turtle79 Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Witam wszystkich! Problem jest następujący. Jestem szczęśliwym posiadaczem płyty asus a7v8x-x. Płyta ma zintegrowaną kartę sieciową. Wczoraj wyszedłem sobie z domu wyłączająć przedtem grzecznie komputer (do tego momentu wszystko działało ok). Jak wiemy, po wyłączeniu kompa płyta główna wciąż jest pod napięciem. Tak się złożyło, że gdy byłem w mieście rozpętała się burza z piorunami. Gdy wróciłem i włączyłem kompa objawił się komunikat połączenia lokalnego, że kabel sieciowy jest odłączony. Komunikat migał sobie w najlepsze, ja zaś poleciałem na górę do kumpla, u którego stoi router i słicz. Powiedział mi, że przyszedł godzinę po moim wyjściu i na słiczu diody migały like never before. Kabel jest w porządku, bo sprawdziliśmy, pingowałem sam siebie i też jest ok. W moich miejscach sieciowych nie widzę swoich dysków, które udostępniłem, za to ikonka połączenia lokalnego cały czas miga pokazując, że karta na przemian włącza się i wyłącza. Przeinstalowanie sterów też nic nie dało. Nic nie dało też grzebanie w biosie ani w konfiguracji karty. Może wiecie o co chodzi? Poza tym wszystko działa ok. Czy to możliwe, żeby jakiś skok napięcia uszkodził sieciówkę oszczędzając wszystko inne? HELP!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Bardzo mozliwe, chociaz jestes polaczony tylko ze switchem, tak ? tzn, ze impuls musialby pochodzic ze switcha. W ten sposob uszkodzilem modem i port com, do ktorego byl podlaczony, rowniez podczas burzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 A mi raz burza zjarała sieciówkę - impuls wzbudził się w kablu ;( Karta wygląda normalnie ale nie działa ;( No i musiałem kupić nową. U ciebie jest to o tyle przykre, że sieciówka była zintegrowana - była, bo wg mnie padła na dobre :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtle79 Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Tak,tylko ze słiczem,tyle że słicz działa i ma się dobrze. Sprawdziliśmy wszystkie porty i ciągle jest to samo. To chyba jednak burza,dziwi mnie tylko to,że padła sieciówka i nic poza tym.Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie będę wdzięczny,ale chyba będę musiał pogodzić się z kupnem jakieś sieciówki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=agent=- Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Hyh nie raz i nie dwa switch i reszta działa a karty sieciowe palą się jak na zawołanie :? Kup nowa sieciowke i LooZ bo jak na moj gust to poszła na spacer i nie wroooci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtle79 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Nowa sieciówka już jest i działa jak marzenie.Pozdro!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voo Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Zastanawiam sie nad jedna rzecza, czy kabel prowadzony w domu jest bezpieczny na tego typu impulsy? W tym momencie skretka leci z pietra na pietro po zewnetrznej scianie budynku i mysle nad przeniesieniem go w calosci do srodka, tyle ze nie wiem czy jest sens :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...