Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Szybkość kompresji DVD=>DIVX

Rekomendowane odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jak u Was szybkością kodowania DIVX'ów ? Ja mam ok. 19-21 FPS, a gdy siedzę w necie i słucham muzy ok. 15-17FPS. Jaki zazwyczaj bitrate ustawiacie i rozdzielczość ? 

Ps. Używam FlaskMPEG.

Szybkosc: 7 FPS (bez dodatkowego obciazenia, tylko kompresja)

Rozdzielczosc: 592x448 (najczesciej)

Bitrate: obliczam na podst. dlugosci filmu minus strumien audio (128kbit) minus 10kbit.

Compression control: 65

Klatka kluczowa: co 7 sekund

Dzwiek: MP3 96kbit/s

Uzywam DivX 3.20, FlaskMPEG 0.594, VirtualDub 1.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

U mnie na FlaskXmpeg (tym co robi w glebi kolorow yuy) w rozdzielczosci DVD (720 x 576) z obcieta ramka... film sie robi okolo 15 min dluzej niz jego nominalna dlugosc. Dzwiek i obraz sa kompresowane rownolegle ... Dzwiek mp3 128KBps, obraz roznie ... w zalezonsci czy robie 1cd czy 2 cd. FPS skacze miedzy 19 - 28, czasem spada chwilowo ponizej 19. To tyle :) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

U mnie na FlaskXmpeg (tym co robi w glebi kolorow yuy) w rozdzielczosci DVD (720 x 576) z obcieta ramka... film sie robi okolo 15 min dluzej niz jego nominalna dlugosc. Dzwiek i obraz sa kompresowane rownolegle ... Dzwiek mp3 128KBps, obraz roznie ... w zalezonsci czy robie 1cd czy 2 cd. FPS skacze miedzy 19 - 28, czasem spada chwilowo ponizej 19. To tyle :) Pozdro

W tym Flasku kodując jednocześnie audio i video nie występuje u ciebie zjawisko rozmijania dzwięku z obrazem? U mnie zwykle tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Flasku kodując jednocześnie audio i video nie występuje u ciebie zjawisko rozmijania dzwięku z obrazem? U mnie zwykle tak jest.

Nie, nie mam takiego problemu.Opisany przez Ciebie problem pojawial mi sie jedynie przy starym Flasku.W tym nowym Xmpeg nie zanotowalem takich anomali :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którym divixem kompresujecie? Ja pozostałem przy 4.12.

No ja uzywam 4,12 ale wsumie nie wiem czemu - ale zauwazylem spadek wydajnosci kompresowania o kilka FPS na divx 5 (w kazdej odmianie jaka udalo mi sie pobrac z netu) Dlatego pozostalem wierny 4,12 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ustawiasz kodeka ?? wcale sie nie obraze jak mi wyslesz pliczek z ustawieniami do 1cd i do 2cd (lepsz gorsza jakosc) bo u mnie cos strasznie sie piepszy ten kodek niepotrafie go ustawic :? jakis czas temu zrobilem 372 probki nagrania i zadna niebyla dobra :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ustawiasz kodeka ?? wcale sie nie obraze jak mi wyslesz pliczek z ustawieniami do 1cd i do 2cd (lepsz gorsza jakosc) bo u mnie cos strasznie sie piepszy ten  kodek niepotrafie go ustawic :? jakis czas temu zrobilem 372 probki nagrania i zadna niebyla dobra :cry:

korzystam z programu "Divix4 bitrate calculator ver. 2.4.2 by Spark" I obliczajac bitrate na podstawie dlugosci filmu zawsze odejmuje od koncowego wyniku jakies 50 - 70 (z tego bitrate) i zawsze mi wychodzi dobrze. Jak chcesz to priv i podesle ci ten programik.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jak u Was szybkością kodowania DIVX'ów ? Ja mam ok. 19-21 FPS, a gdy siedzę w necie i słucham muzy ok. 15-17FPS. Jaki zazwyczaj bitrate ustawiacie i rozdzielczość ?  

Ps. Używam FlaskMPEG.

Ludzie nie uzywajcie Flaska!! toz to przezytek!! skoczcie najlepiej na www.mp4.com.pl i tam poszukajcie w dziale plikow Divx->Video programu GORDIAN KNOT...program jest zajebisty, prosty w obsludze (na stronie jest Tutorial jak robic film) i robi filmy w 2-och przebiegach ....jeden przebieg u mnie ok.2h (film 1,30h)...fps powyzej 20....no i nie ma problemu z dzwiekiem i napisami(napisy sa "eksrtaktowane " osobno wiec wygladaja jan na DVD...***POLECAM***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie rozumiem dlaczego robicie filmy w rozdzielczosciach DVD (np 720x480). Film przez to traci na jakosci poniewaz ten sam bitrate jest przydzielony na wieksza ilosc piksli. Najlepsze sa rozdzielczosci 640x... i 576x.. przy dluzszych filmach. Do kompresji najlepiej VitualDub albo Nandub (jesli w kodeku 3.22 ktos sie bawi)

Divx 5 tylko w pierwszym przebiegu jest wolniejszy a w drugim jest juz szybszy od 4 (w sumie wychodzi tyle samo czasu) ale jakosc filmow jest lepsza w 5.

No i jesli chodzi o Gatora to w 5.0.2 wlaczam tylko jesli wywali ze mam nie zarejestrowana wersje kodeka i po polaczeniu wylaczam

Wiecej informacji na temat kompresji znajdziecie pod www.divx.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi