Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanko...

Mianowicie: kupiłem ostatnio 80-żyłową taśmę do dysku. Płyta główna obsługuje ATA/100, dysk też obsługuje, ale działa teraz na ATA/66.

Na taśmie pisze ATA/66, a nie ma nic o ATA/100.

Czy to są różne taśmy? Tą kupiłem za 8zł, a w innym sklepie były (też 80-żyłowe) ale po 12zł... Za to na tych droższych, których nie kupiłem :wink:,

pisze ATA66/ATA100.

No i co mi poradzicie? To może być wina taśmy, że dysk działa tylko na ATA/66?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to raczej nie taśma

napisz jaki masz dysk niektóre trzeba było przełącząć na tryb ATA100

moze odwrotnie taśme podłączyłes bo to też jest ważne ale chyba wtedy nawet na 66 by nie działało

a w tym sklepie innych nie mieli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na 100% nie jest wina taśmy. Do ATA66 i 100 są te same taśmy jeśli jest 80 żył to musi chodzić i tu i tu.

Sprawdź czy nie masz czasami gdzieś w Biosie czy po nim jakiś opcji do ustawiania trybu pracy dysku.

Ja mam po biosie takie menu (Ctrl+H) i tam moge ustawiać sobie tryb i inne bajerki do dysku.

Możesz tez mieć inny dysk który pracuje max na ATA66 i jest podłączony na tej samej taśmie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże masz odwrotnie podłączone taśmy. Miałem kiedyś taki sam problem i to właśnie było przyczyną, lub masz podpięty jakiś jeszcze dysk lub cd na tej taśmie i on obniża przesył i wykrywa wtedy tylko 66 a nie 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to ata 66/100/133 chodzą na takich samych taśmach (80cio żyłowych). Faktycznie, spróbuj podłączyć taśmę odwrotnie (jeśli przy wtyczkach nie mają po środku takiego "cycka") jednocześnie przy płycie głównej jak i przy dysku - bo jeśli jest nie tak podłączona to różne cuda mogą się dziać. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...