Skocz do zawartości
Świder

oc Athlona XP 2400 (i nie tylko:)) i Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie mobila. Moja mobo ma vcore 1.55-1.8V A pierwszy mostek mam ołówkiem i działa. Z tego co mam to to jest mobile. Restart biosu=setup defaults, czyli vcore ustawiasz na domyślne, tak było u mnie. A L12 to poto, żeby wykrywało mojego jako FSB 166MHz, u mnie to pomaga i wyżej się kręci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale pierwszy mostek to jest MP a drugi mobile wiec nic nie czaje ??? to co wkoncu masz??? po zmodowaniu na mobile-drugi mostek mnoznik odczytywany jest z L6 czyli x11 jak bylo u ciebie ?? wtedy trzeba l6 ciac bo zadnew mody nie pomagaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja "ołówkowałem" pierwszy mostek (pierwszy od prawej - mam zielony laminat). Mogę jeszcze próbować drugi, ale mi mnożnik 11x odpowiada :) Ale moj teraz wykrywany jest jako standardowy XP, a działa automatycznie na vcore 1.45V jak pisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja "ołówkowałem" pierwszy mostek (pierwszy od prawej - mam zielony laminat). Mogę jeszcze próbować drugi, ale mi mnożnik 11x odpowiada :) Ale moj teraz wykrywany jest jako standardowy XP, a działa automatycznie na vcore 1.45V jak pisałem wcześniej.

czyli wychodzi na to ze masz MP - na 2 procki nie mobile !! i amsz takei vcore !! ciekawe , sam jutro sprubuje i po tym restartne biosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj będe testował procka qmpla u siebie - XP 2000+ nie pamiętam serii, ale zaczynała się na K :( (KUICB - coś takiego) i około 3500 w waflu :( czyli troche lipa, ale obczaje. Popróbuje u niego z tym pierwszym i drugim mostem i zdam relacje. Mój narazie śmiga 215x11 -> 2365MHz. Będzie nowy zasilacz oraz mod mobo to ok 2,5GHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1667MHz na 1.55V stabilnie. 1879MHz na 1.55V stabilnie. 2000MHz na 1.625V niestabilnie. 2125 na 1.775V niestabilny, 3d mark przechodzi. To wyniki na procu qmpla, seria proca to AXDA2000DUT3C Z37415K33457 KIXIB 0348 SPMW. Proc do stabilnej pracy ponad 2100MHz potrzebuje wyższego napięcia niż moje 1.8V Łączyłem mostek 1 i 2 i proc pracował stabilnie na tych samych napięciach. Co ciekawe dając Vcore na "by HW" proc miał 1.8V ! i nie wykrywało go na 1.45V, a ja niżej niż 1.55V dać nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej lukasrz, co z tym u ciebie? Próbuj pierwszy i drugi. Może się w końcu uda. Jakiego koloru masz laminat?

laminat zielony:

AXDC 2000 DUT3C

AQXEA 0328VPMW

dopuki chlodzenia neibede mia l wc nic nie robie bo w stresie mam juz 68C :] a poza tym daruje sobie na 2-3tyg kompa bo nie dostalem sie na politechnike lubelska z piatka !!! 5 !! z egzaminu za dostali sie ludzie z 3 i 4 !! a kumpel z 6 sie nie dostal !! paranoja !! ucze sie teraz do egzaminow na Akademie rolnicza !- technika komputerowa ...cos tam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak sam wiesz, że pewnie jesteś dużo lepszy od tych, którzy się dostali :)

Heh, teraz przygotowuje się na "ostatnie starcie". Wczoraj wpadłem na pomysł lepszego chłodzenia chipsetu i go wykonałem. Wyczaiłem boxowego coolera od AMD (od qmpla), musiałem go przewiercić i przykręcić go do PCB. Jest i działa. Pasta to kiepski Titan, którego mi troche zabrakło. Kupie Ceramique i przesmaruje jeszcze raz. Temperatury (teraz, jak jest bardzo ciepło) w primie wynosiła 40C, po upgradzie chłodzenia jest 32C i będzie mniej :) Radiatory na mosfetach po 1h prime'a parzące, więc tam też wkręciłem wiatraczek 40x40, który wcześniej był na chipsecie. Teraz są warunki na potencjometr :D , jeszcze trochę i będzie ten zasilacz i zobaczymy ile mój sprzęt potrafi :) :) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny motyw dzisiaj mialem , kilak dni temu usunolem moda mobile i MP a dzisiaj odpalam kompa patrze mnoznik x11 :] czyli mobile :] patrze fsb 100MHz <lol> patrze cache L2 64kB <rotfl> jakas zamotka sie zrobila ,wyąłczylem i właczylem kompa i jest juz normlanie 512kB cache 16x138 ale mialem ubaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę ja mam T-Bred B 1,67 podkręciłem narazie na 2,08 vcore 1,65 bo na więcej nie pozwala jedna z pamięci 333Mhz, a szkoda bo bym próbował dalej.

A jaki problem pamięć przetaktować na 400Mhz? Ja tak zrobiłem, i prime95 i procek i pamięć na defaultowych napięciach przechodzi bez zgrzytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej boorak twój xp 2000+ fajnie się kręci. Mój qmpel do takiego 2080 potrzebuje 1.85V :( Ty masz lipe z pamięciami bo masz AsRocka, który nie ma ani timigów (poza CL) ani napięć vdimm. Tylko Over Vcore - ale ten vcore ma swoje dobre strony, ja u qmpla dałem drutmoda na 1.85V i działa, dasz over vcore enable i napięcie ! 1.95V ! :D A tak apropo to wyjmij tą jedną i kręc dalej, lub zwiększ mnożnik do 13.5x i zjedz w dół z FSB np. 160x13.5 = 2160 :)

peseq-> no przecież masz FSB 200MHz ;) Na Kt400 to już byś nie miał dysku pci i agp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, jak się wkurzę to sobie zakupię ddr 400 i będzie ok. Albo może coś z tym mnożnikiem pokombinuje, byle bym nie przekombinował:) Mnożnik odblokować drut- modem, czy zamalować drugi od prawej mostek L5???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi jakiś tani i dobry zasilacz polecicie? Mam aktualnie Imput 300W. Vcore ustawione na 1,77 i fsb maksymalnie podkręciłem na 175 mhz. Te słabsze pamięci wyciągnąłem i zostawiłem 400. Aha, poziom 175 mhz osiągnąłem gdy odpiąłem cdrom. Z cdromem komputer się zawieszał. Niestety nie moge już nic odłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...