arthx Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Witam Wlasnie sobie zrobilem czujnik inline do pomiaru temperatury przeplywajacej wody. Podlacza sie to cudo np pod panel AerogateII i mamy odczyt temperatury w ukladzie :) arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Gdzie takie cudo kupiłeś i ile ta przyjemnośc kosztowała ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 zrobilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Elegancko wygląda. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 jak wszystkie produkty arthx'a, może założysz sklep z tajlami do wc, bo co nie zrobisz wygląda jak kupne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Nie wystarczy czujnik w pojemniku z wodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 piękny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Ja miałem zrobione aż 4 czujniki podłączone do kompa i program do pomiarów, pewno to jest gdzieś na forum, czujniki na układach chyba DS1820 , cyfrowy pomiar z dokładnościa do 0,16*C (lub 0,016*C już nie pamiętam), mierzyłem temp. wody w zbiorniku, powietrza na wlocie i wylocie z chłodnicy i temp. w obudowie. Szczeże mówiąc znudziło mnie to, jedyne co z tych wszystkich pomiarów wywnioskowałem to że: -różnica temp. powietrza między wlotem i wylotem z chodnicy było ok, 3*C -temp. wody wyższa o ok. 7*C od temp wlotu powietrza do chłodnicy - temp na procku wyższa o ok. 11*C od temp otoczenia (dużo chyba) Tutaj kolega arthx ma przewage tą że nie musi mieć włączonego programu w kompie żeby widzeć jaką ma temp. coś takiego mógłbym se zrobić 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 arthx - czujniczek odjazdowy na maksa. A jak tam projekt miernika przepływu wody? Widziałem kiedyś fotkę z Twojego projektu ale nic więcej nie znalazłem. Działa to? Może zapodaj jakieś dokładniejsze foty co by można było skorzystać z Twojej myśli technicznej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klost Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 arthx, jak ty polerujesz ta miedz? nie sniedzieje ci to po jakims czasie? uzywasz jakiejs pasty polerskiej? bo nie wyglada mi to na sam papier scierny i paste do zebow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Pewnie pasta polerska+lakier bezbarwny dla połysku i ochrony przed utlenianiem. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Miedz poleruje standardowo - papier wodny 400/800 i potem polerowanie - filc + pasta polerska. Pozniej mozna polakierowac, zeby zachowac polysk - ten na zdjeciu nie jest jeszcze lakierowany - zrobilem zdjecie zaraz jak zmontowalem czujniczek. Konstrukcja jest prosta - temistorek, ktory zalalem klejem epoksydowym, kawalki rurki i trojnik miedziany + kabelek, rurki termokurczliwe i wtyczka pasujaca do panelu AerogateII. tutaj jest zdjecie czesci skladowych tego czujniczka. Ale AdamZ podsunal mi tez inny pomysl z tymi termometrami scalonymi - tylko cena tych ulkadzikow jest z 10x wieksza niz terminstora, ale nie potrzebny jest aerogate lub inny panel. arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 @arthx jaki termistor zastosowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 10 kohm NTC (parametry takie jak maja czujniki od panela) arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 No jak zwykle slicznie i pieknie wszytsko :D az milo popatrzec sobiee. Mam pytanko, apropo past polerskich, gdzie kupujeci te wynalazki? :P Widzialem na stacji benzynowej jakas paste do polerowania na bazie sylikonu(5zl puszka), bedzie dobra?? Czy taka pasta nie pozostawia czegos na polerowanej powierzchni? Chodiz mi o to czy w jakis sposob oddzialywuje na wydajnosc blokuu, jak wypolerujemy po spod Pozdro, TyBiAs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Popytaj w jakims sklepie z upominkami, ew. z ozdobami z mosiadzu itp. napewno maja pasty polerskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 http://www.sbt.com.pl/myjki.html ja uzywam tej pierwszej i moge ja szczerze polecic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...