Skocz do zawartości
Crazy_Ivan

GFX5200U vs. FW 56.xx cd.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to wzasadzie kantynuacja mojego starszego topicu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70620 ale doszły pewne nowe fakty. Po kolei, mam problem z GFX5200 Ultimate Prolinka w połączeniu z najnowszymi ForceWare 56.xx wzwyż, na niższych nie na żadnych problemów (oprócz tego że są mniej wydajne :P ). Problem jest jeden po zainstalowaniu tych nowych FW zwis w większości aplikacji direct 3d. Sprawdzam to głównie testem z dxdiag (sześciany) i tam mam odrazu zwis. Przyczym część gier działa ok np. colin4.

Poszedłem dalej i zainstalowałem na czysto winxp i dalej to samo więc problem śmieci po starych sterach to nie był, idąć za ciosem wsadziłem do kompa starego MX200 - śmiga na 56.72 bez najmniejszych problemów, także problem dotyczy raczej nowej karty. Co to może być? Zasilacz i inne konflikty sprzętowe raczej wykluczam ponieważ imho problemy były by także przy starszych sterownikach.

PS. zauwazyłem, że w porównaniu do MX200 na Fx'ie brakuje mi jednej zakładki w sterownikach - dokładanie "Więcej direct 3d" (pod "Ustawienia wydajności"). Nie wiem czy to istotne, ale jak macie na fx?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie(fx 5200) po kilku dniach od instalacji 56.72 w niektórych grach przestało wyświetlać tekstury.

Co ciekawe gdy dodałem do rejestru CoolBits pojawiły sę też dodatkowe opcje Direct3d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie na nowych sterach nie moge odswieżania ustawić większego jak 75, a rozdzielczosci wiekszej jak 1280na1024.

Szukałem rozwiązania tego problemu i nie znalazłem.

Cos 56.72 niezbyt lubi FX5200Ultimate.

Aby oczu nie psuć jade na 53.03.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie 53.03 mam jeszcze pytanie - czy spotkaliście się z zniekształceniem czcionki po otwarciu panelu sterownika (prawy klik na pulpit/Właściwości/Ustawienia/Zaawansowane/Geforce 5200) wtedy u mnie czcionka robi się taka :? cienka, mniej wyraźna. Po restarcie lub uruchomieniu czegoś 3d jest spowrotem normalna. Niby nic ale trochę denerwuje.

Nie sądziłem, że będą takie zonki przy nV :lol: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie 53.03 mam jeszcze pytanie - czy spotkaliście się z zniekształceniem czcionki po otwarciu panelu sterownika (prawy klik na pulpit/Właściwości/Ustawienia/Zaawansowane/Geforce 5200) wtedy u mnie czcionka robi się taka  :? cienka, mniej wyraźna. Po restarcie lub uruchomieniu czegoś 3d jest spowrotem normalna. Niby nic ale trochę denerwuje.

Nie sądziłem, że będą takie zonki przy nV :lol:  :evil:

zonki sa przy wszystkich kartach z najmniejszego przedzilu cenowego trzeba bylo kupic jakiegos gef3ti albo 4ti to bys nie mial zonkow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Potwierdzam problem z ta wersja sterownikow. Rowniez mam FX 5200 Ultimate i po zainstalowaniu nowych sterownikow Call of Duty (patch 1.4) po kilku sekundach wywala mnie na pulpit, ktory wyglada jakby mu sie calkowicie pokaszanily ustawienia ostrosci, jasnosci, skladowych RGB itd. Dzieje sie to zarowno na kreconej karcie jak na ustawieniach domyslnych taktowania, wiec problem nie dotyczy overclockingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEEEE UDAŁO SIĘ :) Mam wkońcu działające stabilnie ForceWare 56.72. Nie dawało mi to spokoju i dopiołem swego 8) Problemem okazała się Synchronizacja pionowa, która u mnie nie działa jak należy tzn. chwilke jest a następnie następuje skok fps powyżej odświżania i zwis. Wpadłem na to dopiero jak włączyłem wykres wydajnoci i w teście dxdiaga (sześciany) nagle mam skok na 570fps i po tym zwis. Dzieki temu skojazyłem wkońcu dlaczego benchmarki chodzą dobrze i niektóre gry - bo mają wyłaczone vsync :D Także jeszcze raz rozwiązaniem jest wyłaczenie vsync na stałe w sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Potwierdzam problem z ta wersja sterownikow. Rowniez mam FX 5200 Ultimate i po zainstalowaniu nowych sterownikow Call of Duty (patch 1.4) po kilku sekundach wywala mnie na pulpit, ktory wyglada jakby mu sie calkowicie pokaszanily ustawienia ostrosci, jasnosci, skladowych RGB itd. Dzieje sie to zarowno na kreconej karcie jak na ustawieniach domyslnych taktowania, wiec problem nie dotyczy overclockingu.

U mnie na tych sterach niektóre elementy pulpitu wyglądały tak jakby wyswietlało je w 8 bitach do tego porobiły się jakieś cuda z paskiem startu, niektóre obiekty na pasku zmieniły wygląd na taki którego normalnie się ustawić nie da. Tyle że u mnie wyglad nie zmieniał się po grze ale zmienił się na stałe, dopiero nowe stery, a własciwie starsze(53.03) naprawiły wszystkie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie 53.03 mam jeszcze pytanie - czy spotkaliście się z zniekształceniem czcionki po otwarciu panelu sterownika (prawy klik na pulpit/Właściwości/Ustawienia/Zaawansowane/Geforce 5200) wtedy u mnie czcionka robi się taka  :? cienka, mniej wyraźna. Po restarcie lub uruchomieniu czegoś 3d jest spowrotem normalna. Niby nic ale trochę denerwuje.

Nie sądziłem, że będą takie zonki przy nV :lol:  :evil:

U mnie to samo (FX 5200 Ultimate). Nie trzeba uruchamiać czegoś 3D, wystarczy że zmienisz kolory(bity) z 16 na 32 albo odwrotnie i zniknie, ale gdy otworzysz tę zakładkę jeszcze raz, dalej czcionka będzie cienka i niewyraźna :(

Na 56.72 też odświerzanie mi się przycinało do 75 i podkręcić się nie dało do tylu co na 53.xx :cry:

Są już nowsze stery niż 56.xx ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawlo - jak tam u ciebie z odswieżaniem pow.75,rozwiązałes ten problem, dałes nowe stery.

Ja nie moge ustawić pow.75 na wszystkich z serii 56.xx i 6x.xx.

Dodatkowo rozdzielczość max to 1280/1024.

Niewiem czy to grafa walnieta czy sterowniki niedopracowane.

Nie mam tych problemów na 56.82.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 56.xx i 6x.xx tylko 75 Hz w grach bo gdy, np. oglądam filmy, pisze w wordzie albo korzystam z internetu to odświerzanie jest wyższ(monitor nie mruga).

Ale w grach coś się przełancza i jest 75Hz albo i mniej.

Wcześniej miałem MX 440se i na nowszych sterach było to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi