Skocz do zawartości
acid_toXin_from_home

Wzmacniacz - PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kupiony za granicą (prawie za darmo z 2 tyg. gwarancją :) stary wzmacniacz Hitachi HA-170, po wskaźnikach mocy widać, że ma 70W na jeden głośnik (8 omowy)...podłączyłem do tego jakieś kolumny dwudrożne Made in Finland :P National Panasonic SB-36-I 25W RMS 4 omowe (stare :) i mam problem...rozumiem, że przy 4 omach moc wzmacniacza się zwiększyła i normalka, że wskaźniki bardzo szybko wchodzą na 70W ale przy włączaniu wzmacniacza albo dłuższym słuchaniu czegokolwiek nawet na 20% położeniu potencjometru głośności...głośniki potrafią nieźle pierdyknąć i mogę ogłuchnąć jeśli tego nie wyłączę (przechodzi mu po godz.)...pozatym na jednym kanale szumi...co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić? zaznaczam, że jestem kompletnie zielony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kupiony za granicą (prawie za darmo z 2 tyg. gwarancją :) stary wzmacniacz Hitachi HA-170, po wskaźnikach mocy widać, że ma 70W na jeden głośnik (8 omowy)...podłączyłem do tego jakieś kolumny dwudrożne Made in Finland :P National Panasonic SB-36-I 25W RMS 4 omowe (stare :) i mam problem...rozumiem, że przy 4 omach moc wzmacniacza się zwiększyła i normalka, że wskaźniki bardzo szybko wchodzą na 70W ale przy włączaniu wzmacniacza albo dłuższym słuchaniu czegokolwiek nawet na 20% położeniu potencjometru głośności...głośniki potrafią nieźle pierdyknąć i mogę ogłuchnąć jeśli tego nie wyłączę (przechodzi mu po godz.)...pozatym na jednym kanale szumi...co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić?  zaznaczam, że jestem kompletnie zielony...

a czasami na tym hitachi nie ma nic napisanego ze min 8ohm glosniki bo z 4 ohmowymi moze nie bedzie mogl ich wysterowac :( i mogo sie koncowki palic sprawdz z 8ohmowymi glosnikami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pierdyknięcie  :) jest na jednym kanale...szumi też na jednym....powycierałem starocie i z tyłu jest napis 8-16 omów...szkoda mi tych 4 omowych kolumn...musze je wymieniać?? nie da się coś zrobić??

nietety wzmacniacz nie daje rady wysterowac tych kolumn 4ohmowych a te pierdykniecia zapewne sa z tym zwiazane koncowka przez to chyba jest podpalona :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przypuszczalne powody:

1. zuzyty potencjometr od glosnosci (nie trzyma stalej impendacji)

2. wyschniete kondensatory w torze przedwzmacniacza, powoduja szumy i zaklocenia (nawet wzbudzanie sie)

3. przegrzane rezystory stopnia koncowego powoduja nierowne wzmocnienie sekcji napiecie dodatniego do sekcji napiecia ujemnego

4. jezeli jest to wzmacniacz dual mono z podwojnym zasilaniem, sprawdz jakosc kondensatorow filtrujacych, gdyz ktoras galaz napiecia moze pracowac z mniej wygladzona charakterystyka przebiegu pradu i powodowac zaklocenia w pracy

5. napewno nie sa to problemy z koncowka tj. z tranzystorami mocy i sterujacymi, gdyz w razie spalenia ktoregos z nich kanal przestaje grac, w najgorszym wyjsciu wzmacniacz podaje prad staly na wyjscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oprócz szumu wszystko było pięknie...rano włączam wzmacniacz i zamiast szumu mocno walneło 8O , na lewym kanale wskaźnik power ~ 70W :evil: , odłączyłem lewy głośnik i mu przeszło...chyba to sprzedam, ale co kupić za 250 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi