Shasta_McNasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Mam problemos a mianowicie: Napisałem czata w Javie. Wszystko działa i ogólnie jest git ALE... potrzebuję wrzucić tam blokowanie adresów IP. Serwer pobiera adres IP od Klienta i w tym momencie powinien sprawdzić czy tego adresu nie ma na liście banów. Lista jest w pliku .txt (można by to załatwić jeszcze za pomocą tablicy tylko, że wtedy nie ma za dużo możliwości żeby dodać jakieś nowe adresy do listy). Kto ma jakiś konkretny pomysł jak to załatwić POMOCY !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shasta_McNasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Pomóżcie,ludkowie... Please! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 od biedy, mozesz wrzucic sobie do tablicy i co jakis czas sprawdzac czy plik sie zmienil i wtedy jeszcze raz go przeczytac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shasta_McNasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Masz na myśli wrzucić nie chciany IP tak na żywca do proga? Mógłbyś rozpisać to jak to widzisz ? Dzięki z góry!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Na jakiej zasadzie ma to działać? Spis ip ma być jednorazowo czytany podczas startu aplikacji czy sprawdzany za każdym razem gdy następuje połączenie? W każdym razie robisz sobie metodę wczytującą z pliku listę banów do tablicy. Odpalasz ją albo przy starcie programu albo przy tworzeniu socketa serwerowego. A później bierzesz tylko socket.getInetAddress() i porównujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shasta_McNasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 No żeby wszystko było pięknie to powinien sprawdzać przy każdym połączeniu. Czyli po tym wpisie: public void run() { String str; try { iStream = new BufferedReader( new InputStreamReader( mySocket.getInputStream() ) ); oStream = new PrintStream( mySocket.getOutputStream() ); chatServer.logMessage( "Połączenie " + mySocket.getInetAddress() + " port " + mySocket.getPort() ); Mógłbyś napisać jak mogę się odwołać do takiego przykładowego pliku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Z pliku czytasz sobie adresy do banowania (jako stringi w postaci kropkowo-dziesietnej) http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/api/ja...va/io/File.html http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/api/ja...nputStream.html Ladujesz to do Hashtable http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/api/ja.../Hashtable.html i jak przyleci jakis adres sprawdzasz czy hashtable zawiera ten adres. (containsKey) Zeby bylo trudniej plik do wczytania zrob sobie w xml i pobaw sie parsowaniem tego :wink: JAkbys chcial sie odwolywac za kazdym razem do pliku to za kazdym razem musialbyc go przeszukiwac (lub parsowac) co jest porazka wydajnosciowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shasta_McNasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 DZIĘKI !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...