Skocz do zawartości
Slayer

KARTY DŹWIĘKOWE 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co do tych kart. By działały wszystkie kanały głośnikowe np. podłanczając wierzę/głośniki od wierzy, co trzeba zrobić? W tej chwili jest wszystko podłączone tylko przez 1 wyjście z karty rozchodzące się na 2 do wierzy. Te tylnie głośniki( wysokie tony) prubowałem podłączyć do kompa- ale nie pasowały kabelki. NIe wiem jak z przednimi kolumnami. U mnie jest tak, że każdy głośnik ma swóje wyjście w wierzy, a w karcie nie mam tyle wyjść co w wierzy. Poradźcie coś? Jak to podłączyć, żeby działało jak najlepiej? NIe, żebym narzekał, ale nie wiem, czy tak powinno być? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką dokładnie masz kartę muzyczną i jaką wieżę(tzn. jakie komkretnie masz wejście i wyjście w tej wieży)?

A te tylne głośniki w 5.1 to nie wysokie tony tylko pełnozakresowe głośniki tylko niższej mocy(od przednich=głównych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawa wyglada dosc prosto.Mam amplituner Technicsa i karte dzwiekowa SB Live 1024. Karta posiada dwa wyjscia:

- Front speakers

- Rear speakers

Amplituner natomiast:

- Front speakers

- surrond speakers

Podlaczenie mam na takiej zasadzie:

front speakers => front speakers

rear spek. => surrond spak.

test kanalow odpalony w oprogramowaniu karty dziwkowaje dziala poprawnie (front left, front right, rear left, rear right). Na przod mam 2x 80W na surrond 2x 20W i jest ok :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak wierza obsluguje te 5 glosnikow to nie sadze zeby miala mozliwosc podlaczenia do karty 5.1 w zaden sposob no procz zwyklego STEREO. W wierzach nie stosuja takich wejsc jak 5.1 albo na kazdy glosnik osobno, przynajmniej ja takiej nie widzialem. Moze juz sa :)

Amplituner RULLEEZZ !! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teee chyba te od ruskich :)

albo amplituner, albo tak jak zrobił muj koleś. wieże i do niej podłączone głośniki jako przód i własnej roboty wzmacniacz na tył (albo na odwrót)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tak. Jeżeli chodzi o wzmacniacz,to jest to Technics SE-CA 1080+ cała reszta też z tej samej serii- Do wzmacniacza wchodzą wszystkie głośniki. Żeby podłączyć coś z zewnątrz, są różne kanały np. VCR1 VCR2 PHONO itd.. które wchodzą do tunera. Każdy kanał ma 2 wejścia lub 2 wyjścia- czyli nic poza stereo nie będzie chyba :?

A teraz pytanie- gdybym chciał podłaczyć wszystkie 4 głośniki do kompa, co miałbym zrobić??!!! I czy jest w tym jakiś sens?

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy amplituner jest tym urządzeniem, do którego się podłancza urządzenia z zewnątrz? Nie siedzę w sprzęcie muzycznym, więc właściwie jestem w tych sprawach laikiem :oops: . Jakie macie amplitunery? MOże warto po prostu wymienićtą część na taką z wyjściami 5.1( o ile jest)??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy amplituner jest tym urządzeniem, do którego się podłancza urządzenia z zewnątrz?

Amplituner to polaczenie dwoch rzeczy. Nazwe mozna rozczlonkowac na 2 czyli:

-ampli

- tuner

Ampli to skrot od amplifiler (czy jakosc tak) wzmacniacz, natomiast tuner to wiadomo - radnio. Tak wiec amplituner jest to polaczenie wzmacniacza z radiem w 1 pudle. Owszem amplituner podobnie jak wzmacniacz posiada mozliowc podlaczenia zewnetrznych urzadzen.

W moim przypadku jest to amplituner technicsa. Moge podlaczyc do niego :

- cd

- dvd

- tape

- phones

- vcr

- tv

no i zestaw glosnikow 5:1

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli juz mialbys nabywac amplituner to przyuwaz sobie zeby mial tzw. "6CH Input" co umozliwi ci podlaczenie wszystkich wyjsc na glosniki.

Ja posiadam amplituner Kenwood KRF-V5030D i wg mnie jest zajebisty jesli chodzi o wspolpracowanie z dzwiekowka 5.1

pozatym posiada dwa wejscia cyfrowe dla dzwieku dolby digital,

nowsze wersje posiadaja tez kodeki DTS ale to tylko przydatne w filmach ktorej obsluguja ac3 bo tak to bedziesz mial zwykle stereo.

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to może napisz, jaki to model. Ile za niego dałeś? Jeżeli są wejścia na Dolby 5.1, to ile masz tam złączy?

Technics SA-AX540

Dalem za niego cos kole 1,1 tys (niecale) nie pamitam dokladnie bo mam go juz rok czasu. A gwoli wyjasnienia: on nie ma wbudowanego dekodera Dolby5.1 - ma Dolby surrond & pro logic. Trzeba by dokupic do niego jeszcze procesor dzwieku przestrzennego AC3 (taka oddzielna cala skyrznia do kompletu - bo to z paneli sie zklada takich). Ale posiada "DVD 6 channel input"

Moj ma wyjscia

- front speaker

- surrond speaker

- middle speaker

- sub (ale z zastrzezeniem ze musi byc aktywny - brak wbudowanego wzmacniacza w moim ampli)

Wiecej info pod adresem: http://www.technics.pl/tech_item.php?id=35

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...