Skocz do zawartości
myserwis

I nastała cisza

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sobie kupiłem tanią obudowę Tracer Caprun i wsadziłem do niej zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-302DF) i cieszę się niesamowitą ciszą. Nawet w nocy zciąganie bez szumu. Zdecydowanie polecam.

A wy co sądzicie o sensowności takich inwestycji ? Po zanajomości zapłaciłem za Chieftec'a 220 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wunat: "Nie mam nic do powiedzenia, ale strzelę kilka postów bez sensu. Ach... jestem taki aktywny dziś na forum :lol: "

myserwis: ja mam tracer ocean door (w standardzie bez zasiłki) + chieftec 360W (HPC-360-302DF). Niestety mój chief jest dla mnie za głośny :( Nie każda sztuka jest super-cicha :? A twoja obudowa bardzo mi się podobała jak sam miałem kupować, ale nie chciałem z zasiłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo po to jest foum...

Sam swego czasu walczylem z kompem aby go wyciszycz.

To co zmienilem to zasilacz na HPC-360-302DF, pasywne chlodzenie plyty niebieski zalman, pasywne chlodzenie VGA ATI9100 zrobione ze starego wielkiego aluminioewgo radiatora (przyklejone bo innaczej sie nie da) i 2 wentylatory noise arctic cooling co by obudowe przewietrzyc i taki sam studzący procka.

Calosc jest nieslyszalna z odleglosci 2 metrow (w nocy gdy jest bardzo cicho)

Fakt faktem jak sie opisuje co sie zrobilo w kompie by bylo ciszej to lepiej opisac wszystko a nie tylko zmiane zasilacza na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no właśnie. co innego opisać cały modzik : maty, wiatraki, radiatory a nie zzmiana zasilacza jako super cichy mod. też mam cichy zasilacz, miałem gąbki do wyciszania.

ciebie to chyba dzis ktos potracil ... kolejny temat w ktorym moralizujesz

kazdy moze pisac co chce i jak chce w temacie

masz byc niemily/obrazac innych to lepiej nie pisz

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciebie to chyba dzis ktos potracil ... kolejny temat w ktorym moralizujesz

kazdy moze pisac co chce i jak chce w temacie

masz byc niemily/obrazac innych to lepiej nie pisz

pozdr

Czyzby napewno????

Wielu nieobecnych wsrod nas tak myslalo.

Podpowiem: Mylili sie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma ciszy na AC jak ktoś ma AMD w srodku :D a i na wc nie jest łatwo... tak tak - cisza to pojecie względne

nie mów że czytałeś ten numer komputer świata gdzie pisali że intel to cichsza platforma :lol:

rozumiem, że chcesz zasugerować że albo procesory AMD brzęczą :lol: albo grzeją się tak, że do chłodzenia potrzebny jest super głośny zestaw :?: ja mam AMD i jest cichy choć wiatrak na nim trochę słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie całości wyciszenia:

1. Zasilaczx zmieniony na Chieftec 360W (HPC-360-302DF)

2. Cooler zmieniony na Cooler Master CP5-8JD1F-OL (29 dB max)

3. Grafika FX 5200 128 bit 128 MB z wentylatorem wymieniona na identyczny model z pasywnym chłodzeniem.

Zestraw w Windzie niesłyszalny z odległości 1 m (poważnie - przebija się tylko praca dysku jak coś kopiuję)

A zasilacz za 220 PLN bo - jak napisałem - kupiony po znajomości z minimalną marżą.

Taki zasilacz kosztuje dla odbiorców hurtowych ( czytaj sklepów itp.) około 180 PLN netto. Do tego doliczją VAT ( to zrozumiałe) i marżę (według uznania). Kolega ze sklepu komputerowego pokazywał mi cennik hurtowy komputronika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie przeczytałem te wasze wiadomości i się zastanawiam, po co to napisaliście (po co ten topic?).

Co do zmian w komputerku - podzespołów (mod), upiększania, wyciszania służy dział MODYFIKACJE.

A do gadania, aby pogadać to wymyslono coś takiego jak Ośla łączka. Chyba nie robli tych działów aby ładnie wyglądało, tylko aby zachować jakiś ład i porządek.

Jak potrzebujecie jakiejś informacji o sprzęcie czy opini to pierw używacie opcji szukaj a później piszecie jeśli nie znaleźliście.

ps. może jestem przemęczony nauką (10 godzinną) ale nie widzę sensu pisać takich topiców w tym dziale i poruszać takich tematów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie całości wyciszenia:

1. Zasilaczx zmieniony na Chieftec 360W (HPC-360-302DF).

wyobraz sobie ze mam podobny zasilacz (SF) i na dodatek chłodzony wodą... a wiatrak ma zdławiony do 700RPM - i w nocy to jest jeden z trzech elementów kompa ktore słychac - wyraźnie... :D nie jest to hałas uciążliwy ale żeby powiezieć że czegoś nie słychać trzebaby zrobić prosty eksperyment - siedzę przy biurku - ty właczasz kompa a ja rozpoznaję czy jest właczony czy nie

a wracając do tematu - na intelu można zbudować kompa na chłodzeniu całkowicie pasywnym - CelT rulz... (jak dopadnę XP-M to tez spróbuję)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi