Adam_TVS Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Tak jak w temacie. Temperatura w stresie wynosi ok 52 stopnie. Mam jakiś zwykły wentylator. Co polecacie, tanie a dobre :) Mam tak do 80 zł. PS Na moim kompie 9250 w 3dmarku 2001 to dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 co do wyniku w marku trudno powiedziec , te celki sa cienkie w wydajnosci :x ale masz dobra grafe :) dla porownania ja mam ok. 11k w 2k1 a na kompie Duron1800 i Radeon 9600Pro bylo ~8500 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 jak na taką grafe.... powiedziałbym że ze 1000-1500-2000pkt za malo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Na C1.2 @ 1.6 i ti4200 mialem 10k Czyli bieda z tym wynikiem. Co do wiatraka to jezeli Ci chodzi stabilnie to co sie przejmujesz ? Podejrzewam, ze na AC juz wiecej nie wycisniesz wiec tylko chodzenie w budzie popraw i przy okazji schlodzisz i grafe, plyte, dyski, itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Na C1.2 @ 1.6 i ti4200 mialem 10k Czyli bieda z tym wynikiem. Co do wiatraka to jezeli Ci chodzi stabilnie to co sie przejmujesz ? Podejrzewam, ze na AC juz wiecej nie wycisniesz wiec tylko chodzenie w budzie popraw i przy okazji schlodzisz i grafe, plyte, dyski, itd. Więc co może być przyczyną tak słabych wyników ? 8O Ten twój to rewelka na takim sprzęcie. Ja zawsze miałem pecha do sprzetu :/ Chciałbym dobić przynajmniej do 10k, początkowo miałem 8500, więc i tak już jest lepiej :) No ale jakiś lepszy cooler nic nie pomoże? Teraz mam coś aluminiowego Cooler Master i chyba nie jest to najlepsze bo gośc co mi kompa składał kiedyś same badziewia mi wrzucał :) Wczoraj dostałem nowy zasilacz więc mogę już podłączyć dodatkowe wentyle :D Dziś zamówię dwa na przód i tył obudowy a do tego taśma termoprzewodząca na radiatorki do Radeona i zobaczymy :D Może dobije do wymarzonych 10 000 :D Przy jakiej temperaturze pownienem zacząć się obawiać spalenia procka ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Moze wina w sterownikach do plyty, do karty graf. Moze ustaw agresywniej pamieci w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Moze wina w sterownikach do plyty, do karty graf. Moze ustaw agresywniej pamieci w biosie.A gdzie mogę znaleźć sterowniki do płyty ?:) Grafike mam Omegi pod 4.4 Co to znaczy agresywne ustawienie pamięci ?:) Czyli że niby jak ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Z pamieciami mozesz porzadzic ustawiajac ich czas dostepu (CAS Latency) z domyslnych (Zalezy jakie masz pamieci) na 2. Do tego czas opoznien, itp. Wszystko jest na pewno w biosie. W moim podpisie masz pamieci CL3 ustawione na 11-2-2-2.0 bo akurat na takich mam najlepsze osiagi. Wazne aby ten ostatni parametr byl jak najnizszy ale to wplywa dosc znacznie na stabilnosc sprzetu niestety. A sterow do plyty to szukaj na stronie producenta. Patrz na date wypuszczenia jezeli nie wiesz ktory numerek to najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Z pamieciami mozesz porzadzic ustawiajac ich czas dostepu (CAS Latency) z domyslnych (Zalezy jakie masz pamieci) na 2. Do tego czas opoznien, itp. Wszystko jest na pewno w biosie. W moim podpisie masz pamieci CL3 ustawione na 11-2-2-2.0 bo akurat na takich mam najlepsze osiagi. Wazne aby ten ostatni parametr byl jak najnizszy ale to wplywa dosc znacznie na stabilnosc sprzetu niestety. A sterow do plyty to szukaj na stronie producenta. Patrz na date wypuszczenia jezeli nie wiesz ktory numerek to najnowsze. Nowe sterowniki nic nie dały :( A poza tym nie wiem co się stało, wczoraj wyskoczył mi błąd "explorera.exe" i po ponownym uruchomieniu w miejscu gdzie ma się pokazywać pulpit... restart :( i tak non stop. Przeinstalowałem Windows i inne duperele. Teraz procek nie kręci się ani trochę :( Przez co może to być spowodowane? Coś sie spaliło czy jak ?:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Hmm, w sumie to nie mam pojecia co moze wywolywac problemy explorera. Tym bardziej po reinstalce. Moze zmieniles jakas opcje w biosie, ktora powoduje niestabilnosc. Zresetuj biosa i na nowo podkrecaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olijacek Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Tak jak w temacie. Temperatura w stresie wynosi ok 52 stopnie. Mam jakiś zwykły wentylator. Co polecacie, tanie a dobre Mam tak do 80 zł Jak podkręcić tak Celerona ? Jakie masz ustawienia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Tak jak w temacie. Temperatura w stresie wynosi ok 52 stopnie. Mam jakiś zwykły wentylator. Co polecacie, tanie a dobre Mam tak do 80 zł Jak podkręcić tak Celerona ? Jakie masz ustawienia ?To było przy napięciu podniesionym o 0,025 ale więcej nie pamiętam :D Musiałbym sprawdzić... moze już troszke ochłonął i znowu będzie się fajnie kręcił :D Ale tak czy siak i tak przesiadam cie na Bartona 2500+ :D Szkoda że gdy kupowałem tego procka byłem jeszcze nie obeznany w tych sprawach i zrobiłem wielki błąd, nie mam zamiaru tego powtarzać :D Za cene takiego słabego Celerona można mieć dużo wydajniejszego Athlona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafit Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Mój komp: ASUS P4S553 Celeron 1700 @ 2216 [wiatrak box] (więcej się nie da, bo płyta za słaba :-( ) 1GB DDR Radeon 9100 64MB DDR Sagate 120GB 7200obr/min Western Digital 40GB 5400obr/min PSU Jakiś noname 400W Moje wyniki : 3D Mark 2001 - 7299 * wynik przy 512DDR 3D Mark 2003 - 1099 * wynik przy 512DDR PC Mark 2002: CPU: 4588 Memory: 3835 HDD: 1045 Wg mnie jak na taką kartę, jaką posiadasz powinieneś mieć wynik powyżej 10K. Temperatura utrzymuje się na 37 stopniach w stanie normalnego użytkowania i na około 50-55 podczas obciążenia procesora. Posiadam dodatkowy wentylator z boku obudowy, który skutecznie pozbywa się nadmiaru ciepła z obudowy. Dlatego temperatura podczas normalnego użytkowania nie przekracza 40 stopni. Ps. Jeśli chcesz sprawdzić wydajność komputera proponuje PC MARK, ponieważ 3D MARKi służą głównie do testowania grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Teraz to sobie moge... :D:D:D Zwaliło sie i już nie da się podkręcać :D Moze coś z płytą sie stało:) Ale dziwne bo przez ponad 1 dzień na 2,3 chodził i było wszystko oki nawet pod dużym obciążeniem. A teraz działa normalnie jako 1,7 i ma do tego kosmiczne temperatury, normalnie ok 46' 8O Cooler jakiś Alu Cooler Mastera :) Nie no chyba już nie ma sensu rozgladać się nad jakimś innym bo tak czy siak zmieniam płyte i proca na Epoxa 8RDA+ i Bartona 2500+ Mobile :) A może by tak przeczyścic wszystko... ale nie no nie mam zadnej pasty pod ręką a tej co w miejscowym sklepie za 2 zł jest aż strach używać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Adam_TVS i Rafit na jakim napięciu chodzą te Wasze celki ? Bo męczę taki jeden egzemplarz i na 1.68V nie idzie dalej niż na 1,7@1,95. Jednak cały konfig jest do bani, mobo zna tylko dzielnik 1/3 i nie ma możliwości zmiany napięcia, do tego pamięć SDR 100*, oraz box'owy wiatraczek, więc nie wiem czy to wina napięcia czy inne raczej podzespoły nie pozwalają juz na 2 Ghz....... * - może Was to nie zdziwi ale mnie trochę zaskoczyło iż taka prehistoryczna pamięć chodzi stabilnie na timingach 2-2-2-6 8O :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Teraz to sobie moge... :D:D:D Zwaliło sie i już nie da się podkręcać :D Moze coś z płytą sie stało:) Ale dziwne bo przez ponad 1 dzień na 2,3 chodził i było wszystko oki nawet pod dużym obciążeniem. A teraz działa normalnie jako 1,7 i ma do tego kosmiczne temperatury, normalnie ok 46' 8O Cooler jakiś Alu Cooler Mastera :) Nie no chyba już nie ma sensu rozgladać się nad jakimś innym bo tak czy siak zmieniam płyte i proca na Epoxa 8RDA+ i Bartona 2500+ Mobile :) A może by tak przeczyścic wszystko... ale nie no nie mam zadnej pasty pod ręką a tej co w miejscowym sklepie za 2 zł jest aż strach używać :P A wiesz na jakim jadrze jest ten twoj celek ? Bo mi sie grubo wydaje ze masz ta pierwsza serie z fsb 400 ie. polowa mojego willametta (128 cache). Jezeli mam racje to trafila Ci sie niezla sztua jak sie tak kreci. A Kaeres mial lepszy wynik na tualatine bo ona ma z miejsca magistrale 133 i jak dal na cos kolo 160 to chlopak smigal lepiej niz nasze. Najwiekszy mankament tego starego jadra to to zasrane fsb. Po jakiego wala robia nowego proca i daja mu magistale 100 ? I jeszcze nic z trym nie idzie zrobic bo na 0.18 u :evil: . Uzbieraj na northwooda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Lasquens troche pomyliles. Tualatin to tylko pentium ma z miejsca FSB 133MHz. Celeron ma niestety FSB 100MHz i zeby mi poszedl na 133 to trzeba sie natrudzic troche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Adam_TVS i Rafit na jakim napięciu chodzą te Wasze celki ? Bo męczę taki jeden egzemplarz i na 1.68V nie idzie dalej niż na 1,7@1,95. Jednak cały konfig jest do bani, mobo zna tylko dzielnik 1/3 i nie ma możliwości zmiany napięcia, do tego pamięć SDR 100*, oraz box'owy wiatraczek, więc nie wiem czy to wina napięcia czy inne raczej podzespoły nie pozwalają juz na 2 Ghz....... * - może Was to nie zdziwi ale mnie trochę zaskoczyło iż taka prehistoryczna pamięć chodzi stabilnie na timingach 2-2-2-6 8O :D Nie pamiętam juz bo coś sie zwaliło i juz sie nie kręci :) Czy od podkręcania może coś się z pastą termoprzewodzącą stać czy coś? No bo zauwazyłem że teraz na wcale nie kręcony procu mam wielkie temperatury, dochodzące do 51 stopni 8O I to w spoczynku prawie. Wcześniej na nie kręconym było to jakies 39-40 :) Paste to mam pewnie jakąś tanią, nie ja składałem kompa... wtedy jeszcze się nie znałem a ten gościu to mi pewnie jakiś szajs za 2 zł wcisnął :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...