e!Gr00bY Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Jak u Was szybkością kodowania DIVX'ów ? Ja mam ok. 19-21 FPS, a gdy siedzę w necie i słucham muzy ok. 15-17FPS. Jaki zazwyczaj bitrate ustawiacie i rozdzielczość ? Ps. Używam FlaskMPEG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Gr00bY Mazur"]Jak u Was szybkością kodowania DIVX'ów ? Ja mam ok. 19-21 FPS, a gdy siedzę w necie i słucham muzy ok. 15-17FPS. Jaki zazwyczaj bitrate ustawiacie i rozdzielczość ? Ps. Używam FlaskMPEG. Szybkosc: 7 FPS (bez dodatkowego obciazenia, tylko kompresja) Rozdzielczosc: 592x448 (najczesciej) Bitrate: obliczam na podst. dlugosci filmu minus strumien audio (128kbit) minus 10kbit. Compression control: 65 Klatka kluczowa: co 7 sekund Dzwiek: MP3 96kbit/s Uzywam DivX 3.20, FlaskMPEG 0.594, VirtualDub 1.4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Witaj! U mnie na FlaskXmpeg (tym co robi w glebi kolorow yuy) w rozdzielczosci DVD (720 x 576) z obcieta ramka... film sie robi okolo 15 min dluzej niz jego nominalna dlugosc. Dzwiek i obraz sa kompresowane rownolegle ... Dzwiek mp3 128KBps, obraz roznie ... w zalezonsci czy robie 1cd czy 2 cd. FPS skacze miedzy 19 - 28, czasem spada chwilowo ponizej 19. To tyle :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Witaj! U mnie na FlaskXmpeg (tym co robi w glebi kolorow yuy) w rozdzielczosci DVD (720 x 576) z obcieta ramka... film sie robi okolo 15 min dluzej niz jego nominalna dlugosc. Dzwiek i obraz sa kompresowane rownolegle ... Dzwiek mp3 128KBps, obraz roznie ... w zalezonsci czy robie 1cd czy 2 cd. FPS skacze miedzy 19 - 28, czasem spada chwilowo ponizej 19. To tyle :) Pozdro W tym Flasku kodując jednocześnie audio i video nie występuje u ciebie zjawisko rozmijania dzwięku z obrazem? U mnie zwykle tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 W tym Flasku kodując jednocześnie audio i video nie występuje u ciebie zjawisko rozmijania dzwięku z obrazem? U mnie zwykle tak jest. Nie, nie mam takiego problemu.Opisany przez Ciebie problem pojawial mi sie jedynie przy starym Flasku.W tym nowym Xmpeg nie zanotowalem takich anomali :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Którym divixem kompresujecie? Ja pozostałem przy 4.12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Którym divixem kompresujecie? Ja pozostałem przy 4.12. No ja uzywam 4,12 ale wsumie nie wiem czemu - ale zauwazylem spadek wydajnosci kompresowania o kilka FPS na divx 5 (w kazdej odmianie jaka udalo mi sie pobrac z netu) Dlatego pozostalem wierny 4,12 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Ja używam 5.01. Nie używam 5.02 bo po wyrzuceniu Gator'a przestaje działać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 jak ustawiasz kodeka ?? wcale sie nie obraze jak mi wyslesz pliczek z ustawieniami do 1cd i do 2cd (lepsz gorsza jakosc) bo u mnie cos strasznie sie piepszy ten kodek niepotrafie go ustawic :? jakis czas temu zrobilem 372 probki nagrania i zadna niebyla dobra :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 jak ustawiasz kodeka ?? wcale sie nie obraze jak mi wyslesz pliczek z ustawieniami do 1cd i do 2cd (lepsz gorsza jakosc) bo u mnie cos strasznie sie piepszy ten kodek niepotrafie go ustawic :? jakis czas temu zrobilem 372 probki nagrania i zadna niebyla dobra :cry: korzystam z programu "Divix4 bitrate calculator ver. 2.4.2 by Spark" I obliczajac bitrate na podstawie dlugosci filmu zawsze odejmuje od koncowego wyniku jakies 50 - 70 (z tego bitrate) i zawsze mi wychodzi dobrze. Jak chcesz to priv i podesle ci ten programik. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Gr00bY Mazur"]Jak u Was szybkością kodowania DIVX'ów ? Ja mam ok. 19-21 FPS, a gdy siedzę w necie i słucham muzy ok. 15-17FPS. Jaki zazwyczaj bitrate ustawiacie i rozdzielczość ? Ps. Używam FlaskMPEG. Ludzie nie uzywajcie Flaska!! toz to przezytek!! skoczcie najlepiej na www.mp4.com.pl i tam poszukajcie w dziale plikow Divx->Video programu GORDIAN KNOT...program jest zajebisty, prosty w obsludze (na stronie jest Tutorial jak robic film) i robi filmy w 2-och przebiegach ....jeden przebieg u mnie ok.2h (film 1,30h)...fps powyzej 20....no i nie ma problemu z dzwiekiem i napisami(napisy sa "eksrtaktowane " osobno wiec wygladaja jan na DVD...***POLECAM*** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 720x480 dzwiek 192kbit Divx 5.02 ~21fps Divx 4 ~26fps XP1500+@1600+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rt3z Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Troche nie rozumiem dlaczego robicie filmy w rozdzielczosciach DVD (np 720x480). Film przez to traci na jakosci poniewaz ten sam bitrate jest przydzielony na wieksza ilosc piksli. Najlepsze sa rozdzielczosci 640x... i 576x.. przy dluzszych filmach. Do kompresji najlepiej VitualDub albo Nandub (jesli w kodeku 3.22 ktos sie bawi) Divx 5 tylko w pierwszym przebiegu jest wolniejszy a w drugim jest juz szybszy od 4 (w sumie wychodzi tyle samo czasu) ale jakosc filmow jest lepsza w 5. No i jesli chodzi o Gatora to w 5.0.2 wlaczam tylko jesli wywali ze mam nie zarejestrowana wersje kodeka i po polaczeniu wylaczam Wiecej informacji na temat kompresji znajdziecie pod www.divx.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Ja robilem tylko test w 720x480. Normalnie nie bawie sie w ripowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...