Skocz do zawartości
Świder

oc Athlona XP 2400 (i nie tylko:)) i Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Masz epoxa, więc poprostu zwiększ napięcie vcore (czyli na procku) i będzie ok. Musisz popróbować z napięciem, zwiększaj powoli i sprawdzaj stabilność. Ewentualnie nawala jeszcze zasilacz, jaki masz? A z taki pytaniami to tutaj - podstawowe zagadnienia Tam dowiesz się wszystkiego co do oc, a reszta to praktyka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich! wszystko o czym piszecie jest dla mnie magia.Jestem zielony w O/C.Zienlem fsb w cpu z 133Mhz x12.5 na 166 x 12.5. mam 50 stopni Sypie sie tzn resetuje sie komp np w 3d marku Panowie pomozcie.

Zwiększ napięcie na procka.. z 1.65 na 1.75.. powinno pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam na taśme termoprzewodzącą, radiatorki już pocięte i wyszlifowane. Przykleje na mosfety i PLL i może będzie stabilne 2500MHz ;) :D

Jakie masz RAM'y ?? pytam bo w podpisie takie niestandarowe timmingi:) Moje no-name na takich nawet nie idą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytanka:

Ile uda mi się podkręcić 2400+ bez robienia v-modów (brak regulacji napięcia), smarowania grafitem itp.? (Dostępne fsb 138,143,147,150)

Jaki bedzie, pi razy drzwi, przyrost mocy w stosunku do obecnego konfigu? (taki jak w podpisie)

Obecne osiągi

3dmark2k1 11450

3dmark2k3 3800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ-> Nie jestem wróżką ;) i co do proca to nie podałeś nawet serii, więc co ci powiem. Ale bez podnoszenia napięcia to do 2200MHz powinno się udać, a 2150MHz to "prawie" napewno. Kartę masz mocną i w 3d marku 2oo1 to powinieneś ok 15k wyciągnąć, a 3dm 2003 to tylko karta i proc się nieliczy. A jak chcesz wymieniać to pierwsze się zastanów nad nową płytą główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki o to dokładnie mi chodziło :)

Niestety wymiana płytki nie wchodzi w rachubę, ciut drogo by wyszło, zresztą planuję w przyszłym roku kupno drugiego kompa, a rodzicom to co teraz jest aż nadto starczy. Chciałem się poprostu dowiedzieć czy ta wymiana ma sens i z tego co mówisz ma, bo 40% więcej wydajności za dwie stówki brzmi wspaniale 8)

A co do serii to mogę powiedzieć jedynie że bierząca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salom Fszystkim :)

postanowilem sie dolaczyc do dyskusij choc nie mam tak jak wy 2400XP+ tylko 2000XP+ :) moj kiedys chodzil 2250Mhz na 1.7V na WC ale bylem zmuszony zdjac WC i zalozyc AC , potem zas sie przesiadlem an WC i po tej zmianie stala sie dla mnie rzecz niemozliwa :( zeby proc szedl an 2250Mhz 12.5x180 potrzebuje 1.825V :( chociasz to dobre bo stabilne jak skala :)

a mam pytanie odnosnie moda na MP nie mylic z Mobile :)

mam proca z zablokowanym mnoznikiem AXDA200DUT3C KIXIB0403SPMW i mianowicie co mi da mod na MP i czy wogule bedzie on mial sens w przypadku mojego procka ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na moim configu: XP2200+ -BRED, NF7, 2x256 Hynix PC3200 (dual), Chieftec 360-302DF, WC home prodakszyn :)

1,8Ghz>>2,0 Ghz (standard 1,6V)

1,8Ghz>>2,2Ghz (1,65 uruchomienie i błędy ochrony sstemu Windows, 1,7 pełna stabilność) (11x200)

1,8Ghz>>2,3Ghz (11,5x200, 1,8V), to juz gorna granica wiecej nie probowałem i chyba nie będę.

Mam troche lamerskie pytanie :oops: . Poniewaz mam ok 45stopni pokzywane przez Nf7 na WC to jakie sie negatywy napiecia 1,8V i w ogole zawyzonego napiecia? Bo mam wrazenie ze przy dobrym chłodzeniu i zasilaniu procesor ma zapewniony "długi" i stabilny żywot? W sumie potrzebuje te 2,3Ghz :D ale czy warto i czy czasem nie lepiej spokojnie jechac na 2,2Ghz bo en procek ma z rok hulać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamontowałem radiatory na mosfety, a na radiatorki puściłem wiatraczek, efekt jest następujący -> Prime w Small FFT (blend nie idzie bo ram cienki, niewyrabia) przez 3h, potem wyłączyłem. Testowałem na 2455 na 2.05V, kilka razy flaszowałem bios, ale nie wiem czemu nie mogłem przekroczyć 2500MHz, a jakiś tydzien temu wstał na takim ustawieniu, czyżby się procek kończył? ;) wybór ostatecznie padł na d23 3d fire, bo na innych prime się wieszał 8O i narazie jade na tym co mam, później mobile i Hynixy d43 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam maly wal, wlasciwie to nie przeszkadza mi, ale niewiem jak to moaliwe mam 2400@2700 tyle ze mam ustawienia 13x166 powinno byc 2600 ale niejest, czemu tak jest niemam pojecia. Co o tym myslicie reszta jak w opisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat. Szkoda, że już od roku nikt nie odpisywał na niego. Mam Athlona XP 2400+ z odblokowanym mnożnikiem i na napięciu 1,675v. chodzi stabilnie na 200x11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100, 150, 200, 300 a nawet 700MHz widziałem <_< , może jest więcej. Chłopcy trochę więcej zapału w waszym krętactwie, te procki powyżej 2,0V to szatany, dawać napięcie full i zobaczyć przy czym się włączy, a nie się bawicie w jakieś marne herciki. :-P jak się spali to trudno się mówi, ale jaka jazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam maly wal, wlasciwie to nie przeszkadza mi, ale niewiem jak to moaliwe mam 2400@2700 tyle ze mam ustawienia 13x166 powinno byc 2600 ale niejest, czemu tak jest niemam pojecia. Co o tym myslicie reszta jak w opisie.

944545[/snapback]

Nie wiem co w tym takiego dziwnego, dziwne to by było jakby widział jako 2600+, bo 2600+ ma ustawienie 12,5*166 ustawienie 13*166 ma 2700+ więc nic dziwnego. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja niestety chyba nic nie moge zrobic, oprócz podnoszenia FSB. Procka mam serii tak jak w podpisie, no i teoretycznie powinien sie dac kręcic, ale kurcze nie chce. Jakas beznadziej na seria.

A 133 mhz fsb troche mnie denerwują!!!

Da sie cos z tym zrobic?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aiuhb i jiuhb to calkiem niezle serie czytaj steping B0

Nic pozatym. Nie mozemy powiedziec czy bedzie rewelacyjny.

Odnosnie max fsb w tym przypadku fsb nie zalezy od procesora!!!

Masz odblokowany mnoznik i jak zmniejszysz go

bedzie cie ograniczala plyta i pamieci!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...