zielony2 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 1. Dlaczego Athlon jest lepszy do gier a Pentium do obróbki grafiki ? 2. Który z tych procesorów jest najlepszy : athlon, celeron, duron ? oraz prosił bym was o krótkie przedstawienie ich wad i zalet. Z góry thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 AMD Athlon 'the best'-bo ma (mial) wiecej cachu od intel, ale obecnie i pentiumy maja po 1mega cachu, za to nowe athlony sa szeeeroookie na 64 bity :) Zalety Athlon: -duza wydajnosc przy stosunkowo (do pentiuma) niskiej czestotliwosci -mozliwosci 0/C -NISKA CENA !!! Wady: -temperaturka (przy dobrym coolingu to nie problem) Pentium ??? Nieposiadam, Nieinteresuje sie :( Zalety: -dobra wydajnosc, nizsza temp od amd Wady: -CENA !!! Celeron to przeciez pentium tylko z gorszej czesci wafla (tak jak duron=athlon tylko okrojony). Celki to dobra alternatywa jak ktos nie lubi AMD a na Pentiumka go nie stac, chociaz maja gorsza wydajnosc. Procki oczywiscie roznia sie architektura wewnetrzna-rozkazy technologie itp(nie jestem specem w tej dzidzinie :( ) ale dla gracza nie jest to najwazniejsze. Jesli natomiast pracujesz w grafie to fakt-pentium moze okazac sie przydatniejszy choc i tak za wszystko odpowiada grafika. Ze swej str polecam Athlona (bo posiadam :) ) Tani i mozna z niego wycisnac sporo, a i reszta hardware pod amd jest duzo tansza niz pod intela. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Pentium ??? Nieposiadam, Nieinteresuje sie Zalety: -dobra wydajnosc, nizsza temp od amd Póżniej ktoś to przeczyta, wymieni Athlona na P4 i nie wiedząc co się dzieje założy temat"Kupiłem P4, dlaczego w domu cieplej się zrobiło" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 ale podsumowanie :] nieiwem czy trafione :] nizsza temp na pentiakach ?? <lol> napewno nie teraz :] AMD wg mnie ma nizsza a reszty neiche mi sie komentaowac bo to lol, powiem tak mailem intela i amd i tak: AMD Rulezz Athlon rulezz x2 Duron rulezz pentiak - OK celina-nadaje sie na podstawke pod piwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 :oops: Sorki za to, lecz dla swej obrony replay:"pentium-nieposiadam nieinteresuje sie"- wiec nie wiem, to ze sie mniej grzeje obilo mi sie o uszy. Fakt -jak nie wiesz to nie pisz. Moj blad przepraszm. :oops: :oops: :oops: Mam tylko jednego boga :AMD :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Designer Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Co wy opowiadacie o celinie - mój Tualatin posiada wszystko co posiadał P3, łącznie z cachem 256kB. Wiadomo że to nie to samo co P3, ale akurat ten model niewiele odbiega. Inaczej jest z Celkami na podstawce P4, one mają tylko 128kB cache. Nie wiem co masz na myśli mówiąc "komp do grafiki" - bo jeśli byś się chciał zająć grafiką (np. Photoshop) popatrz poniżej w opise WORK. Sprzęt naprawdę wystarczający - ale nieco drogi (ok. 7.000 PLN) Ale polecam raczej P4 (np. 2.4) niewysoka cena a wydajność bardzo dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Ja pamietam jak mialem p3 733 (fsb 133) a moj brat mial c800 (fsb 100) i jak zrobilem kiedys podmiane, zeby zobaczyc czy warto kiedys bylo wydawac kase na p3, to oniemialem i wiecej do reki nie wzialem celerona. : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 nigdy wrzyciu P4 2,4GHz lepsze sa juz athlony jak brac pentiuma to tylko HT a jak nie to athlona I ja jestem stanowczym przeciwnikiem celerona wole juz durona bo sie super kreci i mozna mu pamiec odblokowac :!: Co wy opowiadacie o celinie - mój Tualatin posiada wszystko co posiadał P3, łącznie z cachem 256kB Czy to mozliwe :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 nigdy wrzyciu P4 2,4GHz lepsze sa juz athlony jak brac pentiuma to tylko HT a jak nie to athlonaPo pierwsze P4 2,4 ma HT a po drugie podkręca się super - zajrzyj na Platformę Intel i pooglądaj screeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 dobra zamknijcie ten temat bo zaraz znow zacznie sie wojna amd vs intel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Wojny żadnej nie zamierzam osobiście wywyoływać tylko po prostu polecam stosować sposób: nie wiem czegoś to nie piszę. Natomiast AMD vs Intel jak wiele osób już pisało: szybki komp mniej pieniedzy - AMD, natomiast jeszcze szybszy ale znacznie więcej kasy - Intel i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Wojny żadnej nie zamierzam osobiście wywyoływać tylko po prostu polecam stosować sposób: nie wiem czegoś to nie piszę. Natomiast AMD vs Intel jak wiele osób już pisało: szybki komp mniej pieniedzy - AMD, natomiast jeszcze szybszy ale znacznie więcej kasy - Intel i tyle.może i szybszy , ale mniej wydajny 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 przepraszam za moja nie wiedze w sprawie P4 2,4GHz HT ale zwykly 2,4 jest napewno gorszy od barka 2500+ i niedam se nic powiedziec wiem z wlasnej praktyki :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 mala wojenka moze byc :) tylko kulturalnie Panowie. wracajac do tematu 2 dni temu bylem u kumpla i jego p4 1,8 poszedl na box coolerku na 2,4. ale i tak wole bartona :), pewnie dlatego ze nie mam tyle $ niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Wojny żadnej nie zamierzam osobiście wywyoływać tylko po prostu polecam stosować sposób: nie wiem czegoś to nie piszę. Natomiast AMD vs Intel jak wiele osób już pisało: szybki komp mniej pieniedzy - AMD, natomiast jeszcze szybszy ale znacznie więcej kasy - Intel i tyle. A jeszcze szybszy za tyle samo kasy - Athlon64/64FX/Opteron. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winchester Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Ja sie dluuuugo wahalem pomiedzy INTELEM a AMD i jednak zakupilem AMD - glownie ze wzgledu na kase. I jestem bardzo zadowolony 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Widzę, że Panowie AMDkowcy mnie zacytowali i wyrazili swoje zdanie, natomiast ja się nie wypowiadam o Athlonach bo nie miałem prawie wcale styku z tymi prockami ostatnio, a jak już to na tandetnej mobo. Jedynie skomentuje wypowiedź Jenota - tak, tamte procesory są może i szybsze ale nie do zwykłych, domowych zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Widzę, że Panowie AMDkowcy mnie zacytowali i wyrazili swoje zdanie, natomiast ja się nie wypowiadam o Athlonach bo nie miałem prawie wcale styku z tymi prockami ostatnio, a jak już to na tandetnej mobo. Jedynie skomentuje wypowiedź Jenota - tak, tamte procesory są może i szybsze ale nie do zwykłych, domowych zastosowań. Opteron jest procesorem serwerowym głównie dzięki marketingowi AMD (to prawie ten sam procesor, co A64FX), a AMD64 (wszystko jedno, która seria) największą przewagę nad P4 wykazuje akurat w grach 3D (wystarczy spojrzeć na jakiekolwiek testy). I to wszystko w środowisku 32bit, gdzie te procesory nie pokazują jeszcze całego swojego potencjału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Skoro w grach to zwracam honor choć często nie gram, ale może podasz jakieś szczegóły albo link - jestem ciekaw w jakich częstotliwościach Opterony są szybsze i tak dalej, a najlepiej coś z doświadczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menphis Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Oj dzieci dzieci ...... ....... cały czas to samo ........ [/size] ALE I TAK AMD RULEZZZZZZZZZZZZ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Bez komentarza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Skoro w grach to zwracam honor choć często nie gram, ale może podasz jakieś szczegóły albo link - jestem ciekaw w jakich częstotliwościach Opterony są szybsze i tak dalej, a najlepiej coś z doświadczenia.Zajrzyj na http://www.tomshardware.pl/cpu/20040419/index.html chociażby. O Opteronach tam jest akurat niewiele, i zazwyczaj w porównaniu do P4 Xeon. A z doświadczenia - mam porównanie pod Linuksem - to co w podpisie i P4 2.4GHz. Testów porównawczych żadnych nie przeprowadzałem, ale różnicę na korzyść Opterona widać gołym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 AMD ostatnimi czasy wychodzi na prowadzenie i nic tego nie zmieni :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Designer Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Ale i tak żadne AMD ani Intel w swoich najlepszych wydaniach z dwoma prockami nie pobiją POWER MAC G5. PC nie nadaje się do grafiki i już. No i kto przebije Mac-a ? (dane pochodzą z: http://www.apple.com.pl/products/powermacg5/) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Ale i tak żadne AMD ani Intel w swoich najlepszych wydaniach z dwoma prockami nie pobiją POWER PC G5. PC nie nadaje się do grafiki i już. (zaraz wstawię obrazek) Taaa: http://www.pcworld.com/reviews/article/0,a...749,pg,8,00.asp i porównaj dwuprocesorowego G5 z jednoprocesorowym A64 FX-51 i dwuprocesorowym Opteronem o tym samym zegarze co G5. Zerknij zwłaszcza na przyjazne macom: Premiere i Photoshopa... Na stronach, które chwalą G5 jako world fastest workstation nie widziałem żadnych porównań - wstydzą się? Update: A ten test, który zamieściłeś - dlaczego porównują 64-bitowego G5 z 32-bitowym Xeonem? Z mocniejszymi A64/Opteronami/Itanium już nie dawały sobie rady? I jeszcze jedno - odtwarzanie 5 zamiast 7 strumieni video jednocześnie automatycznie powoduje, że PC nie nadaje się do grafiki - no rewelacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Designer Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Radzę dobrze przestudiować tamtą tabelkę.... wg. tej tabeli w Photoshopie MAC ma 2 wynik i przegrywa niewiele z OPTERONEM - ale to oczywiście strona PC-WORLD - to jakby mogło być inaczej .... Dobra - koniec wojny - popracuj na MACu to zrozumiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Wiesz, ja nie umieściłem testów ze stron AMD czy Intela, a Twój test skąd jest? Mam znajomego, który pracuje na Macach i PC pod Photoshopem w drukarni. I mówi, że o ile jeszcze parę lat temu różnica na korzyść Maca była znaczna, to teraz nawet Photoshop na obie platformy praktycznie niczym się nie różni, a jakość/komfort pracy zależy tylko od monitora. Poza tym - rozmawialiśmy o wydajności a to sprawdzić można prostymi testami, a ty na koniec wyjeżdżasz z pytaniem, czy pracowałem na macach - tu wchodzimy w kwestię gustów i tym sposobem można udowodnić, że żaden PC nie pobije starej Quadry (i odwrotnie, że żaden Mac nie pobije 486). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Jenot nie ktorym nie przetlumaczysz ze intel idzie w zapomnienie Oni slepo wieza ze jest tak jak przed 2, 3 latami czy jeszcze dawniej intel spoczol na laurach i sie slabo rozwija patrzac na AMD :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Nie przesadzaj że idzie w zapomnienie - wiesz ile daje Hyper Threading korzyści dla normalnego użytkownika. Praca na takiej maszynie to czysta przyjemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Designer Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Wiesz Jenot to nawet nie idzie już o prędkość, ale o komfort pracy jaką daje OS. Żaden Windows nie jest w stanie obsłużyć tyle aplikacji jednocześnie, żaden Windows nie jest w stanie przypisać ilości pamięci dla każdej alpikacji z osobna, żaden Windows (ani PC-et) nie jest w stanie obsłużyć 8 GB RAM-u !!! Jak ktoś jeździ full wypasionym DAEWOO LEGANZA to uważa już że ma Mercedesa. Powiem krótko - nie ma co porównywać - cena mówi sama za siebie - G5 full wersja = 15tys. PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...