minimalny_zenon Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Witam! Mam zamiar postawić sobie w celach edukacyjnych netwara 6.5 z dołączonymi gadżetami :wink: . Zastanawiam się jaki sprzęt to pociągnie (dokładnie interesuje mnie płyta + procek + ram). Minimalne wymagania to PII + 256 ramu, ale wiadomo ze na minimum to sobie można... 8) Sensowna ilość ramu to według mnie 512. Ponieważ to ma być wersja low budżet :) bedą to SDRAMy. I teraz mam pytanko czy lepiej kupić płyte dwuprocesorową np. BP6 + 2 celeraki 500 (ok. 300 zł) czy mocniejszego athlona na stabilnej płycie np. Abit KT7A + athlon 2000+ (ok.350 zł) Przypominam, że ma to być wersja domowa do celów szkoleniowych, a nie serwer stojący w poważnej firmie. Proszę o rady i sugestie... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Hmm... Czyżby nikt nie bawił się SBSem ??? :( Na pewno wiecie, więc stukajta w klawiaturki ludziska :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Wez tansza wersje z 2 celeronami. TYlko duzo pamieci. Zobaczysz przynajmniej jak system pracuje z 2 procesorami. Po co na server Athlon :?: przeciez nie bedziesz na serverze gral w Quaka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Dużo pamięci to znaczy ile :?: Wystarczy 512 czy lepiej więcej ? Athlon na serwer, gdyż jest tani jak barszcz :) Czy on wydajnosciowo nie bedzie lepszy od bp6??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Do celow edukacyjnych wystarczy w zupelnosci te 512 MB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Zwykły Athlon 1 GHz będzie w sam raz. Do tego 512 RAM, lepiej nie niżej , bo jak machniesz jednocześnie odpalony GroupWise, Border'a, a do tego będzie służył jako serwer plików to może chwilami przy 256 MB dostac króciutkiej zadyszki. Moje 2 serwery w pracy, obsługujące dla 50 hostów sieciowy progs magazynowo-księgowy oraz potrzebne usługi sieciowe ( net, poczta, firewall) latają na 1GHZ Pentium III i luz. BTW - nie Novell SBS 6.5 tylko NetWare SBS 6.5. To tak jakbyś powiedział Microsoft XP :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Dzięki za wszystkie rady. BTW - nie Novell SBS 6.5 tylko NetWare SBS 6.5. To tak jakbyś powiedział Microsoft XP :wink: Niestety mylisz się drogi kolego. Jest to Novell Small Business Suite w skład którego wchodzi Netware, ZENy, Boarder, GroupWise itp. jako dowód przedstawiam: http://www.novell.pl/products/sbs6.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Masz rację, ale mnie chodziło o to, ze nie ma czegoś takiego jak Novell 6.5 tylko Netware 6.5. Bo jeśli Novell SBS 6.5 to jak najbardziej prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Dużo pamięci to znaczy ile :?: Wystarczy 512 czy lepiej więcej ? Athlon na serwer, gdyż jest tani jak barszcz :) Czy on wydajnosciowo nie bedzie lepszy od bp6??? Ramu nigdy nie za dużo - u nas w firmie SBS 6.5 na 512 MB nie pozwalał uruchamiać niektórych rzeczy (np system poczty GroupWise nie chcial działać). 1 GB ro rozsądne minimum - a jak chcesz uruchomić na nim wszystko co dają - to weź te dwa celki oraz 2 GB Ram (u nas działa na 1,5 GB i na razie jest ok) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...