Skocz do zawartości
Mąki

Płyta główna do góry kołami

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem ostatnio kompa, jakąś k6, i zauważyłem że tam jest inne ustawienie płyty głównej. Proc jest na dole a sloty pci u góry. Stąd moje pytanie czy to nie był by dobry pomysł aby zrobić taką obudowę? Ułożenie płyty by było odwrotne niż jest standardowo, proc by się znalazł na dole, a karty u góry. Czy tak odwrócona grafa nie chłodziła by się lepiej? Wiadomo, że ciepło idzie do góry, a chłodzenie grafy jest od spodu, także jakby chłodzenie było u góry to by chyba lepiej odbierało ciepło. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co do takiego usytuowania mobo i innych rzeczy - NO PROBLEMO ;)

Wystarczy albo dobre wykonanie wlasnej obudowy, albo zakup swietnej obudowy Lian-Li (wygladem przypomina Maca G5). Wszystko jest odwrotnie, a PSU znajduje sie na dole :D

Ale znajac Polske, to raczej buda jest nieosiagalna ;) (aha jeszcze kieds byla limitowana edycja kompow ADAX-a i tam tez byly takie smieszne obudowy - wszystko odwrocone 180*).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie była płyta w standardzie AT. Współczesne procesory wydzielają ciut więcej ciepła od K6, a to oznacza, że grafika byłaby prawie wyłącznie chłodzona podgrzanym przez proca powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ja nie zakumałem - płyta główna jest standardowa - tylko obudowa odwrócona. No to fakt że w starszych kompach to tak na prawdę nie ma znaczenia. Wszystko zależy od wentyli, jak są wydajne i dobre odprowadzanie na zewnątrz to musi chodzić. (chodzi mi oczywista o nowsze sprzęty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi