Skocz do zawartości
Paczesiowa

asrock k7s8x i ddr333/400

Rekomendowane odpowiedzi

otoz mam taki problem (co prawda juz go poruszalem w topicu o tej mobo ale nikt nie odpisal, moze tu ktos sie zlituje):

kupilem sobie tego asrocka, do tego barton 2500 i 256 ramu 400. jak to zlozylem to sie uruchamia ale nic nie idzie zainstalowac. winda xp jak juz zformatuje dysk bez errora i skopiuje pliki nie mowiac ze plyta uszkodzona to robi reseta swojego standardowego. i od razu jest bluescreen z jakimis <span style="color:red;">[ciach!]</span>lami. jak zmienilem grafe na staaarego voodoo rush pci to ten error tym sie rozni ze wywala ze blad powoduje sterownik karty.natomiast 98 jak ustawiam w biosie boot z plyty to nawet nie wyswietla tego pytania skad ma sie bootwac tylko caly czas czarny ekran. ale jak zmienilem w biosie taktowanie pamieci z default na 400 (na recznym 333 jes to samo) to wszystko ladnie dziala. jak juz zainstalowalem ladnie winde to sprawdzilem jeszcze raz na 333 i od razu bluescreen:/ a w topicu o podkrecaniu pamieci dla poczatkowych jest napisane ze jak proc jest na 166 a pamieci na 200 to jest spadek wydajnosci.

wie ktos moze jak to rozwiazac? (nie doradzajcie proca na 200, bo na razie juz jest za cieply, a napiecia sa dokladnie na granicy, a dopiero zbieram na zasilke i chlodzenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam tej płyty ale może doradzę :)

po pierwsze to bios...odpowiedni dla Bartka??może jakiś zacofany i by nowego trzeba :?: i problem zniknie...i po drugie:jak masz ustawione zworki na płycie??na 333 czy na 400????no bo jak piszesz że asynchro 333>>400 oki to może coś nie tak ze zworkami i coś tam nie tak?sprawdz to...albo pokąbinuj z tym na różne sposoby :idea: po trzecie: z twardzielem się coś tam Ci nie pierdzieli??bo te bluescreeny tak mi wyglądają..dzielniki i te sprawy?tak tylko mysle.... :?

co Ci tam spadek wydajności???o ile?jak by mu się chciało asynchro to daj asynchro wazne żeby git :arrow: było :D a CL pamiatek jaki?? :?:

ustaw wsio na 266 i powoli jedz do góry,zobaczyśz kiedy się zacznie sypać...moim zdaniem to kwestia ustawień i sterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj znajomy mial taki problem ze nie mogl winXP zainstalowac. n poczatku instalacji wyskakiwalo ostrzezenie ze sa jakies niezgodnosci ze sprzetem ale mozna bylo to pominac i instalowac i podczas instalacji wyskakiwal niebieski ekran. win98 mozna bylo zainstalowac ale chodzil fatalnie! i sie okazalo ze plyta glowna sypnieta (mieal bodajze ECS ) zmienil w saerwisie na nowa i daje to samo oddal i wziol Asrock'a i ...dziala wszystko! a moze ty masz jakis ram sypniety? ale tak jak radzi natan33 zaopatrz sie w nowy (dobry) bios i sprawdz ustawienia zworek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz L2.25 to nie zmieniaj tego biosu - ja go mam i problemów nie miałem (mam durnia na fsb333 i ramy na 400). Ale możesz zworkami przestawić na fsb333. I sprawdź czy ramy dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobawilem sie i dalej nie dziala, ladnie sie system postuje ale zamiast tego loga wczytywania xpka jest ciemno ciagle... a probowalem juz:

1. zmienic slot z ramem.

2. ustawienia go na 266/333/auto i ciagle to samo

3. zworki na plycie sa ustawione na 166

4. w biosie ustawilem procka na manual i jak daje 167, 168, 169,170 i pamieci na auto to dalej jest ciemno, ale przy takim procku i pamieciach na 400 znowu dziala ladnie.

5. w biosie jes takie cos co sie zmienia dram cas costam i do wyboru jest auto, 2t, 2.5t, 3t to sa chyba te cl co podaja przy nazwach pamieci, w ustawieniu ramu na 333 zmiana tych cl i tak nic nie daje

6. zmienialem standardowy bios 2.20 na 2.30L ktory chlodzi procka i dalej to samo.

7.podnioslem vcore i tez bez zmian (zdesperowany lajkonik jestem:D)

8. na ramie jest naklejka "good ram (pc3200)" czy to jest nazwa firmy?

ma ktos jeszce jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiatki widac jakies no-name masz....

Ja na swojej nie mam zadnych problemow, dopieropowyzej fsb 173 zaczynaja sie schody (resety kompa i blad BC-code...) ustawienia pamieci i podnoszenie v-core nic nie daje, widac taki juz nasz los...

Sprobuj ewentualnie zmienic pamiec na inna a jak i z druga bedzie to samo to idz do serwisu i reklamuj, kazdemu moze trafic sie "rodzynek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje oko to pamiątki są ciachnięte. Miałem juz tak kilka razy, po wymianie kości wszystko wróciło do normy.

Dokładnie popieram, też uważam że wine ponoszą pamiątki, to są typowe objawy wskazujące na pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porzycz od znajomego ramy i sprawdz czy ci działa. Wygląda, że ramy się gryzą z płytą i tu mysłe, że jest problem. Kilka razy spotkałem się z tą płytą i nikt jeszcze nie narzekał na jej stabilność. Sam będę jej posiadaczem za dwa tygodnie lub wyzszego modelu (brak kasy:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie wydaje ze to wina zasilacza. Jezli masz codegena poprostu jest za duzy pobór pradu wytwrza sie zaduze napiecie i hop bluscreem.

Czytales w ogole co napisal Paczesiowa? Przeciez pisze ze nawet ze standardowym voodoo rush na pci ma to samo, albo ze plytka z win98 nie bootuje sie wcale przy pamiatkach ustawionych na 333 a kiedy zwiekszyl taktowanie pamieci na 400 to ruszylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...