Skocz do zawartości
rdx486

Problem z o/c Athlona XP-M 2500+ na FSB 200

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Athlona XP-M 2500+ i mam go na płycie ABIT NF7-S z pamięciami 2x256 Kingston HyperX DDR400 CL2.0. Procek dobrze się kręci ale tylko na FSB 166 (np. 166x13,5 przy 1,65V). Gdy zapodaję FSB 200 (konkretnie 11x200) to co jakiś czas restartuje mi się komp. Podnosiłem już napięcie do 1,775V i ciągle to samo. A przecież ten procek powinien przy takich ustawieniach być stabilny nawet przy 1,65V. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi. Może powinienem zmienić BIOS?

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak dla spokoju obniż timingi pamięci.

Napisz cos więcej o pozostałych podzespołach ze szczególnym uwzględnieniem zasilacza i chłodzenie sprzętu (fajnie by było gdybś wiedział jakie masz napiecia i temperatury)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możłiwe ze coś też się przegrzewa, moze mosfety albo mostki?

Raczej nie, bo wtedy komp restartoweł by się po pewnym czasie.

Zmień timingi.

Ispider wlasnie jemu sie resetuje komp --> cyt. "Gdy zapodaję FSB 200 (konkretnie 11x200) to co jakiś czas restartuje mi się komp."

rdx486 u mojego kumpla wszystko ladnie i stabilnie zaczelo chodzic dopiero przy 1,800V Vcore. Sprawdz moze i u Ciebie dopiero wtedy bedzie chodzilo stabilnie. Wiem .. to jest proc M wiec powinien smigac na 1,6V ale sprawdz sobie, moze to bedzie akurat to.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...