Dr.Crash Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Powiem tak. Przy pierwszym włączeniu kompa, pojawia się następujący komunikat: Disc boot failure, please check...... No to robie reset i za drugim razem wszystko jest spoko, czyli komp odpala się normalnie. Ten problemik pojawił się parę dni temu, i nie wiem co go powoduje. Ostatnio robiłem reinstalkę systemu, ale to też nic nie pomogło. Jak w trakcie użytkowania, trzeba zresetować kompa, to tej sytuacji też nie ma. To pojawia się tylko kiedy komputer się całkowicie wyłączy. Dysk mam podłączony jako primary slave. Po prostu podczas bootowania nie widzi dysku. Jako primary master mam ustawioną nagrywarkę. Ale raczej to nie powinno kolidować, gdyż wcześniej wszystko działało ok. Prosiłbym o opinie i rady w tej sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Hmmmmmmm........czemu masz nagryware jako master, a hadeka jako slave ?!?!? Spróbuj dać HDD jako primary master, a nagryaware jako secondary master. Nie wiem może to pomoże ;). Nie mam innego pomysła :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 wejdź do biosu do chyab drugiej opcji (sorry nazwy nie pamiętam) gdzieś powinno być coś takiego jak boot seguence pierwsze urzadzenie drugie trzecie i coś jeszcze żeby szukał innych z których można jako pierwsze mu ustaw ten dysk - może sie to różnie nazywać - u mnie primary slave to hdd1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Może dysk za wolno startuje i nie jest gotowy przed POST'em, dlatego go za pierwszym razem nie wykrywa :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 A tak wogóle to wydaje mi się że powinneś mieć i tak to na osbnych szelkach - bo CDRW spowalnia ci HDD - tak sądzę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Może i tak. Ale dziwi mnie fakt że przed tem wszystko działało bezproblemowo. Ale faktycznie, zobacze jak to ruszy na osobnej szelce. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Po pierwsze osobna szalka a po drugie nie HDD 1 tylko HDD 0 chyba że to twój błąd. Ale osobna szelka obowiązkowo HDD masz pewnie ATA 100 a CDRW ATA 33. Wiec na osobnej szelca dysk da ci niezlego czadu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...