Skocz do zawartości
adamlog

WC bez chlodnicy ??

Rekomendowane odpowiedzi

Volvo i tu masz racje - trzeba zrobic taki układ i tak go skonfigurowac żeby woda nie zdążyła się nagrzać zbytnio czyli trzeba miec dobry układ chłodzacy płyn tzw chłodnice :wink: Twoje fotki obejżałem, ale wiele z nich wyczytać nie mozna. Co to za bloczek na CPU?, a ten na GPU juz mnie totalnie zaskoczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu , podłącz się do basenu i polecaj innym te bardzo mądre !!!!! rady, jeśli jest coś co działa to nie widzę problemu żeby tego nie zareklamować i służyć radami , ale widzę że sami "mądrale" tutaj siedzą i najlepiej wszystko wiedzą (oczywiście są wyjatki i tych zapraszam , wiedzą jak sie ze mna skontaktować) a z całej reszcie dzięki za " idealne spostrzeżenia i powodzenia !!!!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu , wszystko co zobaczyłeś na zdjeciach robiłem sam (cały układ i bloczki na CPU i GPU ) twierdzisz , że Cie konstrukcja zaskoczyła , widzisz zawsze najprostrze rozwiazania są najlepsze , a w moim przypadku jeszcze bardzo wydajne , poprostu myśle ze udało mi się chociaż nieprzemyślenie nic nie robiłem. wszystko jest małe i zgrabne a na dodatek skuteczne( o temp już pisałem ) Jeśli chodzi o zdjecia , to postaram sie zrobić bardziej wyraziste i napewno Ci poślę z opisem , ale muszę robić aparatem cyfr, te są robione kamerką. Trzymaj sie , na razie.Hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu , wszystko co zobaczyłeś na zdjeciach robiłem sam (cały układ i bloczki na CPU i GPU ) twierdzisz , że Cie konstrukcja zaskoczyła , widzisz zawsze najprostrze rozwiazania są najlepsze , a w moim przypadku jeszcze bardzo wydajne , poprostu myśle ze udało mi się chociaż nieprzemyślenie nic nie robiłem. wszystko jest małe i zgrabne a na dodatek skuteczne( o temp już pisałem ) Jeśli chodzi o zdjecia , to postaram sie zrobić bardziej wyraziste i napewno Ci poślę z opisem , ale muszę robić aparatem cyfr, te są robione kamerką. Trzymaj sie , na razie.Hej

Może zamieścisz zdjęcia na forum albo mi prześlij patryk.tp@neostrada.pl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu , podłącz się do basenu i polecaj innym te bardzo mądre !!!!! rady

Może nie zauważyłeś, ale podałem skrajne sytuacje ( z kropelka i basenem) w odpowiedzi na twoją teorię, że "ogólnie wiadmo, im mniej wody w układzie tym lepiej schłodzić". Myślę, że każdy kto choć trochę wysili szare komórki przyzna, że im więcej wody w układzie tym mniej wydajny system potrzebny do jej schłodzenia (w przypadku basenu nie trzeba go wcale - ciepło jest odawane w naturalny sposóB). To są rozważania TEORETYCZNE i oczywiście nikomu nie polecam podłączania kompa do basenu i myślę, że nikt poza tobą tego tak nie zrozumiał.

ale widzę że sami "mądrale" tutaj siedzą i najlepiej wszystko wiedzą

Skoro wszyscy twierdzą inaczej niż ty, to może jednak coś w tym jest ? Może zamiast sugerować, że wszyscy tu są zapatrzeni w siebie, sam otworzysz troche swój umysł na sugestię innych ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli coś działa , to ja mam słuchać Twoich skrajnych sugestii ??? !!! wybacz . Ale faktycznie są tutaj ludzie których sugestie są warte zauważenia i nie wykłucaja się ze swoimi racjami . Napewno masz rację i pozostań przy niej , a ja pozostanę przy swoich 350 ml , bo poprostu mi to działa tak jak powinno. Trzymaj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi ale nie mam strony www , poślę CI fotki pocztą

Dostałem jak na zrobione własnoręcznie bloki to ful wypas możesz jakiś kosztorys przedstawić :D

Zamieść zdjęcia jeśli możesz.

Nie ma gdzie umieścić może przesłać ci te zdęcia na jakić adres a ty zamieścisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu15go , za wszystkie potrzebne części zapłciłem trochę ponad 100 zł naprawde nic więcej , coś tam wykorzystałem co juz było w domu , tydzień roboty i chodzi naprawdę super. jak już wspomniałem wcześniej chłodzę tym procka 3.20 GHz i GPU GForce 5600FX , temp nie przekroczyła mi jeszcze 32 st. Konstrukcję już mniej więcej poznałeś , a jak bedziesz chciał jeszcze coś wiedzieć to wal , no problem.

Jeśli ktoś chce mogę fotki wysłać mailem lub przez GG , i mozecie je opublikować na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

volvo

zakuwanie fizyki nic nie da jezeli myslec nie zaczniesz

a jezeli myslisz ze mniejsza ilosc wody szybciej schlodzisz i dlatego masz wieksza wydajnosc ukladu to...

lepiej zacznij myslec

woda jest tylko nosnikiem ciepla,nie rozprasza jej w czarna dziure

wieksza jej ilosc powoduje wieksza bezwladnosc ukladu

jezeli bedzie 1l i osiagnie max temp w 10min to na 10l bedzie to 100min

wiec nie wazne ile jest wody ,cieplo i tak rozprasza uklad w tym najwiecej CHLODNICA

jezeli mowisz ze na dwoch duzych chlodnicach jest slabszy efekt niz na jednej malutkiej (bo mala=malo wody ,a 2duze=2x duzo wody) to LOL roku dla ciebie

nikt tu nie stosuje duzej ilosci wody specjalnie ,ale czyms ta chlodnice trzeba zalac ,a tak wogole to uklad z duza iloscia wody ma duza bezwladnosc i o to nam chodzi bo proc przez wiekszosc czasu nie chodzi z max obciazeniem (inaczej regulacja obrotow wiatraka bylaby bezsensem)

przy 100% obciazeniu ilosc wody nie ma znaczenia

a jak tak juz lubisz fizyke to chyba wiesz ze wiecej ciepla wypromieniujesz na wiekszej powierzchni (tego samego materialu np.aluminium)

masz proca ~80W mocy max i w 100% masz 32C na chlodniczce z radiatora :lol:

zmien termometr bo ten cie oszukuje

albo zaloz ten radiator-chlodniczke bezposrednio na proca i doprowadz powietrze spoza obudowy - bedziesz mial 31C ,bo woda komplikuje ci tylko uklad ,a OGOLNIE WIADOMO ze kazde skomplikowanie zmniejsza sprawnosc ukladu

niezbyt udany start na forum ,niedojrze wszystkich krytykujesz to jeszcze nie masz racji

podeslij zdjecia na forum ,moze ta twoja chlodniczka to 5kg zywego aluminium - wtedy bede musial przyznac sie do bledu odnosnie twoich temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli widziałeś kiedykolwiek KGB-owcu miedziany radiator o wymiarach 250mm dł , 200mm szer i 30 mm wys i ważący 3.4 kg to zwrócisz moi honor , choć wcale mi na tym nie zależy , miej swoje racje i wszystkich tak traktuj nowicjuszy na forum , masz przecież staż o cły rok większy i już zdązyłeś zjeść wszystkie rozumy i kilka główek kapusty , bo tak właśnie kapuśniaczku się wypowiadasz. Trzymaj sie ciepło przy swoim gorącym kompie. Nie ma sensu siedzieć na forum z takimi życzliwcami. Spadam stąd. Hej

Ps. dokładnie przeczytaj o co chodzi , bo widzę że nawet z czytaniem masz problem , a wiesz jak sie tacy nazywają !!!!!?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i gdzie zdjecia chlodnicy??

na 3.4kg miedzi da sie juz co nieco schlodzic

ale nadal nie ma to nic do ilosci wody w ukladzie

u mnie na poczatku bylo 2.5l ,troche wyparowalo i wylecialo ,zostalo 1.5l i jakosc wydajnosc sie nie zmienila

nie mam problemow z czytaniem ,a jedynie z pisaniem bo mi sie klawisze wytarly :P

zegnam i zycze powodzenia w swoich rozwazaniach-bedzie ci potrzebne

a tak wogole to nikt za toba nawet nie zateskni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Po pierwsze ilość wody nie wpłynie zabardzo na wydajność układu z chłodnicą, wręcz sorki wpłynie. Ale na jego korzyść. Ponieważ Niedość że woda będzie oddawała ciepło poprzez chłodnice to dochodzą do tego jeszcze ścianki zbiornika w którym się znajduje. Jeśli wodę będziemy trzymać w 10 L zbiorniku to on trochę zajmuje.... Nie istotne ile jest wody w układzie- jeśli będzie mniej to woda ma mniejszą pojemność cieplną i chłodnica szybciej ją schłodzi, jeśli na odwrót to schłodzi ją wolniej - ALE ZAUWAŻMY ŻE PROC TAKŻE WOLNIEJ JĄ NAGRZEJE, wiec proporcje zostają zachowane...

pozatym w topicu chodziło o zestaw bez chłodnicy. Wiec nie ma się co martwić bo proc wody nie zagotuje, może ja zagrzać do jakiejś wartości ale to się wyrówna... Woda nie jest otoczona materiałem króry nie przepuszcza ciepła, ona je oddaje poprzez ścianki naczynia a którym się znajduje...Więc przy 10-15 L, temp nie pójdzie za bardzo w górę (temp wody) spokojnie można taki układ zmontować...

Volvo gratulacje za złożenie układu z 350 ml, ładny bloczek na cpu. Ale w Twoich słowach dużo jest herezji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tak: W swoich rozważaniach na temat gotowania wody zapomnieliście o kilku ważnych sprawach:

- wydajność pompki

- wydajność bloku na proca

- opór stawiany przepływającej wodzie

- paru drobniejszych sprawach, o których mało kto wie, a mogą wpływać na działanie WC.

Do tego:

zakładając, że węże, zbiornik i chłodnicę potraktujemy jako elementy odbierające ciepło z wody, to przy założeniu, że 2 zestawy odbierają tyle samo ciepła przy tej samej temperaturze, to niezależnie od tego ile jest wody w układzie, ale układ z większą ilością wody wolniej będzie się nagrzewał i wolniej będzie się studził.

Dodać do tego jeszcze trzeba wydajność pompki, która zwiększa wymianę ciepła.

Reasumując:

Żeby temperatura była niska trzeba mieć dobrą pompkę, i wydajną chłodnicę (węże i zbiornik, jako że oddają ciepło też są chłodnicą). Woda ma być. I to tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi