Skocz do zawartości
arthx

Czujnik temperetury

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem zrobione aż 4 czujniki podłączone do kompa i program do pomiarów, pewno to jest gdzieś na forum, czujniki na układach chyba DS1820 , cyfrowy pomiar z dokładnościa do 0,16*C (lub 0,016*C już nie pamiętam), mierzyłem temp. wody w zbiorniku, powietrza na wlocie i wylocie z chłodnicy i temp. w obudowie.

Szczeże mówiąc znudziło mnie to, jedyne co z tych wszystkich pomiarów wywnioskowałem to że:

-różnica temp. powietrza między wlotem i wylotem z chodnicy było ok, 3*C

-temp. wody wyższa o ok. 7*C od temp wlotu powietrza do chłodnicy

- temp na procku wyższa o ok. 11*C od temp otoczenia (dużo chyba)

Tutaj kolega arthx ma przewage tą że nie musi mieć włączonego programu w kompie żeby widzeć jaką ma temp. coś takiego mógłbym se zrobić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arthx - czujniczek odjazdowy na maksa. A jak tam projekt miernika przepływu wody? Widziałem kiedyś fotkę z Twojego projektu ale nic więcej nie znalazłem. Działa to? Może zapodaj jakieś dokładniejsze foty co by można było skorzystać z Twojej myśli technicznej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedz poleruje standardowo - papier wodny 400/800 i potem polerowanie - filc + pasta polerska. Pozniej mozna polakierowac, zeby zachowac polysk - ten na zdjeciu nie jest jeszcze lakierowany - zrobilem zdjecie zaraz jak zmontowalem czujniczek.

Konstrukcja jest prosta - temistorek, ktory zalalem klejem epoksydowym, kawalki rurki i trojnik miedziany + kabelek, rurki termokurczliwe i wtyczka pasujaca do panelu AerogateII.

tutaj jest zdjecie czesci skladowych tego czujniczka.

Ale AdamZ podsunal mi tez inny pomysl z tymi termometrami scalonymi - tylko cena tych ulkadzikow jest z 10x wieksza niz terminstora, ale nie potrzebny jest aerogate lub inny panel.

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak zwykle slicznie i pieknie wszytsko :D

az milo popatrzec sobiee.

Mam pytanko, apropo past polerskich, gdzie kupujeci te wynalazki? :P

Widzialem na stacji benzynowej jakas paste do polerowania na bazie sylikonu(5zl puszka), bedzie dobra??

Czy taka pasta nie pozostawia czegos na polerowanej powierzchni? Chodiz mi o to czy w jakis sposob oddzialywuje na wydajnosc blokuu, jak wypolerujemy po spod

Pozdro, TyBiAs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi