Skocz do zawartości
Worms14

KHX kontra Geil - płyta Epox, które wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow. Chciałem się panowie was poradzić, miałem problem z pamięciami Kingston KHX pc3000/370 cl2 512x2 , kupione osobno. Użytkowane na płycie Chaintech7NJL1 śmigały dobrze i nie było żadnych problemów. Wymieniłem płytę na EPOXA 8RDA+ i tu się pojawił problem, nie udało mi się uruchomić komputera 1 kość się sypła i trafiła do serwisu czekam dość długo i nie wiem, kiedy zostanie ona wymieniona, ponieważ szukają takiej samej.

Zastanawiam się nad wymiana tych kości w sklepie gdzie kupiłem HX, zaproponowali mi GEIL 400/512 x2 , w Dualu podobno dopiska na opakowaniu jest ULD, odkupują moje po cenie zakupu, wychodzi 1060zl i musze dołożyć do Geil 340zl, co mi radzicie?

Obawiam się następujących przypadków:

-Nie wymienię otrzymam za 2 miesiące z serwisu HX i padną, bo się okaże ze płyta się gryzie z pamięciami lub, co gorsza tak naprawdę będą dwie różne kości i znowu na 2 miesiące serwis.

-Wezmę Gile i tez się może okazać ze się gryzą z moja płytą główną.

Panowie doradźcie mi Cop mam zrobić, może ktoś z was ma takie pamięci na płycie Epoxa i warto zrobić wymianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich kostkach były HyperX'y :?: Raczej na BH-5 ci nie wymienią bo już ich nie ma. Pewnie dostaniesz B/CH-6

Ja bym brał Geile. Ale podaj jakie dokładnie, z radiatorami czy bez, na jakich kostkach

Albo zainteresuj się tym

Corsair na Hynix'ach

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=644...t=hynix+corsair

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzieli mi tylko, że z radiatorami z dopiską ULD, gadalem z facetem przez telefon sam towaru nie widziałem na oczy i nie wiem na jakich kostach.

Uwazasz ze warto do nich doplacic? Problem jest jeszcze w tym ze tylko i wylącznie moge u nich w sklepie tak wymienic i taką cene dostac za stare, a oni mają do wyboru Geil, KHX i TWINMOSY. ktorych nie polecają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK przemyślę sprawę. Dziękuje za rady, szkoda że nikt nie ma takiej konfiguracji.

Pozdrawiam

Te Geile są dość drogie. Nie każdego na to stać. Wielu użytkownikom wystarcza 512 w dualu, a 1GB to już spory wydatek

W tym roku kupiłem:

Abit'a NF7-S Rev 2.0

Kingstony HyperX'y 3200A 2x256 CL2

ThermalTake Hardcano 12

Toshibę DVD+/- SD-R5272

Jeszcze nie minęło pół roku, a budżet na kompa dawno wyczerpany :lol:

No może zafunduje sobie jeszcze Athlona

UPDATED: Z Geilami będziesz miał mniejszy kłopot niż z Epox+KHX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwonilem do tego sklepu ponownie by sie umowic na Geil-e, a panowie stwierdzili ze mam przyniesc kosc ktora mi zostala i wymienia mi bez doplaty na HX 512x2 w dualu 400, tylko ze dostane je dopiero na drugi dzien, bo musza to wymienic w servisie i pobrac drugie. Wiec chyba tak zrobie, bo nie mam wyjscia. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK przemyślę sprawę. Dziękuje za rady, szkoda że nikt nie ma takiej konfiguracji.

Pozdrawiam

Ja mam :) Epox 8rda+, rev 1.1. Na początku miałem 2x256mb Kingstone Hyperx 333. Ale wymieniłem je gdyż źle działały na mojej płycie (zwisy kompa, wychodzenie z gier, prime95 od razu się wykładał). Wziąłem z dopłatą Geile - Ultry ddr333 cl2 2x256mb - zero problemów. Teraz dokupiłem sobie jeszcze 256mb ddr400 też geila i też cl2. Wszystko działa bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Servis wymienil mi pamieci na nowe KHX 3200A 512x2 cl2, bylo z nimi troche problemow juz sie obawialem ze ta marka jest zkreslona w zestawieniu z plyta Epox-a, lecz po kombinowaniu z timingami udalo mi sie uruchomic komputer, bez odzywania sie glosniczka, na defaultowych nie dalo sie zrestartowac kompa, zimne staryty tez nie wchodzily 6,2,2,2.0 - ale dziwne jest to ze po wejsciu do biosu i ponownym odpaleniu, bez zadnych zmian ruszaly, jednak tak nie moglo byc. Teraz chadza bez problemu na 6,3,3,2.0 Juz nie musze zagladac do biosu.

Czy ktos moze testowal te pamiatki i wie na co je stac?

Chcialbym troszke podniesc magistrale, ale boje sie zeby znowu cos mi nie padlo, czy pamieci moga byc tu problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3200A sa zapewne na CH-5, wiec nie ma mowy zeby biegaly wysoko przy 2-2-2. Twoje poprzednie KHXy mogly byc nawet na BH-5/BH-6, wiec bylyby bardziej podatne na OC niz obecne. Mozliwe ze miales tez KHXy 3000 na roznych kostkach i jedne gryzly sie z Epoxem, a inne nie.

Ile wyciagacie z KHX3200A ? i na jakich kostkach je macie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO i pieknie juz moge sobie podarowac podkrecanie, pamiec sie sypnela, dokladnie po 58h wylaczylem kompa i za jakis czas chcialem go wlaczyc, uslyszalem pikanie z glosniczka kod C1, wiec jeszcze raz uruchamiam, wstal jednak widze ze tylko 512 ramu wczytuje, sprawdzam, okazuje sie ze jedna kosc padla.

Juz sam nie wiem co robic, oddam teraz znowu do servisu pamieci to mi wymienia na nowe co bedzie trwalo, moja plyta chyba nie lubi duala, bo z jedna koscia chodzi moze zakombinowac i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jedna kosc 1024, jestem bezradny, zaraz mi powiedza ze to ja cos psuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez na Epoxie jest plaga błędu C1 mimo że nie padają kości :)

Z pewną kością 333 płyta po miesiącu przestała sie odpalać - niewiadomo dlaczegfo (na innych komputerach działała i działa nadal bez problemu). Kupiłem sobie ostatnio nowe pamięci geil i wczoraj zaczął co któryś restartsypać C1 :/ Sam nie wiem co jest grane :

Te epoxy mają chyba jakąś wade, a kumpel mi mówił... wszystko co made in china to szajs :) Abity są z Tajwanu? :}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswierze troche temat, bo juz sam nie wiem, znowu pamieci sa w serwisie.

Panowie czy ktoś może potwierdzić taką tezę, ze płyta Epox 8RDA+,nie radzi sobie w dualu z cl2, ( można tez dodać ze przy magistrali 200 i powyżej, u mnie nawet na 166 nie startuje)?

Czy ktoś z was ma pamieci cl2, które siedzą na tej płycie i nie ma z nimi żadnych problemów, ja mam HyperX 2x 512/KHX3200A cl2, i jeszcze mi się nie zdarzyłoby w dualu chodziły mi te kości razem, ciągle któraś jest w serwisie, zawsze mam ustawione cl na 2(oczywiście na singlu), i nigdy tego nie sprawdzałem, aktualnie śmigam na jednej kości?.

Znudzony tymi problemami (twierdziłem ze Epox nie lubi KHX, nie sa z jednego wafla i nie wiadomo, jakie pod radiatorami sa pamieci, na innych płytach nie było problemów) postanowiłem ze kupie z allegro 2x512 GEIL 400 cl2 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26709179 zacząłem dyskutować z sprzedawca i przedstawiłem mu mój problem, a ten stwierdził ze moja płyta sobie nie radzi z cl2. Czy sprzedawca ma racje, jak spoglądam na konfiguracje to przeważnie ludzie maja TwinMos-y cl 2.5? Może lepiej kupić jakieś GEIL cl2.5? np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26708943

Panowie starsznie sie powtorzylem, ale do piatku musze kupic nowe pamieci, napewno postawie na GEIL-e, teraz szybkie rady cl2, czy cl2,5 , jak jest z wydajnoscia miedzy tymi pamieciami, bo roznica w cenie duza.

Prosze o wyrozumialosc, Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswierze troche temat, bo juz sam nie wiem, znowu pamieci sa w serwisie.

Panowie czy ktoś może potwierdzić taką tezę, ze płyta Epox 8RDA+,nie radzi sobie w dualu z cl2, ( można tez dodać ze przy magistrali 200 i powyżej, u mnie nawet na 166 nie startuje)?  

Czy ktoś z was ma pamieci cl2, które siedzą na tej płycie i nie ma z nimi żadnych problemów, ja mam HyperX 2x 512/KHX3200A cl2, i jeszcze mi się nie zdarzyłoby w dualu chodziły mi te kości razem, ciągle któraś jest w serwisie, zawsze mam ustawione cl na 2(oczywiście na singlu), i nigdy tego nie sprawdzałem, aktualnie śmigam na jednej kości?.  

Znudzony tymi problemami (twierdziłem ze Epox nie lubi KHX, nie sa z jednego wafla i nie wiadomo, jakie pod radiatorami sa pamieci, na innych płytach nie było problemów) postanowiłem ze kupie z allegro 2x512 GEIL 400 cl2 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26709179 zacząłem dyskutować z sprzedawca i przedstawiłem mu mój problem, a ten stwierdził ze moja płyta sobie nie radzi z cl2. Czy sprzedawca ma racje, jak spoglądam na konfiguracje to przeważnie ludzie maja TwinMos-y cl 2.5? Może lepiej kupić jakieś GEIL cl2.5? np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26708943

Panowie starsznie sie powtorzylem, ale do piatku musze kupic nowe pamieci, napewno postawie na GEIL-e, teraz szybkie rady cl2, czy cl2,5 , jak jest z wydajnoscia miedzy tymi pamieciami, bo roznica w cenie duza.

Prosze o wyrozumialosc, Pozdrawiam

Krótko i na temat:

czerwiec 2003 - maj 2004 - 2x256mb ddr333 geile cl2 chodzące w dualu

timingi: 2-8-3-3

maj 2004 - czerwiec 2004 - 2x256mb ddr333 + 256mb ddr400 wszystkie cl2 - w dualu

timingi: 2-8-3-3

Obecnie - 3x256mb ddr400 cl2 w dual

timingi: 2-5-3-3

Stabilność na 200Mhz uzyskałem dopiero przy 2.5-8-4-4

Płyta 8RDA+ rev1.1, barton 2500+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, jak obiecalem zdaje relacje z tego co dzis zaszlo. O godzinie 11 bylem na gieldzie pod Gus-em, by tam sprawdzic plytke. Sprzedawca zapodal Twistery cl2.5 2x512, uruchomienie kompa wszystko dziala, poprosilem o jakies cl2, byly tylko ocz- 2x256, uruchamiamy kompa wszystko dziala. Jakowo koledze obiecalem swoje HyperX to sam sobie kupilem Ocz, z mozliwoscia wymian na 2x512. Wracam do domu podlanczam , odpalam, smiga, kolega mnie prosi bym podlaczyle jego komp i sprawdzil KHX, patrze tez smigaja. Ponownie uruchamiam swoj komputer , a tu niespodzianka, przestalo dzialac. Rece opadly do konca. Rozbieram kompa, biore plyte i do sklepu, myslalem ze na dwa tygodnie bede uziemniany , a tu znowu niespodzianka od reki druga plyta taka sama - nowa i wlasnie ja testuje, jak na razie jest git. Zaoferowali mi sie, ze jak padnie i ta, to od reki na Abita AF7sl mi wymienia.

Pozdrawiam.

Właściwości mikroukładu płyty głównej

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce2 SPP

CAS Latency 2T

RAS To CAS Delay 3T

RAS Precharge 3T

RAS Active Time 6T

Liczba gniazd pamięci

Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (DDR SDRAM)

Gniazdo DRAM nr 2 256 MB (DDR SDRAM)

Właściwości AGP

Wersja AGP 3.00