Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i na wstepie mam dwa pytanka. Mianowicie czy na moim procesorze (XP 1800+) normalna jest temperatura 61C -stan spoczynku, 69-70C-pod obciazeniem. Mam Arctic coolera 2500RPM. Drugie pytanie dotyczy gf2ti czy ma ktos z was schematy lub opisy ktore obrazuja jak podniesc napiecie na gpu i pamieciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie to temperaturka stosunkowo za wysoka. jak najprędzej zmień coolerek na bardziej wydajny, np termaltake, coolermaster itp. 8)

ja na swoim xp1.8 mam odpowiednio: spoczynek 42-43, obciążenie 49-50. obudowa zamknięta, temp. w pokoju 27-28 stopni. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Mianowicie czy na moim procesorze (XP 1800+) normalna jest temperatura 61C -stan spoczynku, 69-70C-pod obciazeniem. Mam Arctic coolera 2500RPM...

jaka obudowa (czy przypadkiem nie taka lipna z zasilaczem umiesczonym pionowo) i czy dobrze wentylowana, czy cooler dobrze przylega do procka i czy dales jakas paste termoprzewodzaca

i nie sluchaj takich rad - bo to ostatecznosc

... jak najprędzej zmień coolerek na bardziej wydajny, np termaltake, coolermaster itp...

skoro to SuperSilent 2500 to powinien spoko dac rade Twojemu prockowi - pewnie przyczyna lezy w 1 z wymienionych przeze mnie czynnikow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może po prostu jest to błednie wskazujący czujnik temperatury. Mają one duże rozbieżności, poza tym wątpie wy ktoś je kalibrował. Masz może multimetr z możliwością mieżenia temperatury albo inny termometr cyfrowy i próbuj tymi urządzeniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: temperatura procka stanowczo za duza :(  ja na swoim Athlon'ie XP 1800+ kreconym na 2000+ (11,5x145) w stresie, cieplym dniu i zamknietej obudowie nie przekracza 52-53 stopni. cooler - Volcano 7+  :wink:

A na jakim ustawienu V7+ ta temp :?: bo zastanawiałem się nad wymianą swojego chłodzenia na V7+, a teraz to już nie wiem czy ma to sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakim ustawienu V7+ ta temp :?: bo zastanawiałem się nad wymianą swojego chłodzenia na V7+, a teraz to już nie wiem czy ma to sens

:arrow: volcano 7+ ma jak najbardziej sens. do tego koniecznie arctic silver III (chociaz ja uzywam THERMOPOX 75 AGS). musze cie jednak ostrzec, ze cooler nie nalezy do cichych :? co do ustawienia predkosci obrotowej to zawsze jade na middle i przy zamknietej obudowie. obecnie mam rozkrecona bude i cooler chodzi w trybie low i temp. procka wynosci 45 stopni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze cie jednak ostrzec, ze cooler nie nalezy do cichych :?

Właśnie o hałas się rozchodzi bo aktualnie to mam 50 st.C. na full load przy zamkniętej obudowie, do chłodzenia używam rdzenia z DragonOrb'a na który dmuch wentylator 80cm (30dBa) i uważam że jest jeszcze za głośno :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim procesorze (XP 1800+) normalna jest temperatura 61C -stan spoczynku, 69-70C-pod obciazeniem.

Taka temperatura jest jak najbardziej NIE normalna. Jesli dales paste to sprawdz cz przypadkiem nie za duzo. Moze ukruszyles rdzen?Przy malym ukruszeniu objawia sie to wyzsza temp. pracy.

Co do wskazan czujnika najlepej by bylo przejsc sie z prockem i coolerem do kumpla i sprawdzic na jego mobo - jesli tam tez bedzie ~60C to wiadomo ze cos z coolerem lub prockiem. Radzil bym sprobowac innego coolera i obejrzec proca pod lupa (ukruszenie)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...