ChrisB Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 udalo mi sie gentoo zainstalowac:-)(od podstaw) ale mam takie pytanko/problem Podstawowy problem: 1)jak gentoo(ogolnie linux) zmusic do odtwarzania rownoczesnie z wielu zrodel dzwieku? jak mam mp3 odpalone i probuje uruchomic np. film to mam device is busy /dev/dsp i wsio kieruje do null-a:( Problemy poboczne...: 2)jak sprawdzic jaki mam system plikow? bo w fstabie mam xfs ale na bank jestem pewny ze mam inny - przy kompilacji jadra wyszlo jak zaznaczylem xfs, a odznaczylem wszystkie pozostale (kernel panic:D:D) 3)ktos zmusil firefoxa do korzystania z normalnych czcionek? zmiana rozmiaru/ typu w opcjach na niewiele sie zdaje (wszystko mam tyci tyci i musze ctrl + rolke do powiekszania uzywac:/) 4)ile wam zajmuje kernel 2.6? mi przytyl po zmianie z 2.4 dwukrotnie:/ na 2.2MB 5) na ile realna jest mozliwosc korzystanie przez thunderbirda z jednego magazynu dla emaili(dla windows i linux-a)(Tzn podmontowac fata, przeniesc tam katalog z mailam thunderbirda windowsowego i ustawic linuxowego zeby tez z tego korzystal?) do ludzi w temacie kart DVB: 6) udalo sie komus uruchomic karte DVB? (twinhan 1020A)? jesli tak to mialbym pare pytan- bo jestem kompletnie zielony w tym temacie i dwa dni ponad zmarnowalem na rekompilacje jadra i mieszanie:/ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 ad. 1) Uzywam alsy od wczoraj i nie mam z tym problemu (Aureal Vortex2) ad. 2) mount prawde Ci powie ad. 4) Mi jadro przytylo o 900KB. Zalezy, co do niego powrzucasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 ad. 1) Uzywam alsy od wczoraj i nie mam z tym problemu (Aureal Vortex2) ad. 2) mount prawde Ci powie 1) tez wkompilowalem sobie alse - i sie dowiedzialem ze to wina kodeka(AC97 - nie ma sprzetowego mixera:[ ) trzeba stworzyc programowego - komus sie udalo?(bo mieszam mieszam i nic) 2) mount prawdy mi nie powiedzial:-) (napsal xfs - taksamo jak w fstab-ie ) a mam reiserfs (przy bootowaniu dojrzalem:-) ) PS: nowy thunderbird jest:) (0.6) PSY2: w kde/controlcentre/sound&multimedia/soundsystem -- macie zaznaczone enable sound system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 W sumie fakt,tez kiedys mialem tego rodzaju problem. Jako ze bylem pewien, ze mam reiserfs, zmienilem stosowny wpis w fstabie. Nie mam na razie pomyslu, czego to wina. Moze ktos madrzejszy bedzie wiedzial. /etc/mtab i /proc/mounts mowia to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisB Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 /etc/mtab -> xfs /proc/mounts -> reiserfs dalem reiserfs i dziala ok:-) (ale by sie mogl ten system zdecydowac co jest na partycji:D) a co do poczatkowych problemow:-) 1) dalej nie rozwiazany... po mieszaniu zdechla mi mozliwosc regolacji glosnosci przez mixer - tylko wierzą teraz... 2,3 - rozwiazane...4 odpada... 6 - uruchomilem ta karte dvb - chodzi zdecydowanie lepiej niz pod winda (nic sie nie kaszani) ale reczne wpisywanie kanalu ktory chce ogladac przy wlaczaniu programu to nie najlepsze rozwiazanie.... :( - jakis help od wyjadacza bylby super!:-) vdr - sie kompiluje , ale nie dziala ...(tzn, dziala, ale brak jakiegokolwiek efektu wizualnego:( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...