Skocz do zawartości
ChrisB

linux plus dzwiek,dvb

Rekomendowane odpowiedzi

udalo mi sie gentoo zainstalowac:-)(od podstaw)

ale mam takie pytanko/problem

Podstawowy problem:

1)jak gentoo(ogolnie linux) zmusic do odtwarzania rownoczesnie z wielu zrodel dzwieku?

jak mam mp3 odpalone i probuje uruchomic np. film to mam device is busy /dev/dsp i wsio kieruje do null-a:(

Problemy poboczne...:

2)jak sprawdzic jaki mam system plikow? bo w fstabie mam xfs ale na bank jestem pewny ze mam inny - przy kompilacji jadra wyszlo jak zaznaczylem xfs, a odznaczylem wszystkie pozostale (kernel panic:D:D)

3)ktos zmusil firefoxa do korzystania z normalnych czcionek? zmiana rozmiaru/ typu w opcjach na niewiele sie zdaje (wszystko mam tyci tyci i musze ctrl + rolke do powiekszania uzywac:/)

4)ile wam zajmuje kernel 2.6? mi przytyl po zmianie z 2.4 dwukrotnie:/ na 2.2MB

5) na ile realna jest mozliwosc korzystanie przez thunderbirda z jednego magazynu dla emaili(dla windows i linux-a)(Tzn podmontowac fata, przeniesc tam katalog z mailam thunderbirda windowsowego i ustawic linuxowego zeby tez z tego korzystal?)

do ludzi w temacie kart DVB:

6) udalo sie komus uruchomic karte DVB? (twinhan 1020A)?

jesli tak to mialbym pare pytan- bo jestem kompletnie zielony w tym temacie i dwa dni ponad zmarnowalem na rekompilacje jadra i mieszanie:/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad. 1) Uzywam alsy od wczoraj i nie mam z tym problemu (Aureal Vortex2)

ad. 2) mount prawde Ci powie 

1) tez wkompilowalem sobie alse - i sie dowiedzialem ze to wina kodeka(AC97 - nie ma sprzetowego mixera:[ ) trzeba stworzyc programowego - komus sie udalo?(bo mieszam mieszam i nic)

2) mount prawdy mi nie powiedzial:-) (napsal xfs - taksamo jak w fstab-ie ) a mam reiserfs (przy bootowaniu dojrzalem:-) )

PS: nowy thunderbird jest:) (0.6)

PSY2: w kde/controlcentre/sound&multimedia/soundsystem -- macie zaznaczone enable sound system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie fakt,tez kiedys mialem tego rodzaju problem. Jako ze bylem pewien, ze mam reiserfs, zmienilem stosowny wpis w fstabie. Nie mam na razie pomyslu, czego to wina. Moze ktos madrzejszy bedzie wiedzial.

/etc/mtab i /proc/mounts mowia to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

/etc/mtab -> xfs

/proc/mounts -> reiserfs

dalem reiserfs i dziala ok:-) (ale by sie mogl ten system zdecydowac co jest na partycji:D)

a co do poczatkowych problemow:-)

1) dalej nie rozwiazany... po mieszaniu zdechla mi mozliwosc regolacji glosnosci przez mixer - tylko wierzą teraz...

2,3 - rozwiazane...4 odpada...

6 - uruchomilem ta karte dvb - chodzi zdecydowanie lepiej niz pod winda (nic sie nie kaszani) ale reczne wpisywanie kanalu ktory chce ogladac przy wlaczaniu programu to nie najlepsze rozwiazanie.... :( - jakis help od wyjadacza bylby super!:-)

vdr - sie kompiluje , ale nie dziala ...(tzn, dziala, ale brak jakiegokolwiek efektu wizualnego:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi