Skocz do zawartości
Moog

Problem Botowanie systemu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet nie wiem jak to opisać ... hmmm podczas ładowania się systemu wyskakuje okienko z wyborem windowsa ... tak jakbym miał 2 windowsy XP prof zainstalowane choć instalowałem jeden :( co najśmieszniejsze jeden nie działa a ten co dopiero postawiłem wyczynia mi różne psoty ... Nie wiem co zrobic aby pozbyc sie tego drugiego systemu którego nie mam :( z ekranu botowania ...acha jeszcze jedno moglibyście napisać w jakiej kolejności programy instalować po formacie ? Bo może to moja wina że system sie chrzani :( aaaa jak próbuje zainstalować stery od mobo dźwięk itp to po restarcie kompa juz ich nie ma po prostu wsiąkają znów musze je instalować i tak w kółko czyżbym musiał znów zrobić format ? ;( Pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nic będe robił format :( ale powiedzcie mi jak teraz po formacie zrobić aby było wszystko ok w jakiej kolejności instalować itp albo bede próbował bez formata powiedz mi gdzie jest dokładnie ten plik boot.ini :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz jakis folder. Kliknij Narzedzia - Opcje folderow - Widok [zakladka].

Tam odznacz: Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.

Na dysku C: pojawi ci sie troche ukrytych plikow - widzisz juz BOOT.INI.

Dobrze by bylo gdybys wstawil tutaj zawartosc tego pliku, bo jak sam wyrzucisz za duzo, to juz nic nie zabootuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisze coś takiego

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktory sie laduje dobrze? Ten pierwszy, czy drugi?

Jezeli pierwszy, boot.ini ma wygladac tak:

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Jezeli drugi, boot.ini ma wygladac tak:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze się ładuje ten na C : czyli pisze tak ?

[boot loader]  

timeout=30  

[operating systems]  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja...

Jeśli Wiecie o co chodzi to proszę o podpowiedz...

Mam zainstalowane na dysku dwa systemy...jeden 98 drugi XP...

dość często się zdarza (jakies 90% przypadków), że przy pierwszym włączeniu (najczęściej z rana) i uruchamianiu się któregoś z systemów, komputer wiesza się (czarny ekran pojawia się po ekranie startowym windowsa) i dopiero ponowne odpalenie (reset) owocuje załadowaniem się systemu...

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?...w serwisie wskazywali na proca albo na płyte główną...ale ja im nie wierzę ;). Czy pada mi sprzęt czy windows?

Pozdrawiam serdecznie...

Ps... Mój sprzęt to:

płyta główna: ABIT IS7

procek: CELERON D325

pamięć: 2x256 INFINEON

grafa: ASUS 9600XT

hdd: Seagate barracuda 80GB

partycje: C, D FAT 32

E, F NTFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie...

SGJ to mnie zmartwiles musze przyznac :(... Moge wiedziec co za podzespol typujesz?...ewentualnie w jakiej kolejnosci co testowac najpierw i czym? Nie chce oddawac do serwisu bo oczywiscie generalnie sprzet smiga bez problemu pominawszy ten start systemu, a dla nich to nie problem (ile ja sie musialem natlumaczyc zeby mi wymienili padniety HDD ktory jak na zlosc u nich dzialal ok)...Moze to znowu HDD?

Normalnie zalamka

Bede wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Yeti...poprzednim razem mialem padniety dysk i tez w zasadzie dzialal bez zastrzezen tzn zostal zainstalowany na nim system i wszystko hulalo...problem polegal na tym ze nie zawsze bios go widzial ;)...a najlepszy byl motyw ze w serwisie bylo O.K. a po przywiezieniu do domu klops... Musialem stac przy serwisancie i "czuwac" ;)... Okazal sie niesprawny HDD...Na obecnym dysku (tym wymienionym) mialem problem z zalozeniem FAT32 (moglem tylko zalozyc w NTFS)...Po wielu bojach udalo sie...ale mam problem czasem ze startem systemu...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz zasilacz? .. bo te objawy to ja znam, typowe uszkodzenie zasilacza (albo za mała moc, co na jedno wychodzi).

Hej

Zasilacz to MODECOM 300 GTF... Fakt nie "najwyzszych lotow" ;)...Ostatnio w rozmowach z ABITEM facet powiedział, ze rekomenduja minimalna moc 350W. W sumie katuje sprzet dniem i noca ;) i jest stabilny jak skala (gry, multimedia, net) i oprocz tego wspomnianego bootowania nie mam zastrzezen...ech normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam identyczny problem .... zapis mojego boot ini

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Przy ładowaniu działa tylko ten pierwszy windows !

Tyle tylko że ja mam system na c: (stary też miałem na C:

Więc jak mam zmodyfikować boot ini ???

Pdaje link do mojego posta.... dla ewentualnych dodatkowych informacji... :roll: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=86836

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi