Skocz do zawartości
Kamilek

DUZY PROBLEM O/C

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchom komputer z ustawieniami 11.5x166,czyli standardowymi.Napięcie 1.65V.Następnie przy pomocy programu Clock Gen zwiększ FSB do 200.Powinno pomóc!!.Link do programu:http://www.cpuid.com/clockgen.php

IMHO niekoniecznie pomoże. Dla wysokich FSB trzeba dobrze dobrać timingi, ale cóż spróbować może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie che powyzej 200 fsb,narazie przynajmniej.sorry ale co znaczy:, "to automat ustawiający timingi na naszej płycie jest o d... roztrzaść". wiem ze jest na forumwatek mojrgo asusa ale on ma ponad 100 stron a ja nie wiem jak szukac w danym temacie potrxebnych mi rzeczy.teraz pewnie zacznie obrazanie :)

FAQ w topiku o A7N8X jest na jego pierwszej stronie - łatwo znaleźć

W nim jest link do BIOS'a 1004 z najnowszym BIOS'em do SATA (taka mieszanka)- ja na nim "jadę" teraz i mogłem ustawić 223 MHz - wcześniej z dokładniej tym samym sprzętem płyta nie chciała "wyjść" poza 205 MHz. BIOS 1004 jest w opinii wielu osób najlepszy do OC - ale ma błąd w BIOS'ie SATA -> stąd ta mieszanka, o której piszę powyżej

Mogłeś też trafić na taką wersję procka, która nie pójdzie na 200MHz - po prostu mogłeś mieć pecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje geile normalnie mają cl2 czy je tak ustawiłeś? bo moje które mają cl2,5 za nic nie chcą chodzić na cl2 - może masz źle ustawione pamięci?

czesc ja mam takie pamiatki jak ty i ustawiłem timingi 2,2,3,7 tylko podniosłem im napiecie na 2,8 i chodza przy tych timingach nawet na 200 tylko mi prime wywala ale to nie ich wina a proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje geile normalnie mają cl2 czy je tak ustawiłeś? bo moje które mają cl2,5 za nic nie chcą chodzić na cl2 - może masz źle ustawione pamięci?

czesc ja mam takie pamiatki jak ty i ustawiłem timingi 2,2,3,7 tylko podniosłem im napiecie na 2,8 i chodza przy tych timingach nawet na 200 tylko mi prime wywala ale to nie ich wina a proca

Moje Geile 2 x 256 cl 2,5 przy FSB 200MHz bez podnoszenia napięcia chodzą na 2-2-3-6 na BIOS'ie 1004Uber z najnowszym BIOS'em SATA (na innych też tak chodziły)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

IMHO

Jeżeli testujesz Prime'm w domyslnym wariancie Torture Test'u to wywalają Cię pamięci, bo on właściwie tylko pamięci sprawdza, pozostałe komponenty tylko trochę. Przekręcony proc objawiłby Ci się BSOD'em, zwiechą albo czymś takim.

Natomiast zmiana domyślnego CL w dół, rzeczywiście częstokroć jest w ogóle niemozliwa, a jak się nawet uda, to pamięci chodzą niestabilnie i Prime'a nie przechodzą.

P.S. Zdarzają się wyjątki od tej reguły, ale to są naprawdę wyjątkowe wyjątki.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamieci nie podkrecam , wheelerfan jesli to co mówisz o prime 95 i pamieciach ze to ich wina jesli prime sie sam zatrzyma to chyba cos jest z moim pamieciami bo ja nie mam zwiechy tylko prime pokazuje błedy.

AndyN a czy mozna w obsłudze updateBios wybrac sobie biosik na 1004 ??A zapomniałęm ,jak podkrecałem proca pare miesiecy temu to nie miałem najnowszego biosa ,to daje do myslenia.AndyN to pewnie bedzie bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

IMHO

Jeżeli testujesz Prime'm w domyslnym wariancie Torture Test'u to wywalają Cię pamięci, bo on właściwie tylko pamięci sprawdza, pozostałe komponenty tylko trochę. Przekręcony proc objawiłby Ci się BSOD'em, zwiechą albo czymś takim.

Natomiast zmiana domyślnego CL w dół, rzeczywiście częstokroć jest w ogóle niemozliwa, a jak się nawet uda, to pamięci chodzą niestabilnie i Prime'a nie przechodzą.

P.S. Zdarzają się wyjątki od tej reguły, ale to są naprawdę wyjątkowe wyjątki.

Pozdrawiam :)

To juz nie wiem sprawdzałem asynchronicznie proc fsn 200 pamiec 166 i tez wywalało blędy jak zapuszcze sychchro fsb 190 i timingi 2,2,3,6 to idzie ok i zero bledow sam juz nie wiem moim zdaniem to proc niewydala przy takim fsb ale czekam na wasza opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi