Lukasss Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Witam !! Mam pytanie czy oplaca mi sie kupic listwe zebym mogl grac w np. burze?? Wiecie pioruny i te sprawy!!! Co taka listwa moze zdzialac??W jakich przypadkach wam ona pomogla??? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Witam !! Mam pytanie czy oplaca mi sie kupic listwe zebym mogl grac w np. burze?? Wiecie pioruny i te sprawy!!! Co taka listwa moze zdzialac??W jakich przypadkach wam ona pomogla??? 8) Lepiej brzmi "grac podczas burzy". Listwa przepieciowa jak mi wiadomo ma za zadanie likwidowac przepiecia wystepujace w sieci. Ja zabezpieczylem sie w inny sposob przed wyladowaniami elektr - kupilem UPS-a :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 hmmm... ciekawa sprawa ja bez listwy nie wyobrazam sobie kompa, to jak kupowanie myszki i klawiatury, co nie zmienia faktu ze w czasie burzy wypinam komputer z gniazdka, cale szczescie nie jestem tak naiwny zeby uwierzyc ze troche plastiku i bezpiecznik jest w stanie zabezpieczyc komputer, widzac twoj sprzet z podpisu zycze duuuzo szczescia :? jesli koniecznie chcesz grac w czasie burzy, to zainwestuj w ups choc wedlug mnie gra nie jest warta swieczki, no i nie zapominaj ze w czasie burzy bezwzglednie odlaczyc trzeba kabel sieciowy/internet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 a ja przez trzy lata jechalem na zwyklym ruskim trojniku i wpietym w niego kablu do kompa, monitora i wiezy i jakos nic mi sie nie stalo 8) jak dla mnie te zabezpieczenia w tanich listwach (hehe sam mam listwe Ever za 30zl ;P) sa g*** warte - znajomym w burze nic nie daly i komp do wymiany :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony2 Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Z tego co ja wiem to listwa zabezpiecza przed zwarciem i zbyt dużymi skokami napięcia w sieci a nie wyładowaniami atmosferycznymi. Przecież tam są tylko 2 bezpieczniki i warystor. Najlepszy sposób na burzę to po prostu wyłączyć kompa z sieci albo zaopatrzyć się w UPS-a lub w kilka akumulatorów i inverter a to kosztuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...