hal_9k Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Próbowałem walczyć z instalacją serów do radka na Mandrake 10. Puki co jest to jądro 2.6.3, ale niestety nie idzie zainstalować sterów. Posiadam wszelkie biblioteki (GCC) i źródła do kernela w tejże wersji. O ile pierwsza część przechodzi bez bólu (make.sh) o tyle druga jak można zobaczyć poniżej jakoź dziwnie DZICZY się :( ma ktoś na to pomysł? ./make_install.sh - creating symlink - recreating module dependency list - trying a sample load of the kernel module /sbin/modprobe: invalid option -- g Usage: /sbin/modprobe [-v] [-V] [-C config-file] [-n] [-i] [-q] [-o <modname>] <modname> [parameters...] /sbin/modprobe -r [-n] [-i] [-v] <modulename> ... /sbin/modprobe -l -t <dirname> [ -a <modulename> ...] FATAL: Error running install command for fglrx failed. nie wiem czy to pomoże ale moje graty to: epox 8rda3+ (nForce2) aXP 3200+ radek 9800 PRO P.S. Lookałem po gÓglach :) ale niestety znalazłem jakieś manuale po FR a niestety moje umiejętności aż tak daleko nie sięgają. były też po ANG, ale nie wyczytałe w tym nic czego bym już nie zrobił, może coś przeoczyłem. Proszę o pomoc i wszelkie sugestie, mogą być pozornie głupie ale może coś z tego wyjdzie. Aha, czytałem też że na kernelu 2.4 ponoć działa poprawnie wszystko, tylko nie mogę sobie przypomnieć w którym miejscu przy instalacji mandrake można ustalić jaką wersję ma instalować :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Sciagnij zrodla jajka 2.4.x i skompiluj i bedziesz mial 2.4.x ja tam narazie 2.6.x nie ufam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Nauczta sie czytac ;-) Program instalacyjny ma klopot z zaloadowaniem modulu, bo niepoprawna opcje przekazal do polecenia modprobe... man modprobe, chwila testow i pewnie zadziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal_9k Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Problem z 2.6 przy kompilacji ustąpił, ale po reinstalce bo nie miałem siły już odgrzebywać śmietnika który narobiłem. Niestety nadal w logu znajduję informacje że nie moze, że coś jest nie tak. Postanowiłem właśnie zrobić jak Proponuje Kolega na 2.4 zobaczymy jak wyjdzie. Słyszałem że właśnie 2.6 jest takie "enigmatyczne" i ni chiolery nie wiadomo kiedy jest OK a kiedy nie.. niby jakieś braki też ma.. no ale co mi tam, i tak zaraz 2.4 wyląduje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal_9k Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 dobra, mam pewne osiągnięcia, instalacja RPMa wywala 1 malutki błąd na początku nie wiem co to jest, ale tylko wypisuje z niepokojących informacji 1x failed ale dalej sobie leci OK. Tak więc ręcznie kompiluję sobie stery make.sh make_install.sh no i wszystko przebiega bezbłędnie, ale w logu coś takiego mam: kernel: [fglrx] module unloaded - fglrx 3.7.6 [Mar 5 2004] on minor 0 kernel: fglrx: module license 'Proprietary. © 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel. kernel: [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 431 MBytes. kernel: [fglrx] module loaded - fglrx 3.7.6 [Mar 5 2004] on minor 0 kernel: [fglrx] module unloaded - fglrx 3.7.6 [Mar 5 2004] on minor 0 kernel: fglrx: module license 'Proprietary. © 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel. kernel [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 431 MBytes. kernel: [fglrx] module loaded - fglrx 3.7.6 [Mar 5 2004] on minor 0 kernel: [fglrx:firegl_addmap] *ERROR* mtrr allocation failed (-22) kernel: [fglrx:firegl_unlock] *ERROR* Process 4830 using kernel context 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Nie masz wkompilowanej w jądro obsługi MTRR (Memory Type Range Register). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...