Skocz do zawartości
Omatko

Problemy ze sprzetem i głosnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc jestem nowy na forum polecil mi je kumpel w celu rozwiazania problemu z ktorym caly czas sie borykam. Jakis czas temu zakupilem sobie zestaw glosnikow 5.1 Creative 5100 + SB Live! 5.1 i wlasciwie od tamtej pory ciagle wiesza mi sie komp (mam Athlona 1GHz na plycie ECS k7s5a 512 SDram). Wiem na 100% ze glosniki jak i karta dzwiekowa jest sprawna bo sprawdzalem je na innym kompie. Pewno pojawia sie opinie ze to wina plyty glownej ale to tez nie do konca jest pewne bo odkupilem ja od znajomego ktory tez ma podobny zestaw grajacy i nie mial z nim zadnych problemow, u mnie tez wszystko bylo ok przez jakis miesiac. - az do czasu kiedy zresetowal mi sie bios ktorego ustawilem na nowo, ale zaczely sie cyrki. Komp wiesza sie tylko podczas odtwarzania muzyki (gry, filmy, mp3) i nastepuje to (podczas sluchania muzy lub ogladania filmu) po czasie okolo 1 godziny w grach zwis nastepuje o wiele szybciej (do 10 minut). Ciekawe jest to ze gdy tylko wyjme kabel sieciowy z gniazda to wowczas moge dowoli ogladac filmy i sluchac mp3 - ale na grach nadal sie wiesza. Probowalem wiec wymiany karty sieciowej ale nie przynioslo to zadnych efektow.

Zwracalem sie z prozba o pomoc na innym forum komputerowym, napisalem maila do serwisu pomocy technicznej Creativ ale nie byli w stanie mi pomoc. Stosowalem sie do ich rad - przepiecia kart na slotach, aktualizacja systemu i sterownikow etc. ale nic to nie dalo, komp nadal sie wiesza co doprowadza mnie do szalu. :evil:

Mi juz skonczyly sie pomysly co moze byc przyczyna tego problemu jesli ktos spotkal sie z czyms podobnym to prosze o pomoc, inne rady tez mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

absolutnie to nie jest problem Twojej karty dzwiekowej czy glosnikow ale samej plyty glownej. K7S5A sprawiala wiele problemow ale po odpowiedniej konfiguracj mozna na niej bylo uzyskac calkiem przyjemne wyniki za niewielkie pieniadze. Zwisy Twojego sprzetu spowodowane sa zapewne zbyt malowydajnym chlodzeniem chipsetu. Zaloz jakis konkretniejszy radiatorek najlepiej z wicherkiem :) problem powinien zniknac. Nie podales jaki masz zasilacz jesli Codegen to rowniez to moze byc Twoim problemem. Jednak polecam sprawdzic najpierw chlodzenie chipsetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi