowka jest raczej hermetyczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 No dobra, ja wam powiem prawde. Jak idzie burza, to krasnoludy i hobbity robia zapasy (jak im zaleje wyjscia to musze miec zapasy na kilka dni), dlatego swoje stare mleko z poprzednich zapasow podmieniaja na wasze i ot cala tajemnica. Tak sie dzieje od wiekow i dziac sie bedzie :) A tak na serio, to spytam babcie, moze ona bedzie wiedziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Nie nakarmiłeś na czas domowych skrzatów i naszczały do tego mleka. Każdy wykształcony człowiek wie, jakich problemów mogą narobić głodne skrzaty. Hańba i srom na cię. Hmm, srom? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Nie jest to tylko z mlekiem. To samo dzieje sie z rosolem i flakami. Dlaczego nie wiem. Ale jest to fakt. Co do zsiadlego mleka. Przy pasteryzacji zabijane sa kultury bakterii. Otworz karton przelej mleko i dodaj lyzeczke kefiru/jogurtu. Mleko normalnie sie zsiadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Nie nakarmiłeś na czas domowych skrzatów i naszczały do tego mleka. Każdy wykształcony człowiek wie, jakich problemów mogą narobić głodne skrzaty. Hańba i srom na cię. Hmm, srom? :> Uprasza się nie karmić[...]? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...