Skocz do zawartości
dan_k

gigabyte ga-7n400-l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Właśnie zamontowałem na płyte GA-7N400-L procesor Athlon xp 2000+ (Thorton) i szczerze mówiąc z moich osiągow nie jestem zadowolony, oto one : cpu-z pokazuje że mam procka 1243,3 MHz (12,5*99,5), Bus Speed 198,9 MHz, prosze o pompc jak ustawic tę płytę , nic nie jarająć i żeby to porządnie działało.

Jeżeli to pomoże to CLK_SW mam ustawione na OFF( 100MHz) to chyba powinnem ustawić na ON (auto) ale czy przełącznikach CLK_RATIO musze od razu ustawić mnoznik czy też sam dopasuje??

prosze o info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawiłem CLK_SW na auto pokazuje mi przynajmniej dobrze prockai chodzi spoko, mnoznik ustawił sie 133*12,5, czy jezeli zmienię fsb na wyższą w biosie to płyta sama obniży mnoznik, czy też sam musze przestawić go na zworkach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik ustawiasz switchami na plycie. Jezeli przestwisz w biosie magistrale to mnoznik pozostaje ten sam. Mnoznik mozesz regulowac jedynie gdy masz odblokowanego proca. Taka mala ciekawostka(moze juz o tym wiesz). Wynki w oc sa duzo lepsze po aktualizacji biosu na najnowszy, przynajmniej w moim przypadku tak bylo, na default bios nie moglem ustawic magistrali 166, po aktualizacj spokojnie chodzi nawet na 200.(Gdy jestes w biosie nacisnij ctr+F1 to bedziesz mial wiecej opcji do ustawienia). Ustaw ta zworke na auto i switche do mnoznika tez ustaw na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik mam ustawiony na aoto ( tak wynika z instrukcji), a procek jest odblokowany fabrycznie, więc z nim nie powinnem miec problemu. Czyli jeżeli dobrze myśle po ustawieniu magistrali na 200 mnożnik sam sie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnoznik nigdy sie sam nie zmieni. Jezeli masz na AUTO mnoznik to musisz go recznie zmienic. Po prostu mnozysz "mnoznik" razy magistrale: np 10x200=2000MHz i takiego oto procka otrzymujesz. Bardzio proste :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba spróbuje ale co to są timmingi :oops: i czy jak ustawie na 400mhz to musze koniecznie na switchach ustawić ręcznie mnożnik , czy też jak zostawie go na auto to obniży mi mnożnik i będzie spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz wersję płyty?

Jeśli revision L1 to odczytywana jest temperatura z diody i 49 st jest extra :D

Jeśli masz jakąś wcześniejszą wersję, to dodaj sobie do 49 jakieś 10-15 stopni i to będzie +/- temperatura smażenia rdzenia... I wtedy przyda ci się lepsze chłodzenie :).

A wiatraczek ten z linka z Allegro fajny jest (i CICHY).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja płyty jest z reguły zapisana w którymś z rogów płyty (na szczęście są tylko cztery :D)

Nie dostałeś z płytą takiego kolorowego obrazka? (Quick Instalation Guide czy coś takiego) Tam jest zdjęcie całej płyty i można zobaczyć, gdzie drukują informację o wersji :) - łatwiej się szuka na zdjęciu niż w ciemnej obudowie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! To moj pierwszy post na tym Forum :) . Zainteresowala mnie rozmowa o tej plycie poniewaz jestem posiadaczem modelu ga-7n400-l1 chcialem sie dowiedziec czy ta plyta jest dobra do oc, mam bartona 2500 (11 tydzien 2004) i na fsb powyzej 200 MHz komp restartuje mi sie nawet jezeli Vcore ustawiam na 2,03 a na fsb 200 wystarczy ze dam 1,725 i chodzi stabilnie, czy to wina zasilacza ? I jeszcze jedno pytanko czy temperatura na tej plycie jest dokladnie odczytywana poniewaz mam WC i troche dziwi mnie fakt ze na fsb 200 i Vcore 1,725 temperatura dochodzi nawet do 50 st.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie nowy wentylator, na procu mam 43*C, Spire WhisperRock IV, jestem zadowolony z cichej pracy , ale teraz nie o tym , spisalem dane z procka :

AXDC2000DUT3C 1044197260191

AQYFA0345WPMW

Chciałbym dokładnie wiedzieć co to za procek i ile moge z niego wycisnąć, podobno ma wszystko odblokowane - czy to prawda??

proszę o info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszczie rozpykałem ten kod

AXDC2000DUT3C: AMD Athlon XP;2000+;1667MHz;OPGA;1,60V;0*C-90*C;256KB;266MHz;60,3W;37,7A

AQYFA0345WPMW: A (Najlepsza jakość obudowy):Q (Barton):0345-2003,45 Tydzień,

WPMW- kody serisowe -liczba testów które przeszedł procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...