Skocz do zawartości
k a m e r e k

Piorun, elektryka i elektronika - zabezpieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys gdzies widzialem takie urzadzonka do montazu przed cala jeszcze instalacja w domq ktore mialo chronic przed skutkami pioruna tzn na tyle ile szlo pierwsze echo .. bo od samych mln-ów Volt nic nie uchroni.

Szczerze to niech sie juz popala zabezpieczenia niz sprzet o ile pierwsze tansze od drugieog oczywiscie ;)

Jakie wogoel teraz mozna zabepzieczenia znalezc zeby zrobic w miare piorun-proof instalacje w mieszkaniu w bloku zrobic. WIem ze cos bylo jeszcze co przed tablice bezpiecznikow szlo i potrem urzadznoka za nia . Ewentusalnie podpieciue do jakichs typow upsów -line in czy jakosc tak sie nazywaly- co delikatniejszego sprzetu?

heh Biora sie za Marsa a tu glupi piorun narobic szkody potrafi

Jak ktos zna jakies dobre czesciowe i calkowite rozwiazania dla mieszkania .. to prosze o opinie

Jak spisuja sie takie rozwiazania jak:

"1. Specjalny moduł antyprzepięciowy do ochrony elekrtoniki ( w skrzynce z bezpiecznikami zapadkowymi (eskami)) ale kosztuje koło tauzena.

2. UPS Line-Interactive 700VA ~500-700zł

3. Filtr aktywny (bez podtrzymania) np.: APC Line-R -chroni przed wszystkim poza zanikem prądu 400zł." (ktos tu na tweaku napisal)

Kolejne pytanko czy lan guardy robia robote od strony sieci lan w czasie burzy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie w pracy mam zrobioną rozdzielnię do zasilania kompów z zabezpieczeniami klasy B+C. Ceny zabezpieczeń znajdziesz w internecie.

Jak sobie dokładnie przeczytasz powyższy PDF, to przekonasz się, że sama listwa przeciwprzepięciowa (nawet taka za 400zł) nie uchroni sprzętu przed bezpośrednim wyładowaniem w linię zasilającą, jeśli nie posiadamy w instalacji odpowiednich zabezpieczeń klasy I i II (B i C).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obwód gniazd 230V z którego są zasilane odbiornik ja TV, Komp, tel baza itp. można wstawić tak zwany ochronnik przepięciowy wygląda to jak wyłącznik przepięciowy S191 16A, cena tego nie jest mała waha się 100-200zł. Można go też postawić tak by zabezpieczał całe mieszkanie a dopiero zrobić rozejścia na inne obwody. W pracy mamy zabezpieczone w ten sposób 10 komputerów, 3 lata i żaden sprzęt nie padł może szczęście a może coś w tym jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi