Skocz do zawartości
Lukasss

Listwa w burzę??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !! Mam pytanie czy oplaca mi sie kupic listwe zebym mogl grac w np. burze?? Wiecie pioruny i te sprawy!!! Co taka listwa moze zdzialac??W jakich przypadkach wam ona pomogla??? 8)

Lepiej brzmi "grac podczas burzy". Listwa przepieciowa jak mi wiadomo ma za zadanie likwidowac przepiecia wystepujace w sieci. Ja zabezpieczylem sie w inny sposob przed wyladowaniami elektr - kupilem UPS-a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... ciekawa sprawa ja bez listwy nie wyobrazam sobie kompa, to jak kupowanie myszki i klawiatury, co nie zmienia faktu ze w czasie burzy wypinam komputer z gniazdka, cale szczescie nie jestem tak naiwny zeby uwierzyc ze troche plastiku i bezpiecznik jest w stanie zabezpieczyc komputer, widzac twoj sprzet z podpisu zycze duuuzo szczescia :?

jesli koniecznie chcesz grac w czasie burzy, to zainwestuj w ups choc wedlug mnie gra nie jest warta swieczki, no i nie zapominaj ze w czasie burzy bezwzglednie odlaczyc trzeba kabel sieciowy/internet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja przez trzy lata jechalem na zwyklym ruskim trojniku i wpietym w niego kablu do kompa, monitora i wiezy i jakos nic mi sie nie stalo 8)

jak dla mnie te zabezpieczenia w tanich listwach (hehe sam mam listwe Ever za 30zl ;P) sa g*** warte - znajomym w burze nic nie daly i komp do wymiany :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem to listwa zabezpiecza przed zwarciem i zbyt dużymi skokami napięcia w sieci a nie wyładowaniami atmosferycznymi. Przecież tam są tylko 2 bezpieczniki i warystor. Najlepszy sposób na burzę to po prostu wyłączyć kompa z sieci albo zaopatrzyć się w UPS-a lub w kilka akumulatorów i inverter a to kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi