acid_toXin_from_home Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Mam kupiony za granicą (prawie za darmo z 2 tyg. gwarancją :) stary wzmacniacz Hitachi HA-170, po wskaźnikach mocy widać, że ma 70W na jeden głośnik (8 omowy)...podłączyłem do tego jakieś kolumny dwudrożne Made in Finland :P National Panasonic SB-36-I 25W RMS 4 omowe (stare :) i mam problem...rozumiem, że przy 4 omach moc wzmacniacza się zwiększyła i normalka, że wskaźniki bardzo szybko wchodzą na 70W ale przy włączaniu wzmacniacza albo dłuższym słuchaniu czegokolwiek nawet na 20% położeniu potencjometru głośności...głośniki potrafią nieźle pierdyknąć i mogę ogłuchnąć jeśli tego nie wyłączę (przechodzi mu po godz.)...pozatym na jednym kanale szumi...co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić? zaznaczam, że jestem kompletnie zielony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Mam kupiony za granicą (prawie za darmo z 2 tyg. gwarancją :) stary wzmacniacz Hitachi HA-170, po wskaźnikach mocy widać, że ma 70W na jeden głośnik (8 omowy)...podłączyłem do tego jakieś kolumny dwudrożne Made in Finland :P National Panasonic SB-36-I 25W RMS 4 omowe (stare :) i mam problem...rozumiem, że przy 4 omach moc wzmacniacza się zwiększyła i normalka, że wskaźniki bardzo szybko wchodzą na 70W ale przy włączaniu wzmacniacza albo dłuższym słuchaniu czegokolwiek nawet na 20% położeniu potencjometru głośności...głośniki potrafią nieźle pierdyknąć i mogę ogłuchnąć jeśli tego nie wyłączę (przechodzi mu po godz.)...pozatym na jednym kanale szumi...co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić? zaznaczam, że jestem kompletnie zielony...a czasami na tym hitachi nie ma nic napisanego ze min 8ohm glosniki bo z 4 ohmowymi moze nie bedzie mogl ich wysterowac :( i mogo sie koncowki palic sprawdz z 8ohmowymi glosnikami :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Nie wiedzialem, ze ufoludki rowniez pisza na tym forum :-) :-) :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toXin_from_home Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 dzięki ste3an... bigfan: sam jesteś ufoludek :D nie na wszystkim się muszę znać...ale powinienem :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 najprawdopodobniej jeden kanal sie wzbudza. stad moze byc tez to pierdykniecie co jakis czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toXin_from_home Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 to pierdyknięcie :) jest na jednym kanale...szumi też na jednym....powycierałem starocie i z tyłu jest napis 8-16 omów...szkoda mi tych 4 omowych kolumn...musze je wymieniać?? nie da się coś zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 to pierdyknięcie :) jest na jednym kanale...szumi też na jednym....powycierałem starocie i z tyłu jest napis 8-16 omów...szkoda mi tych 4 omowych kolumn...musze je wymieniać?? nie da się coś zrobić??nietety wzmacniacz nie daje rady wysterowac tych kolumn 4ohmowych a te pierdykniecia zapewne sa z tym zwiazane koncowka przez to chyba jest podpalona :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godzooki Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 jak bedziesz dalej sluchal glosniej muzy na tych 4 omowych kolumnach to niestety wroze marny los dla twojego wzmacniacza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toXin_from_home Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 zaopatrzyłem się w 8 omowe kolumny 'domowej roboty'. Trochę dudnią :? Nie mam już trzasków ale nadal mam ten szum na jednym kanale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 zaopatrzyłem się w 8 omowe kolumny 'domowej roboty'. Trochę dudnią :? Nie mam już trzasków ale nadal mam ten szum na jednym kanale...koncowka do serwisu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 przypuszczalne powody: 1. zuzyty potencjometr od glosnosci (nie trzyma stalej impendacji) 2. wyschniete kondensatory w torze przedwzmacniacza, powoduja szumy i zaklocenia (nawet wzbudzanie sie) 3. przegrzane rezystory stopnia koncowego powoduja nierowne wzmocnienie sekcji napiecie dodatniego do sekcji napiecia ujemnego 4. jezeli jest to wzmacniacz dual mono z podwojnym zasilaniem, sprawdz jakosc kondensatorow filtrujacych, gdyz ktoras galaz napiecia moze pracowac z mniej wygladzona charakterystyka przebiegu pradu i powodowac zaklocenia w pracy 5. napewno nie sa to problemy z koncowka tj. z tranzystorami mocy i sterujacymi, gdyz w razie spalenia ktoregos z nich kanal przestaje grac, w najgorszym wyjsciu wzmacniacz podaje prad staly na wyjscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acid_toXin_from_home Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 oprócz szumu wszystko było pięknie...rano włączam wzmacniacz i zamiast szumu mocno walneło 8O , na lewym kanale wskaźnik power ~ 70W :evil: , odłączyłem lewy głośnik i mu przeszło...chyba to sprzedam, ale co kupić za 250 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...