Skocz do zawartości
Gumiś

Czy mogę podkręcić Celka 900 na 1 Ghz ???

Rekomendowane odpowiedzi

Na serio mogę na 1.2 Ghz  :D ?Czy wtedy nie będzie mu za ciepło?

(podkręcałem magistralę na 133 ale nie podwyższałem nap.) -wtedy komp nie startował :( )

Co mam zrobić żeby było dobrze i stabilnie na 1.2 Ghz ? 8O

Aby Ci stabilnie chodzil na FSB 133 to podnies napiecie i po tej operacji jezeli wstanie (moim zdaniem bardzo prawdopodobne) zobacz w windowsie ile ma stopni Twoj procesorek. Jezeli za duzo to zmniejsz FSB i postaraj sie dokupic paste i lepszy cooler (chociaz nie wiem jaki masz, ale pewnie jakis boxowy). Te podkrecanie jeszcze zalezy od pamieci jakie posiadasz. Jezeli PC100 to bedzie problem jezeli 133 to nie. Temp. powinna wahac sie w przedziale 40-55st C. Chociaz mysle raczej o 50st C jezeli podniesiesz Vcore i FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli podkręce magistralę na 133 to ile mam podnieść Vcore ?

Przed chwilą podkręciłem mojego procka do 1 Ghz(111/9 i Vcore o 0.5V)

i........zawis po 5 min podczas grania(to chyba raczej nie temp. bo wacha się w granicach 30-35 C)

Wiesza się po podkręceniu o 100 Mhz a co będzie jak go podkręce o 300 Mhz do -1.2Ghz ?

Jestem zaniepokojony ! :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te 30-35 to w stanie spoczynku, czy na nagrzanym na max kompie ? VCore ja bym dał na 1.85, bo wątpię, chyba, zę na 1.80 będzie stabilny. Ważne jest chłodzenie. Jesli nie masz, to kup sobie jakieś lepsze, do tego pastę. W 4mxcool można kupić całkiem niezłe, i tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli podkręce magistralę na 133 to ile mam podnieść Vcore ?

Przed chwilą podkręciłem mojego procka do 1 Ghz(111/9 i Vcore o 0.5V)

i........zawis po 5 min podczas grania(to chyba raczej nie temp. bo wacha się w granicach 30-35 C)

Wiesza się po podkręceniu o 100 Mhz a co będzie jak go podkręce o 300 Mhz do -1.2Ghz ?

Jestem zaniepokojony ! :x

Jezeli podniosles vcore o 0.5V to juz bardzo duzo. Mam nadzieje, ze nastapila pomylka i mialo byc 0.05V. Jezeli tak to podnies napiecie wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę Solteka 75 KV2- w biosie mam jedynie możliwość zmiany magistrali do 133Max i napięcia do 0.25VMax (nie mam możliwości zmiany dzielników a orginalnie moje nap. na procku wynosi 1.80 V) Co mam zrobić żeby nie zjarać np. modemu ?-(w związku z podwyzszeniem FSB ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...