nazir123 Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Hej! Montuję powoli swoje chłodzenie wodne i mam mały dylemat. planuję 3 bloki: 2 na procesory i 1 na chipset. Zastanawiałem się czy połaczyć to szeregowo czy jednak procki równolegle i potem przez złączkę Y na chipset. Problem tylko w komplikacji rurek/złączek - wygląda na to że bez kolanek ani rusz. I tu moje pytanie - jeżeli połączyłbym to szeregowo: pompka->chłodnica->proc->proc->chipset->pompka to czy bardzo stracę na wydajności? Zaznaczam, że nie zależy mi na kręceniu procków jedynie na ciszy. Czy różnica temperatur na procesorach będzie znacząca? Za to konstrukcja uprości się o co najmniej dwie złączki Y. Układ będzie korzystał z pompki powerhead 802, nagrzewnicy od kadeta, węże 12/16. Obecnie na chłodzeniu AC przy zamkniętej obudowie mam do 60st więc jeżeli nawet będzie na WC ok 45 to i tak będzie super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Hej! Montuję powoli swoje chłodzenie wodne i mam mały dylemat. planuję 3 bloki: 2 na procesory i 1 na chipset. Zastanawiałem się czy połaczyć to szeregowo czy jednak procki równolegle i potem przez złączkę Y na chipset. Problem tylko w komplikacji rurek/złączek - wygląda na to że bez kolanek ani rusz. I tu moje pytanie - jeżeli połączyłbym to szeregowo: pompka->chłodnica->proc->proc->chipset->pompka to czy bardzo stracę na wydajności? Zaznaczam, że nie zależy mi na kręceniu procków jedynie na ciszy. Czy różnica temperatur na procesorach będzie znacząca? Za to konstrukcja uprości się o co najmniej dwie złączki Y. Układ będzie korzystał z pompki powerhead 802, nagrzewnicy od kadeta, węże 12/16. Obecnie na chłodzeniu AC przy zamkniętej obudowie mam do 60st więc jeżeli nawet będzie na WC ok 45 to i tak będzie super. Bardzo szybko przepływająca woda aż tak się nie nagrzewa... sądzę, że połączenie szeregowe straczy w zupełności tym bardziej, ze nie chcesz kręcić. Do połaczeń równoległych potrzebne są bardzo mocne pompki nie mówiąc już o problemie nierównomiernego przepływu cieczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Myślę, że akurat pompka by uciągnęła (1500l/h) - druga sprawa która przemawia za połączeniem szeregowym to to, że mimo wszystko CPU1 grzeje się nieco bardziej niż drugi co w oczywisty sposób wymusi kolejność podłączenia bloków. To jeszcze jedno pytanie - mam taką obudowę, która ma odwrotnie montowaną płytę główną (serwerówka pokażę kiedyś zdjęcia). Dzięki temu przy przeciekach (mama nadzieję że się nie pojawią) woda bedzie sobie kapała na dno obudowy a nie na kartę graf. Na dole chcę zamontować chłodnicę. I tu moje pytanko - wentylator wywiewający powietrze z obudowy czy wwiewający - jak bardzo chłodnica może podnieść temperaturę przepływającego powietrza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 ja mialem polaczenie rownolegle, ale zmienilem na szeregowe, bo duzo wiecej wody plynelo przez nb niz przez pu. przy polaczeniu szeregowym temp gpu spadla o kilka ST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 polacz tak pompka->NB->1cpu->2cpu->chlodnica->pompka chipset grzeje sie na tyle malo ze nie zrobi roznicy na procku ,a tobie i tak na ciszy zalezy ,a nie o/c wiec wogole moglby na radiatorze pracowac grafe masz malo grzejaca sie ,a NB chodony woda wiec zrow tak zeby wiatrak wywiewal powietrze z obudowy i przygotuj sie na czeste czyszczenie z kurzu jak bedzie ladowal cieple powietrze do obudowy to wkoncu dojdziesz do rownowagi cipla i nici z dobrego chlodzenia (w kocu to 2x Athlon ,wiec i energii troche wydziela) najlepiej jak bys chlodnice umiescil na zewnatrz budy to mialbys problem z glowy z przewietrzaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Myślałem żeby jednak chłodnicę dać za pompką - jest zatapialna i też podgrzewa wodę. Najlepiej jak by się wypowiedział ktoś kto testował i taką, i taką konfigurację i ma jakieś konkretne wyniki. Grafa jest na chłodzeniu pasywnym i nie zamierzam tego ruszać. zostawię najwyżej jeden wiatraczek na 5V na wysokości grafy tak żeby wymusić jakiś przepływ powietrza. Co do kurzu to już jestem przyzwyczajony - Nowa Huta w Krakowie to nie jest zbyt sterylny obszar - "kurzu ci u nas dostatek". Chłodnicy raczej nie chcę umieszczać na zewnątrz (chociaż wiem że to dobry pomysł) bo 1) nie mam zbyt dużo miejsca, 2) chciałem raczej wykorzystać wielką przestrzeń tej obudowy i władować wszystko do środka (może wieczorkiem zapodam foty bo właśnie dorwałem aparat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Myślałem żeby jednak chłodnicę dać za pompką - jest zatapialna i też podgrzewa wodę. Najlepiej jak by się wypowiedział ktoś kto testował i taką, i taką konfigurację i ma jakieś konkretne wyniki. ... Pompkę lepiej dać przed blokiem na CPU, bo to daje max ciśnienie na rdzeń, a IMO pompka nie ogrzewa tak bardzo wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Widzę, że odgrzebałeś mój wątek. Mój układ działa już dobre 2 miechy i jestem very z niego zadowolony. Podłączyłem w/g zasady - jak Ci pasuje tak sobie połącz. Czyli nagrzewnica za blokami. W upalne dzionki temp. procków sięga 41*C a wczoraj przy zimnej krakowskiej pogodzie miałem 35*C - to chyba przyzwoicie :) Co do pompki to nie powiem ile ale grzeje wodę. Jeżeli startuję system razem z pompką to temperatura jest zauważalnie niższa niż jeżeli pompka pochodzi trochę a dopiero potem wystartuję komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art72.pl Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 korzystajac z okazji mam pytanko czy blok spider lub spider extreme (sam nie wiem czym sie roznia poza cena) bedzie pasowal do mobo Abit NF7 + barton 2500XP+M w niedalekiej przyszlosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 korzystajac z okazji mam pytanko czy blok spider lub spider extreme (sam nie wiem czym sie roznia poza cena) bedzie pasowal do mobo Abit NF7 + barton 2500XP+M w niedalekiej przyszlosci Bedzie pasowac - tylko jesli bierzesz wersje EX-PX to musisz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> z jakims nie wystajacym topem, bo bedzie haczyl o kondziolki na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 korzystajac z okazji mam pytanko czy blok spider lub spider extreme (sam nie wiem czym sie roznia poza cena) bedzie pasowal do mobo Abit NF7 + barton 2500XP+M w niedalekiej przyszlosci Spider i Spider Extreme różnią się tym, że Spider ma 5 finów o grubości 2 mm, a Spider Extreme ma ich 9 o grubości 1 mm. Na stronie wszystko pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Na stronie wszystko pisze. jest napisane... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Ja bym się zastnowił na chłodzeniem NB, wolał bym dać tam radiatorek zalmana/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Na stronie wszystko pisze. jest napisane... :lol: To PHP :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Ja bym się zastnowił na chłodzeniem NB, wolał bym dać tam radiatorek zalmana/Ja akurat miałem na mostku aktywne chłodzenie defaultowo więc wolałem nie ryzykfizykować tylko dałem bloczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...