Skocz do zawartości
topcat

Chlodzenie wodą twardziela

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem na w katalogu Modernizacje dysk chlodzony woda mam w zwiazku z tym pytanko

Jak zabezpieczyc go by woda nie dostala sie do elektroniki?

W ktoryms magazynie komputerowym przeczytalem ze dyski maja czujnik cisnienia jak w takiej

sytuacji mozna wykonac takie zadanie?

:mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna wykonac to na 2 sposoby

jeden z nich to wlozenie dtawdziela w gruby worek foliowy i wlozenie go do pojemnieka z woda ktory jest podlaczony pod uklad WC

albo tez zrobic specjalny blok z miedzi i przyczepic go do dysku od spodu (gory) albo z boku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jakim choojnikoo ciśnienia ty moowish ! :lol:

tam koleś poprowadził dookoła tfardego roorki miedziane i to one za pośrednictwem blashki ( prawdopodobnie ) odprowadzajom ciepło z dyskoo, chociaż ja nie jestem zbytnio pshekonany co do skootechności tego rozwiązania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jakim choojnikoo ciśnienia ty moowish !  :lol: 

tam koleś poprowadził dookoła tfardego roorki miedziane i to one za pośrednictwem blashki ( prawdopodobnie ) odprowadzajom ciepło z dyskoo, chociaż ja nie jestem zbytnio pshekonany co do skootechności tego rozwiązania...

Ten 'koleś' to ja. Rurki są przylutowane do blachy miedzianej która jest przykręcona do dysku. Skuteczność jest bardzo dobra, dysk jest ZIMNY, nawet w te upały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informacje

chodzilo mi wlasnie o chlodzenie poprzez zanurzenie w wodzie.

Na zdjeciu dysk zamkniety byl w pudelku z pleksi wypelnionym woda a pozniej jeszcze obklejony korkiem dla wyciszenia, widocznie zdjecie bylo kiepskiej jakosci i nie zauwazylem tego worka foliowego. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informacje

Na zdjeciu dysk zamkniety byl w pudelku z pleksi wypelnionym woda a pozniej jeszcze obklejony korkiem dla wyciszenia, widocznie zdjecie bylo kiepskiej jakosci i nie zauwazylem tego worka foliowego. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informacje

???????????????????

Dysk nie jest zanurzony w wodzie - jak to sobie wyobrażasz?

Układ jest zamknięty - w rurkach płynie woda, a rurki są przykręcone do dysku, a dysk jest obudowany plexi i korkiem żeby było ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk nie jest zanurzony w wodzie - jak to sobie wyobrażasz?...

wlasnie mialem o to zapytac gdzie on tam wyczytal ze HDD jest zanurzony w H2O - pewnie kolejna osoba ktora lubi same obrazki (moze wychowany na komiksach) :lol:

albo gostek robi sobie jaja :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informacje

tutaj http://www.pcworld.pl/artykuly/21481_6.html masz opis chłodzenia HDD w worku i zanurzonego w wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

tutaj http://www.pcworld.pl/artykuly/21481_6.html masz opis chłodzenia HDD w worku i zanurzonego w wodzie.

dobrze napisales - opis (sam opis) bo jakos nie moge sie dopatrzec fotki - albo to zart albo gosciu pisal po pijaku - mogl napisac zeby zamiast worka foliowego uzyc np prezerwatywy byloby smiesniej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie dysku przez WC tez OK, ale czy nie prosciej przykrecic taki dysk + radiatorki do obudowy (standardowo) - moze i cieplo nie jest wywalane na zewnatrz, ale dysk dobrze chlodzony

Poza tym nie uwazam, zeby chlodzenie z gory czy dolu cos dawalo (zwlaszcza przy Seagate Barr. 4, ktore praktycznie grzeja sie tylko na bokach) - jak WC to tylko po bokach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie dysku przez WC tez OK, ale czy nie prosciej przykrecic taki dysk + radiatorki do obudowy (standardowo) - moze i cieplo nie jest wywalane na zewnatrz, ale dysk dobrze chlodzony

Poza tym nie uwazam, zeby chlodzenie z gory czy dolu cos dawalo (zwlaszcza przy Seagate Barr. 4, ktore praktycznie grzeja sie tylko na bokach) - jak WC to tylko po bokach

Ajajaj to chyba ja mam jakies dziwne serie bo mi sie grzeja przedewszystkim u gory...

Ja zapodalem wiatraczek przed dyskiem i znizylo mi to temp. dysku do 38 C max, mysle ze to jest dobre rozwiazanie.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mialem pisac nowy topic a tu widze temat jest, wiec pisze.

wczoraj podlaczylem chlodzenie wodne do mojej barakudy4.

chlodzenie wykonane jest z 2 plaskownikow o gr. 4mm przykreconych do bokow barakudy i jednej blachy lezacej na gorze dysku. do plaskownikow przylutowane jest po 1 rurce miedzianej, do blachy 2 rurki. Calosc polaczona kolankami miedzianymi tworzy jeden uklad. wsztstko oblozone jest szczelnie pianka (mata turystyczna).

czas na testy:

test wykonalem programem HDD Temperature mierzacym temperature bezposrednio sensorem umieszczonym fabrycznie w dysku (s.m.a.r.t.)

--> temperatura przed zalozeniem wody dochodzila do 45*C

--> temperatura po zalozeniu doszla do 33*C i ani stopnia wiecej

tak wiec piszacy tutaj ze cos sie nie sprawdza niech wczesniej sami to sprawdza a potem pisza, bo bzdety pisza :evil: . Pamietam ze byl tu taki gosc co pisal ze zalozenie pompy od c.o. jest bez sensu, chetnie bym go teraz zaprosil do siebie :twisted:

co do barakudy to grzeje sie ona tak od bokow jak i od gory, od dolu sie mniej grzeje poniewaz pod blacha oslaniajaca jest pianka(gabka) ktora izoluje nie tylko odglosy ale i cieplo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopcze pisz po Polsku. Moze bo to niektorych tutaj wkur... Np. mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopcze pisz po Polsku. Moze bo to niektorych tutaj wkur... Np. mnie...

mnie tez, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...