Skocz do zawartości
Gość robot

AGP aparature size - ile? do czego?

Rekomendowane odpowiedzi

czy jak to sie tam pisze , czy zmiejszenie tej wartosci w jakis sposob uwalnia jakis ram dla systemu? zastanawiam sie czy ta pamiec jest poprostu zarezerwowana dla karty - czy tylko uzywana w razie potrzeby . chce zminimalizowac odczyty z dysku w Far Cry .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO prostu jak w grafie zabraknie pamieci na tekstury to sobie pokorzysta tez troche z ramu.

Nie nalezy dawac wiecej nic polowy ramu tam, styknie 64mb albo 128mb, jeden serwis robil testy i nie bylo duzych roznic miedzy ustawieniami gora 2-4fps :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale mi chodzi o to czy dajac 32 Mb - ta pamiec juz jest na stale przydzielana do karty graficznej . bo jaki jest sens tego jezeli mam jarte z 128 MB ramu - a zadne gry wiecej nie potrzebuja (no chyba ze w wysokich rozdzialkach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam karte graf z 128 MB :) tylko skoro gry nie wykorzystuja wiecej niz te 128 to po co im jeszcze jakas pamiec z ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja cos powiem na ten temat. Dzisiaj sprawdziłem w grze nfs underground jaka jest różnica miedzy AGP size 32MB a 128MB. Podkreślam że to nie było jakos miezone i dokladnie notowane.

Test robilem w Dragu mazda RX7. Ustawienia 1024x768 wszystko max z blurem

Oczywiscie te same ustawienia pc poza tym AGP size.

---Przed wyscigiem (jak podjezdzaja samochody do lini startu i chodza te kolesiowy) na obu ustawieniach(32 i 128mb) mniej wiecej taki sam jakies 50-58fps.

---Początek wyścigu moment jak ruszam samochodem na obu ustawieniach 38-39fps

---W połowie trasy jest już widac różnice na AGP128mb caly czas mam 35-45fps a srednio 38-39fps

Natomiast na AGP32mb w połowie wyscigu(trasy) mam 15-20fps

---Dojeżdzam do mety ilosc fps na 128mb trzyma sie na poziomie 40-59fps na 32mb 30-45fps

Co ciekawe na 32mb po restarcie wyscigu (a nie pc) w polowie wyscigu spadalo juz do 9-10fps

Odpalalem po kilka razy pc i testowalem dla pewnosci i zawsze bylo

podobnie

NFS UNDERGROUND

AGP SIZE............................32MB......................................128MB

----------------------------------------------------------------------------------

przed wyscigiem..................50-58fps.................................50-58fps

początek wyscigu.................38-39fps.................................38-39fps

połowa trasy........................15-20fps.................................35-45fps

meta...................................30-45fps.................................43-59fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...